Schack är magiskt

Varma dagar och lite svalare idag och jag har varit på utegympa och vad skönt att få röra på sig.
 
Har inte följt  direktsändningarna så aktivt i helgen men gläds naturligtvis åt underbarnet från Tyskland som jag skrivit om tidigare. Vincent Keymers, endast 13 år gammal, som tog en GM- inteckning i turneringen i Danmark.  Jon Ludvig Hammer blev för svår idag men vem kan säga något om det.  Ska ta en titt på de partier Vincent spelat.
 
Jag skriver i rubriken till min blogg att schack är magiskt och visst är det så. Det är magiskt för att  det talar till alla människor på olika sätt och allt kan hända.
 
Ser en serie på Netflix just nu som heter Once upon time som jag är helt fascinerad av. Trodde aldrig jag kunde tycka om en Fantasy serie men denna är verkligen speciell.  Vi behöver nog sagans värld även i vårt vuxna liv och visst är schack som en saga många gånger !
1 kommentar

Sändning från Biel

Jag höll mig helt inomhus igår. Både för att det var för varmt- hade lite planer på utegympa med Friskis men övergav tanken - samt att det var en intressant sändning från Biel som höll mig helt sysselsatt.
 
Jag har inte följt Biel tidigare ronder och det var intressant att få göra det nu i lugn och ro.  Kommentatorer var Daniel King och Anna Rudolf.  Daniel King är en av mina idoler och det är första gången jag såg honom tillsammans med en annan kommentator.  Lite roligt att se honom  och Anna tillsammans.  Anna är ju så härligt spontan och hon lyckades med bedriften att få Daniel att säga att han aldrig använt hårspray i hela sitt liv när ämnet kom in på frisyrer. Lite roligt med tanke på hur oerhört fokuserad han är på det schackliga och det livar upp sändningen. 
 
Tyckte också det var intressant att se den fina spellokalen. Spelarna i högsta turneringen sitter på scenen. Nedanför finns det plats för publik och även den öppna turneringen. Mycket bra ordnat och skulle vara roligt att spela någon sådan turnering någon gång. Jag tycker om när alla spelar i samma sal.
 
Det visade sig att Magnus Carlsens pappa spelade med i öppna turneringen trevligt nog.  Anna Rudolf ville fråga honom hur det kändes att ha sin pappa spela så nära men Daniel King avrådde från frågan. Frågan kom aldrig upp och det var nog klokt beslut trots allt. Det kan vi i publiken spekulera över istället....
 
Magnus fick möta den schweiziska hemmaspelaren Nico Georgiadis. En GM på " bara" 2527 i rating.  Visst blir man lite full i skratt när han benämns som lågratad spelare vilket är ett faktum när han jämförs med andra deltagarna  och visar bara hur hög nivån är på turneringen.
 
NIco har fått en jobbig start med tre nollor men kom bättre i öppningen mot Magnus och i ett avgörande läge hade det nog varit bättre att behålla damen istället för att spela Dd6.  I en intressant ställning valde han djärvt nog att offra kvalité. Såg faktiskt ut som vinst men det var väldigt komplicerat och Magnus missade ett viktigt drag när han tillät Nico att göra Lc6 i ett läge och ställningen gick mot remi.  Jag rekommenderar verkligen att spela igenom partiet då det är mycket givande  med intressanta vändningar.
 
Alla åskådare på Chess24 viftade bort ställningen som stenremi men så enkelt är det verkligen inte.  Jag är imponerad av Magnus att han trollar fram möjligheter i en sådan ställning. Undrar inte om han vunnit slutspelet mot en klubbspelare.. Jag hade nog förlorat för så lätt var det inte och jag gick igenom slutspelet med datorn för att lära mig hur man skulle spela.
 
Hård kamp med andra ord!  Starkt av Nikos att spela remi och att satsa på vinst mot världsmästaren med tre nollor i ryggen. Fick veta att han fick applåder ,hemmaspelare som han är , och det är han verkligen värd!
 
Själv roade jag mig med några partier på Chess24 och hade lite tur i båda partierna och vann. En helt annan nivå men faktiskt också spännande. 
 
1 kommentar

Damdrag i farten igen

Efter vår lyckade träff i juni ville vi gärna ha en ännu en  schackträff för vårt kvinnliga nätverk med namnet Damdrag.  Jag var lite osäker att ha en träff i juli med tanke på semestertider men vi blev ett litet gäng.
 
Åter igen träffades vi på restaurang Dovas och även denna gång trevligt bemötta. Känns som detta kan bli vår träffpunkt och en fin schackrestaurang !  Man märkte också vad roligt de andra gästerna tyckte det var med hela vårt schackgäng och hur fokuserade vi var på att lösa schackproblemen som Pia ställde upp. Och det var vi verkligen! Mycket kul och lärorikt att lösa schackproblem tillsammans. 
 
Vi fick se en vacker studie med en behändig och trevlig lösning för vit  som kan beskådas i bildcollaget från kvällen. Vidare såg vi den berömda ställningen mellan Fischer och Benkö spelat i  Amerikanska mästerskapet i New York 1963.  Se ställningen nedan.
 
Här spelade Fischer det vackra 19.Tf6 ! med tema blockad.  Det går inte att slå tornet pga e5 och matten på h7 går inte att garderas men svart spelade 19- Kg8.  Det följde 20. e5 och svart spelade 20.-h6. 
 
Ett oväntat försvarsdrag och diskussionens vågor gick höga hur man fortsatte. Vit står fortfarande på vinst och 21. Txh6 vinner men det lite längre tid.   Ibland är enkelhet det bästa svaret precis som livet själv.  Varför ska man göra saker och ting så svåra ?  Fischer spelade det lugna 21. Se2 ! och Benkö valde att ge upp då det är helt slut.
 
Tiden flög iväg och vi hann även med att diskutera framtida insatser för att öka antalet kvinnliga spelare.  Träning är viktigt och vi hoppas att vi kan få igång träningsgrupper som vi har haft tidigare med både Tom Wedberg och Thomas Engqvist. Något som  jag faktiskt själv hade glömt bort men som Eva Jiretorn nämnde var att när vi hade träning med Tom anordnades det regelbundet en match mellan oss och en annan träningsgrupp för vuxna som han hade med enbart manliga spelare. Det var både trevligt och spännande och en mycket prestigefylld match. Det kämpades och ingen gav sig frivilligt kan jag lova!   Tänk vad roligt att införa något sådant igen. 
 
Idéer finns det och det märkte vi igår kväll.
 
Nästa turnering för några av oss blir Cellavision cup i Lund. Det verkar vara en fint arrangerad turnering och jag skulle gärna vilja spela den någon gång i framtiden.Som det ser ut nu och tidigare år är jag alltid i Spanien vid den tidpunkten.   Sedan väntar en stor höjdpunkt med Pias Ladies Open. I dagsläget är 39 spelare anmälda och det är ju fantastiskt kul.  Vilken schackfest som väntar!
 
 
0 kommentarer