Växjö rond 2 och 3

Turneringen rullar på och redan nästan hälften av ronderna spelade. Så otroligt fort det går. Jag spelade ett mycket dåligt parti i andra ronden mot Cajsa då jag ville undvika remi till varje pris. Så mycket att jag offrade en bonde och det var naturligtvis inte bra. Det blev bara ett långt lidande och min motståndare spelade ett bra och väl genomfört parti. Jag tar med mig även detta som viktig lärdom. Pressa inte det omöjliga i ställningar utan spela det spel som ställningen kräver!
 
På bilden nedan väntar min motståndare och baneman vid brädet.
 

Efteråt tog jag, Cajsa  och Linn en tur till den Libanesiska restaurangen igen och de blev lika förtjusta i maten som jag. Kunde behövas med ordentlig lunch med tanke på en krävande dubbelrond.
 
Jag vann snabbt och enkelt i tredje ronden och fick avsluta med matt. Även om jag var skyhög favorit och förväntad att vinna så kände jag hur lätt skadad man blir att inleda en turnering med två nollor. Hjärnan spelare en del spratt med negativa tankar. Saker som i stil : Att tänk om du förlorar även detta. Sådant  flög runt i mitt huvud stundtals. Inte bra alls och viktigt med den mentala styrkan och tänka positivt. Jag kommer att fortsätta att  spela det schack jag tror på. Fungerar det inte får jag lära mig. Det viktigaste är att spela ut och inte känna sig hämmad.
 
Jag hade gott om tid att vara åskådare till de andra partierna som var mycket spännande och verkligen växlade upp och ned. Synd på Cristines parti där hon i klar remi flyttade kungen till den enda ruta som förlorade. Tungt och det är sådant som många av oss  känner igen tyvärr i schacksammanhang. Trötthet efter många timmars kamp spelar in.
 
Mycket regn här i Växjö och jag åkte från ett soligt Stockholm med sommarklänning i bagaget. Den lär jag inte få använda, lika lite som terassen här på hotellet.
 
0 kommentarer

Växjö rond 1

Jag kämpade men räckte inte riktigt till när jag mötte turneringens högst rankade spelare  WGM  Lenka Pcatnikova från Island.  Jag kom in som vit  i en variant i carocann som jag har spelat många gånger med framgång. Dock inte denna gång. Jag nämnde detta vid efteranalysen och hon sade att hon visste om detta.  Det är ganska typiskt för de bättre spelarna att de hittar luckor i partiet man har vunnit. Klart intressant och jag har tänkt så många gånger att jag måste förstå denna ställningstyp och lära mig mer. Nu ska jag göra det men först efter turneringen och det ska bli verkligen bli av.
 
Jag tillät hennes springare att få fältet d5 och det blev en kanonsprinare. Jag visste det men trodde jag skulle hinna få en bonde på alinjen men hade missat ett viktigt försvarsdrag från hennes sida. Jag förlorade men ett mycket intressant parti som är väl värt att analysera djupare.
 
Idag åt jag lunch på en libanesisk restaurang här i Växjö. Vilken god mat! Pratade med ägaren som berättade att hans mål var både att laga god mat samt att människor skulle umgås på hans restaurang. Därför hade han t.ex inte wifi och en mycket bra tanke. Jag kom egentligen dit för att vara lite för mig själv och ladda upp men kom i glatt sampråk med en kvinnorna vid ett av borden. Sådant förgyller bara dagen och jag kommer att gå tillbaka till samma restaurang imorgon. Så skönt att kunna äta både nyttig och god mat när man spelar schack.
 
Jag tog en blick på de partier som var kvar innan jag gick tillbaka till hotellet. Såg att GM Erik Blomqvist hade en komplicerad ställning med massa damschackar mot Stefan Schneider. Inget jag orkade räkna på och det visade sig när jag kollade senare att det blivit remi genom just evig schack. Bra gjort av Stefan Schneider och lite lustigt då det stod i referatet på schack.se att det inte var förvånande att han låg i toppen med tanke på att han inte mött så starkt motstånd. Nu blev det ändring på den punkten. Ser ut att vara mycket jämnt och spännande i toppen.
 
Nu dags att sova och hämta krafter inför morgondagen. Speciellt med tanke på att det står dubbelrond på programmet.
 
0 kommentarer

På plats i Växjö

Efter en mycket intensiv arbetsdag i måndags var det dags för semester och schacktävling. Längesedan jag var i Växjö om jag någonsin har varit här. Mitt minne sviker mig men jag tror jag har spelat både Växjöspelen och SkolSM för väldigt längesedan.
 
Resan gick med ett s k snälltåg och jag fick sitta i kupé. Väldigt annorlunda och en trevlig tågresa längst  det fina sommarlandskapet. Enda missödet i min planering inträffade när jag kom till hotellet och det visade sig att de hade stängt och öppnade först 16.00. Jag visste att det var incheckning först 16.00 men trodde nog det skulle gå bra ändå. Nu blev det två timmar att vänta men det blev att sitta en stund på terassen i solen och lösa några schackproblem. Som schackspelare finner man alltid på råd och får tiden att gå ! 
 
Kändes skönt att installera sig sedan på rummet och jag tog en tur till spellokalen på fina Elite Stadshotell. Mycket tjusigt! Satt en stund i lokalen och kände av stämningen och atmosfären. Visst är det något speciellt med schacktävlingar och det är en av anledningarna att jag är så fascinerade att se tävlingar när de sänds live. Detta handslag när man sitter emot varandra och framtiden är ett oskrivet blad. Ordet spännande räcker inte till ..
 
Hotellet är mycket fint som sagt men det förvånar mig att man inte har satt upp en skylt utanför. Detta är ju en stor händelse med Nordiskt mästerskap och dessutom Sveriges bästa spelare Nils Grandelius. Kan tänka mig att många i Växjö som inte vet om detta säkert skulle vilja komma och se på evenemanget.
 
Alltid lite speciellt inför första ronden och jag vet inte ännu vilken jag kommer att få möta. Vi får se vad som händer och precis som i andra turneringar har jag en känsla av att tiden kommer att flyga iväg..
 
 
0 kommentarer