Snyggt spelat Nihal Sarin!

Idag var det dags för ett besök för att kolla på Rilton och måste säga att verkligen fina lokaler. Imponerande med så fin spellokal!  Så stort att nästan lite svårt att hitta men man lär sig och bra med luftig yta för spelarna.
 
Efter att ha följt Rilton på hemmaplan framför datorn var det lite roligt att se alla spelarna "IRL". Gjorde ett snabbt besök i kommentatorsrummet där Ulf Andersson och Jonathan Westerberg kommenterade partierna. Där var det full fart och många skratt. Kul att få möjlighet att själv få ställa frågor och lägga fram sina undringar över partierna.
 
Jag bad att få se om det 12åriga underbarnet från Indien kunde hålla remi mot Grandelius. Det var inte omöjligt menade Ulf Andersson och tillade samtidigt att lillgrabben försvarade sig bra. Det blev dock förlust för " lillgrabben" men han kan ha all heder av partiet. GMnorm hägrar naturligtvis men oavsett det är jag helt säker på att han kommer att gå långt inom schacket med tanke på att han bara är 12 år. Han gjorde ett konstigt drag i form av f3 som ledde till förlust. Kritiserades hårt av hans fans på Chess24 men det är jobbigt och tråkigt att försvara sig i sådana ställningar och kanske också tidsnöden spelade in.
 
En annan ung spelare från Indien, Nihal Sarin imponerade på mig idag. Efter ett snyggt kvalitetsoffer på d7 förde han partiet med säker hand till vinst som vit mot Matthew Larson från USA. Jag kom som publik med nedan ställning på brädet. Gjorde en snabb bedömning och tänkte lite ytligt att det blir nog remi med tanke på lite bönder kvar men efter några drag var vinsten ett faktum.
 

Här följde 45 hxg6 hxg6  46 Kf3! Kd5 47.Kf4 Txc2 48. f3 Tc4 49. Kg5 Tc3 50.Kxg6 Txf3 51.  Txf5 Ke4 och resten är ren tekniksak. Vit vann enkelt då motståndarens kung är helt avskuren.  Kan tyckas enkelt men jag är imponerad av det sätt som vitspelaren aktiverade sin egen kung och inte bara tog bonden på g6 utan vidare.
 
Kom lite sent till turneringen för jag ville kolla hur det gick för Pia och det var verkligen spännande att se och följa.  Många partier idag och Pia tappade sin ledning och slutresultatet blev plats fem. En fantastisk prestation att kunna hävda sig på det sättet i världseliten! Riktigt roligt och detta är något som låter tala om sig. Grattis Pia!
 
0 kommentarer

Nu hejar vi på Pia

Hittade inget riktigt spännande parti att kolla på igår från Rilton men vad gör det när blixt VM pågår. Som av en slump fick jag läsa ett inlägg från Norge på Facebook hur bra Pia spelade. Helt fantastiskt och jag fick se hur fint hon spelade i de två avslutande ronderna och nu leder VM i blixt inför andra dagen.
 
Det är naturligtvis mycket som kan hända när bara halva turneringen gått men spännande är det. Såg den trevliga intervjun med Pia och hon verkade lugn och avslappnad. Nu håller vi naturligtvis tummarna och jag ska se på livesändningen idag 12.00.
 
Sedan ska jag ta en sväng in till spellokalen och se hur det ser ut. Ser ut att vara fina spellokaler när jag ser på sändningen med gott om utrymme för spelarna. Idag får vi också se hur det går vårt svenska hopp Nils Grandelius när han möter ett 12årigt indiskt underbarn..
0 kommentarer

Många dynamiska partier i rond 2 av Rilton

Härligt lyxigt med några lediga dagar denna vecka och kunna sitta bänkad framför datorn i lugn och ro och följa spännande partier.  Igår var det många intressanta men väldigt svåra partier att följa. Jag beundrar verkligen de som kommenterar då det inte kan vara så lätt.  Jag som följer på Chess24 ser hur datorn gör sin blixtsnabba bedömning i form av equal.  Minst sagt förvirrande när det är ställningar där kungen är jagad och den materiella jämvikten har rubbats.. Så enkelt är det inte att spela med alla dessa beslut som måste fattas och vi i publiken kan bara tacka och ta emot.
 
Inser att det som gör Ulf Andersson så bra som kommentator är hans enorma känsla för ställningar. Det är som han har en magisk kristallkula och han ser vad som kommer att bli svårt att klara av. Igår fick vi en bra förklaring till varför Nils Grandelius kunde offra kvalité eftersom bonden stod på e4 och inte e3 vilket gav löparen en dominans över brädet.  Subtila saker som är väldigt givande i dessa direktsändningar. För mig personligen mer givande än massa varianter och hoppas sändningarna kan fortsätta på detta sätt med våra nya gästkommentatorer.
 
 
0 kommentarer