Hur ska vi få mer kvinnor till schacktävlingarna

Lyssnade på schackpodden av Carl-FredrikJohansson och Jesper Hall. En diskussion där tankeväckande saker lyftes fram.
 
Ett av dessa är varför så många kvinnliga spelare slutar spela och varför det är så få kvinnliga spelare i tävlingarna.
 
Jag trodde ett tag på GP-tävlingarna men det har gått tillbaka och Västerås föll ordentlig samt även Hasselbacken i Stockholm nu senast.  Väldigt synd att det är en så markant nedåtgående trend!
 
Jag tror några radikala insatser som märks.För några år sedan var det t.ex fri anmälningsavgift i Rilton för kvinnliga spelare och det gav resultat.  Varför inte införa något liknande i GP-tävlingarna?  Kanske man är rädd för avundsjuka men detta handlar ju faktiskt om att stötta och lyfta fram en underrepresenterad grupp.
 
Vidare tycker jag man ska satsa på dampris i turneringarna som en morot och gärna ett ordentligt belopp som märks.  Vad ger det för signal.. Jo att man vill ha kvinnliga spelare i turneringarna.
 
Gärna också aktiviteter som dammiddagen nu senast i GP-tävlingen i Växjö.  Schacket är en mansdominerad värld och det kan bli ganska ensamt som en av få kvinnliga deltagarna.  Social gemenskap är viktig och behövs!
 
En annan sak som har varit bra och uppskattad är träning för kvinnliga spelare. Juan Bellon hade t.ex tillsammans med Pia en otroligt bra shackhelg där vi lärde oss mycket för några år sedan.  Tänk om man kunde införa något liknande igen.  Det var så stort intresse att det inte ens fanns platser till alla vilket var både tråkigt och onödigt. Så många kvinnliga spelare är det inte i Sverige att någon ska behöva uteslutas.
 
Schack är som sagt mansdominerad och det är inte alltid lätt att vänja sig och värja sig mot de kommentarer man kan få.  Jag minns en gång när jag vann över en stark spelare och jag kände mig stolt och glad. Kommentaren jag fick när jag kom till klubben- och som skreks över hela lokalen dessutom-  var en fråga om vilken parfym jag använt.  Kan tyckas oskyldigt i sammanhanget men vänd på det hela och ställ frågan till en man om vilket rakvatten han använde för att vinna ett parti..
 
Jag fann mig inte den gången men borde ha bitit ifrån.  Kvinnor ska bedömas för sin prestation och jag vann för att jag spelade bra. Punkt och slut!
 
 
 
0 kommentarer

En perfekt söndag

Dags igen för Allsvenskan denna söndag. Min uppladdning bestod i att jag såg en film om Saltkråkan på SFkanalen i morse. Lagom kravlöst att se denna idyll där så mycket barndomsnostalgi väcks till liv.
 
Bortamatch mot Järfälla SS men hemmamatch för min del eftersom jag bor i Jakobsberg. Hade varit förutseende att kolla var spellokalen låg redan igår eftersom jag aldrig varit där tidigare. Alltid skönt att sondera terrängen i förväg och faktiskt lite svårt att hitta dit. Skönt att fixa sådant för det räcker mer än väl att ha sitt parti att fundera på.
 
Vi vann matchen roligt nog och jag spelade ett intressant parti och mittspelet behöver analyseras närmare. Kände att jag hade fördel att jag har spelat liknande ställningar tidigare då det är en öppning jag känner väl.
 
Fick lite tidsnöd vilket gjorde att jag missade en väldigt enkel vinst. Jag såg en vinstvariant och nöjde mig med den men hade kunnat vinna i ett drag i princip. Här är scenariot då ställningen börjar spetsas till och min klocka ticka iväg.
 
 
Jag har precis spelat 31. b5 och svart svarade med att slå på b5 med bonden vilket är dåligt. Med 31 - h4 kan han kämpa mer men vit står bättre och lite mer lättspelat med de starka bönderna på damflygeln som tagit terräng.
 
Här spelade jag 32 c6 vilket är ett vinnande drag dock långt mer krångligt än det enkla 32 g4. På 32 Dg4 följer Tg3 och blir matt på g7 eller damförlust. Mycket trevligt och jag hade den idén i bakhuvudet när jag spelade Te3 som svar på h4 i drag 29. Intressant att jag inte såg det utan bara var inriktad på damflygeln. Nu gick det bra men helikopterseendet är något jag måste ta fasta på och jobba med.
 
Fick trevlig sällskap vägen hem med en spelare från motståndarklubben som berättade att han läste min blogg regelbundet. Alltid lika roligt med sådan feedback.
 
Klubben vann, jag fick gå hem med vinst i bagaget. Hemma blev det kaffe och hembakad hallonpaj. Helt enkelt en perfekt söndag !
2 kommentarer

Avstod från tävlingen denna helg

Jag var inställd sedan en så lång tid tillbaka att spela Hasselbacken då jag tycker det är så fina lokaler men kände att jag började tveka. Väldigt trött efter arbetsveckan plus att pendeltågen inte går denna helg. Det betydde att jag kanske skulle vara hemma vid tolvslaget på fredagkvällen och upp igen för att spela på lördagen. Jag orkar inte riktigt helt enkelt.
 
En annan sak som påverkar mig är få antalet kvinnliga deltagare. Lätt att bli lite ensam i turneringen. Det är trevligt att ha någon att äta lunch och småprata med. Det betyder mycket mer än vad man tror.  Jag är ju också van efter ett långt samboförhållande att aldrig åka ensam på schackturneringar.
 
Jag tvekade, lyssnade på mig själv och jag gjorde rätt.  Jag som tycker om schack så mycket har ändå fått fullt upp denna helg. Livesändningen har fungerat hur bra som helst och mycket spännande partier att följa. Jag har följt och imponerats av en del spelare.  T,ex Mikael Näslund som höll sig framme i toppen och Juan Bellon som fick spela ett långt parti mot Oscar von Bahr.  Så långt att frågan är om han hann att få lunch men i vilket fall som helst hindrade det honom inte att skapa en vacker mattbild i ronden efter. Starkt och det ledde också till en bra slutplacering.
 
Det blev ett spännande finalparti i sista ronden och heder till spelarna som bjöd publiken på ett spännande parti.  Jag hade gärna sett min klubbkamrat Martin Lokander som vinnare men det är bara att gratulera Philip Lindgren som spelade mycket bra i finalpartiet. Lite ont om tid men den bekväma ställningen hjälpte upp det hela.
 
Martin Lokander gjorde för övrigt en fantastisk insats med att slå tre stormästare på raken vilket var väldigt imponerande.
 
 
0 kommentarer