Efterlysning av bondeoffer

Igår fortsatte jag att se dag 2 från sändningen av Paris. Satt som klistrad vid datorn.  Passar extra bra nu kan jag säga när teven är helt ockuperad pga fotbolls-VM.  Ikväll blir det dock teve istället för schack för självklart vill jag vara med och heja på Sverige..
 
Maurice Ashley är en fantastisk kommentar med underbar inlevelseförmåga och kan bli arg som ett bi när spelarna inte gör de rätta dragen. Hans entusiasm och energi påminner mig faktiskt om Ulf Andersson. Igår var Maurice extra upprörd när denna ställning kom upp.
 
Här ligger g6 i luften fullkomligen skrek han och fortsatte med att det är inte ens ett bondeoffer så mycket kompensation och fint spel ger det.
 
Mamedyarov,Shakhriyar Mamedyarov, eller Shakhi som han populärt kallas valde emellertid att spela draget e3. Svartspelaren Lev Aronian spelade c5 och Shakhi spelade Le2 varvid det följde b6. Efter den sekvensen bokstavligt talade hoppade Maurice upp och ned och skrädde inte orden. " Här spelar inte den ena g6 och då kan inte den andre  offra en bonde med b5 utan väljer b6 istället. Alla dessa är stormästare men sådant kan de inte göra. Upprörande!"  Lite lugnare blev han lite senare när Anand gjorde ett snyggt positionellt bondeoffer i ett slutspel och han förklarade att här har vi en stormästare som förstår vad schack handlar om. Visst är det Ulf Andersson upp i dagen!
 
Maurice är helt enkelt underbar i sitt engagemang precis som de andra kommentatorerna. 
 
I samma parti med de uteblivna bondeoffren uppkom följande ställning.  Som den uppmärksamme kan se gjordes g6 till sist men det visade sig att vit förlorade på att blotta sin kungsställning.  Finns inget som är så farligt som tunga pjäser mot en naken kung vilket den snygga och effektiva slutforceringen av partiet visar.
 
 
 
Verkligen originell ställning med så många pjäser på samma rad. Jag får känslan av ett långt tåg!  Nu gäller det bara att lossa på vagnarna i rätt ordning..
 
Aronian spelade 31 Dd7 som är ett dåligt drag som leder till förlust. Det följde 31. -Txd6 32. Dxd6  Dxf3 33. Dxe6
Tf5 34. De2 Dg4 och lätt vinst för svart. Istället för 31 Dd7 fanns det något spektakulärt i ställningen som inte är helt lätt att se i tidsnöden.  Nämligen 31. Dxa6! Txa6 32. Txe6 Txe6 Här har vagnarna kopplats av i rätt ordning och nu kommer lokföraren och styr upp. 33, Sg5! Kh6 32 Tc8  Svart tvingas offra tillbaka damen på g5 och det uppkommer ett tornslutspel med lika spel.  Snyggt men inte alls lätt att se.
 
Wesley So fortsätter att imponera. Med ett kroppspråk både före och under partierna som utstrålar sådant självförtroende att det gör honom nästan självlysande. På frågan från Maurice vad det är som gör att han spelade så bra svarade han helt enkelt att han försökte känna sig glad.  Try to be happy.
 
Ett fint koncept som kan andvändas inte bara när det gäller schack.
0 kommentarer