Härligt att kunna leka när man spelar schack

Jobbigt tandläkarbesök igår men när bedövningen släppte och tankarna började klarna var jag redo att avsluta dagen med ett schackparti på Chess24.
 
Det blev ett ganska vilt parti och jag såg en så intressant idé att offra två torn. Skulle det fungera eller var det för vansinnigt. Motståndaren låg efter i utvecklingen men det fanns en risk att jag skulle kunna bli matt. Varför inte prova och det är det som är så roligt med schack på nätet. Här kan man ta fram sin lekfulla och modiga sida! 
 
Jag vann snyggt och fick tankarna till Morphys dubbla tornoffer jag beundrade när jag var barn.
Storhetsvansinne! Det försvann snabbt emellertid då jag kollade efteråt och offret var för bra för att vara sant. Det fanns en intressant försvarsidé som datorn visade. Lärorikt och visar hur viktigt det är att länka bort pjäser från försvarspelet. Dock, min motståndare såg det inte och jag vågade och vann.
0 kommentarer

Chess24 är en rolig plats att vara på

Trodde nog aldrig att jag skulle tycka det var så roligt att spela schack på nätet. På Chess 24 får jag möta jämna spelar till skillnad mot Chessbase Live där det var svårare. Speciellt om man som jag enbart vill spela kvarts partier då jag vill lära mig något av partierna.
 
Idag kändes det härligt att vakna utvilad och efter frukosten och morgontidning, där det var en väldigt trevligt schackartikel av Harry Schussler om kvinnliga schackspelare,  var det dags för ett schackparti. Jag tränar mycket e4 - e5 komplexet då det innehåller mycket taktik som är viktigt att kunna. Har faktiskt mött varianten 1. e4 e5. 2. Sf3 Sc6 3. Lc4 Sf6 4. Sg5 en hel del som svart. Första gången förlorade jag som en sten då jag inte insåg hur aktivt man måste spela för vit leder trots allt med bonde. Nu har jag lärt mig och vann detta parti i 20 drag och offrade t.om ännu en bonde.
 
Jag har spelat två partier med en god vän och det har varit mycket intressanta  som vi har analyserat efteråt och han har skickat mig analyser. Så otroligt givande!
 
Funderar på att uppgradera mig till Chess24 då jag avslutat prenumerationen på Chessbase.
 
Ska ta en promenad idag i det soliga vädret och härligt med en dag att improvisera lite.
 
Värt att sägas igen. Som schackspelare har man aldrig tråkigt!
 
 
 
 
 
0 kommentarer

GM Lars Karlsson visar vägen eller en framgånsrik kungsvandring

Många schacktävlingar som går live denna helg vilket som vanligt betyder underhållning och spänning.
 
Stockholms Elo Challenge är en populär och trevligt anordnad tävling som jag har hört mycket gott om. Spelas just nu på Stockholms Schacksalonger. Tyvärr har jag aldrig fått möjlighet att spela pga arbetet men någon gång ska det nog bli möjlighet. Nu får jag istället sitta på åskådarplats i hemmets lugna vrå och följa dramatiken på brädet. Ett sådant tillfälle var igår när Lars Karlsson bjöd upp sin kung till en framgångsrik utflykt. Jag har tidigare skrivit om kung på villovägar, dvs en kung som är mer än lovligt byte för angrepp, men icke denna kung som mycket väl visste vad den skulle ta vägen. Samt agerade med största beslutsamhet dessutom. Jag kom in i partiet i nedan lugna ställning där Karlsson har vit mot Seo Jung Min.
 
Hur många skulle inte tänka att det är remi. Så även jag men jag insåg att det fanns bara ett drag för att spela på vinst och så hände också. Seo Jung Min har precis spelat 48 - Dd7 som bemöttes av49. g4! Karlsson spelade föredömligt fram sina bönder och jag blev imponerad av den framtida bonden på f6. Här handlar det inte enbart om fribönder utan om mattbilder! Efter ett antal schackar och en kungsvandring längst brädet där jag länge var övertygad om att det skulle sluta remi med evig schack kom vi fram till denna ställning.
 
92. Kh3! Någon gång tar schackarna slut och hur imponerande att ge bort ebonden som naturligtvis inte går att ta för den vackra mattbilden och hur damen flyger över hela brädet.92- Dxe5 93. Da8 De8 94. Da3 Kg8 95. Dg3 Kf8 96. Dg7 matt, Om svart inte tar bonden utan schackar på d7 tar schackarna slut efter Kg3. Vit tog aldrig bonden eller schackade men fick se sig besegrad några få drag senare. Ett fint genomfört parti av Lars Karlsson! I nästa rond var det dags för ännu en kung att ge sig iväg på segertåg på brädet. Se nedan diagram. Vår stormästare i farten igen och denna gång svart mot Jan Lundin.
 
Hur ska löparen garderas. Jo nämligen med 51.Kg4 som förutom garderar även hotar en matt som inte går att gardera. Motståndaren Jan Lundin gav upp direkt.
0 kommentarer