Compo Cup i helgen

Ser att det är 22 anmälda till Compo Cup i Stockholm denna helg.Blir nog en trevlig turnering som jag tänkt spela men känner att mitt jobb är för krävande just nu. Orkar inte så mycket schackträning med tio timmars arbetsdag som det är just nu men snart blir allt lugnare förhoppningsvis. LIte tävlingar blir det framöver. Jag är anmäld till 100mannaschacket 9 april och det blir nog också SM nu när tävlingen går i Stockholm. Har funderat en del vad man kan lyfta fram i bloggar och på schacksidor och jag måste säga att det är bra och nyttigt att lyfta fram en del saker. Tror inte den del schackspelare är beredda att plötsligt stå i rampljuset och bli kritiserade men det måste hända ibland. Jag brukar aldrig vara så kritisk och fördömande som jag varit när jag skrev om sättet att ta ut skribenter till en damspalt i TFS men jag tog beslutet att vara det. Det kändes bra eftersom jag anser att jag blev bemött på ett dåligt sätt och allt sköttes klumpigt. Även Pontus Carlsson har lyft fram den osmakliga och taktlösa kallelsen han fick som lagmedlem i Eksjö SK. Både på Schacksnack och på Facebook. Det är bra och sådant ska uppmärksammas ! Ikväll börjar Amerikanska mästerskapet. En av de bästa schacksändningar som finns så det blir en högtidsstund att kolla på.
0 kommentarer

Grattis Team Viking !

Då blev det skifte på tronen och grattis till Team Viking som är våra Svenska mästare detta år! En förkrossande seger och matchen blev inte lika spännande som vi i publiken hade hoppats på. Vilken skillnad mot förra året då matchen avgjordes i ett nyckelparti och ledde till seger för Rockaden. Nu vann inte Rockaden ett enda parti vilket är mycket förvånansvärt. Men det är mycket som spelar in och jag kan tänka mig att det är lätt att tappa inspirationen som lagmedlem när man märker att förlusterna droppar in en efter en.. Spännande helg har det varit och intressanta partier. Jag har skrivit om Inna Agrest, den enda kvinnliga spelaren i sammandraget, som gjorde mycket bra ifrån sig med 2 1/2 av tre. Starkt och att pappa Evgenij som lagkapten i det lag som blev svenska mästare gjorde inte saken sämre. Jag fick se min egen klubb, Stockholms SS gå upp till Elitserien. Grattis och vad starkt gjort! Inspirerande för oss klubbmedlemmar. Efter allt kollande på schack denna helg blev det en tur i Gamla stan och jag blir lika förvånad varje gång känns det som hur vackert Stockholm är. Speciellt dessa första vårdagar innan staden slår ut i full blom.
0 kommentarer

Spännande värre

En stor fördel när alla partier visas är att man kan följa spänningen i en hel match. Jag väljer därför ut åtta partier jag kollar på och det gör att man kan känna den extra dimension i ett parti som skapas när det är en viktig match för ett lag. Jag valde att följa de svenska mästarna SK Rockaden även idag. Jag kom in i matchen för att se en ren massaker på första bordet mellan Jon Ludvig Hammer och Baadur Jobava. Se nedan diagram.
Svart spelar här fåf'ängt 30 Lb2. Jobava smattrade blixsnabbt iväg sina svarsdrag som visade sig ha dödande kraft. 30. - Th1 31. Kf2 Dh4 32. Kf3 Th3 33. Ke2 The3 34. uppgivet Ingen bra början på matchen. Lars Karlsson såg ut att ha en bra ställning men kanske en synvilla för trots kvalité mer kunde det bli farlig. En finess som forcerade remi var helt rätt beslut. Erik Blomqvist offrade pjäs även i denna rond men inte lika forcerat och kanske kunde Tiger ha bjudit hårdare motstånd men fanns ingen tid på klockan för att fördjupa sig i ställningen. Efter en lång kamp slutade partiet remi. Thomas Engqvist förde partiet som svart mot med säker hand till vinst mot Anton Nizov och var aldrig hotad. Partiet avgjordes med en trevlig finess.
Här följde 43 - Td3 44. Td3 Sd3 45 Le3 Le4 46. fe4 Sb4 47. a3 Sc2 48. Lc1 Sd4 49. Uppgivet. Mycket illustrativ beskrivning av en stark springare mot löpare. Robert Bator hade länge en lovande ställning mot Inna Agrest och jag trodde nog partiet skulle gå mot en förlust för Inna. Speciellt också med en stark tidnöd för henne i ett tidigt skede av partiet. Dock fick Inna in några farliga kontringar och någonstans gick Robert helt fel och förlorade. Ett nyckelparti för Malmö som därmed gjorde att matchen slutade oavgjort samt en stark prestation av Inna som tog sin andra seger i detta sammandrag. I morgon blir det spännande värre då SK Rockaden får möta Team Viking. Än så länge ett oskrivet blad och imorgon vet vi vilka som blir årets Svenska mästare..
0 kommentarer