Fint tidsdokument om matchen mellan Ulf Andersson och Bent Larsen

Det finns en tavla i mitt hem som hänger i vardagsrummet över bordet med schackbrädet.
 
Det är ett collage som min mamma gjorde när hon var och såg på matchen mellan Ulf Andersson och Bent Larsen.
 
Det är så längesedan som1975 och matchen hölls i Kulturhuset och Stockholm. Läser i arkivet för TFS-vilken skattsamling det är- och citerar från Alexander Hildebrandts inledning.
 
" En schackmatch har spelats i Stockholm . Kanske den märkligaste som någonsin har ägt runt i vårt land. En match som i två veckor höll alla Sveriges schackdyrkare i spänning Här är det enbart inte Nordens bästa schackspelare som möttes. Inte bara två stormästare i världstopp. Här möttes framför allt två spelstilar. Den offensiva och den defensiva. Här möttes också två individer. Den segervane och självsäkre världsmannen Larsen och den blyge och tillbakadragne men lugna och ack så orädda Ulf Andersson. Och se det blev en match det! "
 
Vilka målande ord och tänk matchen pågick i två veckor med fullt av andäktig publik i hörsalen varje kväll. Kom t.om 200 personer till förmiddagens avbrottspartier. På den tiden gick partierna till avbrott efter fem timmar. Ulf Andersson vann matchen med 5 1/2 - 2/1/2. Noterbart är att endast ett parti slutade remi! I första partiet där Ulf Andersson var svårt pressad av både klockan och ställning men lyckades försvara sig.
 
Otroligt tids- och schackdokument som sagt med detta collage samtidigt som det har en annan betydelse för mig. Min mamma var där på eget bevåg och såg matchen trots att hon inte kunde schack men tyckte det var så roligt att jag spelade vilket gjorde henne intresserad. Hon fick även autograf av de båda stormästarna. Jag önskar att jag hade frågat mer vad hon tyckte om schackföreställningen.
 
Ibland är man för ung och frågorna kommer först när man blir äldre.
 
 
0 kommentarer

Trist beslut om Lag-EM

Lag-EM startar idag kunde man läsa på Sveriges Schackförbunds hemsida och att man ska rapportera löpande från turneringen. Man lägger också till att utan svensk deltagande.Vore det inte på sin plats med en förklaring här..?
 
 
Lars Grahn som har en fantastisk fin bevakning på sin blogg av schacktävlingar runt om i världen konstaterar att Sverige inte har råd.
 
Är verkligen så illa ställt med förbundets ekonomi?
 
Jag ser att i öppna klassen är alla de Nordiska länderna med utom Sverige. I damklassen spelar både Finland och Norge.
 
Visst hade det varit spännande och naturligt att även Sverige är med!!
0 kommentarer

Hur många stormästare har jag spelat mot

Häromdagen när jag åkte tunnelbana var jag fullt sysselsatt med att fundera på hur många stormästare jag spelat mot i mitt liv. Faktiskt inte så många. Det kan tyckas konstigt när jag spelat schack så länge men av förklarliga skäl ska man möta stormästare i början av en turnering för sedan springer de ifrån en resultatmässigt.
 
Jag säkert glömt/ förträngt något parti mot en stormästare då jag blev helt utspelad.
 
Emanuel Berg mötte jag i den trevliga turnering som Emil Hermansson anordnade 2014. Jag blev helt utspelad även om jag i vissa ögonblick trodde jag hade chanser. En illusion som så många gånger när man möter bättre spelare. De är så bra att man inte ens ser deras kommande drag..
 
Lars Karlsson mötte jag för längesedan och provade jag att spela Damindiskt för första gången i mitt liv. Inte så lyckad taktik och jag har aldrig spelat den öppningen efter det. Blev helt överkörd av hans bondemarch via d5.
 
Mark Taimanov mötte jag i Rilton och även det för längesedan. Jag förlorade men stod faktiskt på vinst men såg det inte. Roligt ändå och efter det hälsade han alltid på mig varje gångs vi sågs med en speciell och road glimt i ögat. Kändes som en viss respekt på något sätt.
 
I Rilton mötte jag även Slavko Cicak och vann ett fint parti i en specialvariant i slutet Sicilianskt. Det är då man kan vinna mot stormästare om man kan en variant riktigt bra då de kämpar förtvivlat för att komma ur teorin men det har ett pris. I mitt fall blev ställningen självspelande. Det var allt jag har att komma med , men kanske kan samlingen utökas framöver.. :-)
0 kommentarer