Full fart i Flick-SM

I helgen var det Flick-SM i Helsingborg.  Jag såg bilder och referat från Schackförbundets hemsida schack.se och det såg ut att vara en fin spellokal. Över hundra spelare deltog och imponerade.  Också imponerande att partierna livesändes och sändningarna väckte stor uppmärksamhet. 
 
Riktigt roligt och speciellt för mig som kämpar för att få mer kvinnliga schackspelare.  Nu känns det som vi är på väg!  Extra kul att se så många namn på spelare som var med i Pias Ladies Open som anordnades nylilgen.  Intressant ur många aspekter.  Jag är övertygad om att vi kommer att få följa dessa unga spelare framöver. 
 
Jag följde klass B 14- 16 år. Där vann Margo Zaritovskaja på imponerande 7 poäng av 7. Starkt gjort!  En spelare som jag mötte i Pias turnering var Julia Östensson från Uppsala. Hon imponerade på mig med sitt spel. Här fick hon en fin fjärdeplacering men det kunde ha blivit fler poäng. I ställningen nedan har Julia  svart mot Soloma Truskavetska som också fanns i toppstriden. 
 
 
Svart har  precis  spelat 8 - Dg5 med dubbelhot. Vit spelade dock bara det kyliga 9 0-0 och står bättre.   Det går inte att slå löparen pga det hänger på g7 och tornet går förlorat.  Svart svarade med 9 - a6 vilket är ett naturligt drag.  Istället för att flytta löparen spelade vit 10. f4  ?  Det följde 10  -Dxb5 !  Nu går det att slå löparen eftersom svart hinner med en viktig mellanschack och  damen hinner komma till undsättning. 11. Dxg7 Db6 !12 Kh1 Df6  Svart är pjäs över och står på vinst men släppte till för mycket och förlorade senare.  
 
Bra prestationer och kul att kunna följa.  Så glad att Flick-SM väcker sådant intresse och vem vet. Vi kanske har ett Dam-SM så småningom.....
1 kommentar

Vankelmodig och kan inte bestämma mig

Schacksäsongen sätter fart och jag känner att jag har svårt att planera mitt spel. När jag inte kunde spela Rilton kände jag att jag ville spela i Växjö nästa månad.  Dock är jag tveksam nu. 
 
Vill gärna spela KM för min klubb på tisdagkvällar men kommer jag att orka att spela på kvällarna.  Känner också att jag funderar på Västgöta Open som är en trevlig turnering men jag vill gärna spela långpartier. 
 
Eller ska jag sitta hemma och bara spela på Chess24.. 
 
Frågorna är många och det är mycket att fundera på.  
0 kommentarer

Autografer

Minnesbilder kommer och går av olika anledningar.  Häromdagen fick jag minnesbilder av att jaga autografer när jag läste Robert Danielssons fina skildring hur han lyckades få bland annat Robert Fischers autograf 1962. Bifogar länken för det är verkligen värt att läsa.
 
http://larsgrahn.blogspot.com/2019/01/toavarianten-i-stockholm-1962.html
 
Jag försökte en gång för längesedan få Kasparovs autograf.  Det var under en olympiad och jag stod tillsammans med massa andra förväntansfulla spelare och väntade på att han skulle uppenbara sig innan sitt parti.  Så här i efterhand måste man ju säga att det inte var så bra timing med tanke på att han säkert var spänd inför det kommande partiet.  Han kom och det gick ett sus genom oss alla och Kasparov log vänligt och började skriva.  Jag stod i lång kö och hoppades på det bästa då han plötsligt med något som liknade ett rytande och en gest med handen visade att det var nog med autografer.  Det var bara för oss andra att snopet stoppa ned våra pennor.  Ingen autograf för min del med andra ord. 
 
Dock började jag tidigt som autografjägare. Jag var sju år och jag och en klasskamrat var ute och gick i Gamla stan. Då sade hon att hennes mamma sagt att Lars Ekborg bodde i Gamla stan. En skådespelare som var ganska känd på den tiden.  Vi tyckte det var spännande och kom på att vi skulle försöka få en autograf Gick in i en affär och frågade var han bodde och tågade upp i porten. På den tiden var alla portar olåsta.  Minns än idag hur vi ringde på dörren och Lars Ekborg öppnade. Minns också hur förvånad han såg ut när han såg oss och hur han fick ett roat leende när vi sade att vi ville ha en autograg. Han frågade om vi ville ha något att skriva på och vi sade nej.  Varför tänka på sådant när man är sju år och vill ha en autograf.  Lars Ekborg var inte nödbedd utan hämtade en påse och skrev sitt namn. 
 
Ett fint minne  och en fin handling av en stor skådespelare. 
 
 
0 kommentarer