Öppningar är också viktigt

I söndags kväll spelade jag ett blixtparti på Playchess och det kändes inte bra. Lite för andefattigt för min smak och jag bestämde mig för att hålla mig till längre partier. Igår spelade jag ett väldigt intressant parti i en intressant öppning  men tyvärr blev det fel och partiet sparades inte. Ska ändå gå igenom det jag kommer ihåg för det är riktigt lärorikt. Kvartspartier känns som en bra tid för träning.
 
Ikväll spelade jag kungsgambit som svart och vet inte riktigt vad jag ska spela mot det. Spelade det som anses vara bäst nämligen att behålla bonden och spela g5 men oj vad vilsen jag kände mig. Måste fördjupa mig vad jag ska spela här och ska kolla på partier på basen. Jag har haft väldigt fokus på mittspel men inser att det är också bra att kunna sina öppningar.
 
För övrigt en fantastisk kväll och det första fina vädret på länge. Härlig känsla att kunna ha balkondörren öppna och känna försmak av dessa ljumma sommarkvällar som är så härliga.
0 kommentarer

Hur får man tiden att räcka till

Helgen har verkligen flygit iväg och jag är säkert inte ensam om att ställa mig frågan hur man får tiden att räcka till. Jag måste nog bli mer disciplinerad i min schackträning känner jag och hitta ett bra sätt att motarbeta när man känner sig trött.
 
Jag har kollat vidare idag på critical moment och intressant att det inte är val utan speciella ögonblick i ett parti. Kanske jag skulle ha som övning att belysa detta fenomen i de partier jag spelat.
 
Jag såg faktiskt på fotbollsmatchen igårkväll lustigt nog, och det är inte ofta jag gör det men det var en spännande och viktig match. Led med spelaren som missade straffen och det måste vara samma sak som när ett mästerskap i schack avgörs genom snabbschackspartier och man gör en bortsättning. Denna viktiga fokusering! Ronaldo hade hur som helst inga som helst problem att skjuta den avgörande straffen rakt i mål. Imponerande precision...
 
Läste schackspalten i Svd och måste fortsätta att klaga på Harry Schussler. Svårt att förstå att han inte kan framhäva de svenskar som var med i EM på ett positivt sätt. Varför t.ex inte nämna att även Jan-Olov Lind var med.. Istället måste man absolut ta fram ett förlustparti av  GM Blomqvist. Fanns det verkligen ingen trevlig vinst att visa från någon av dessa spelare?  Så intressant var inte kombinationen som Eriks Blomqvists motståndare fick in. Hade jag en schackspelare skulle jag verkligen anstränga mig att lyfta fram landets egna spelare med tanke på hur lite utrymme schack har i media. Har fortfarande svårt att förstå att radioprogrammet Fem minuter schack fick lämna tablån och vilken högtidsstund det var för oss schackspelare. Ingen kan anklaga oss för att vi kräver mycket men inte ens fem minuter i radio kunde vi få ..
0 kommentarer

Critical moments

Jag inser mer och mer att det jag behöver träning på är mittspel.Jag har svårt många gånger att hitta de rätta planerna när jag spelar .Till och med när jag går igenom partier kan jag känna mig helt nollställd och fantasilös när gäller mittspel och långsiktiga planer. Taktik är lättare även om det också kräver mycket i form kalkylering.
 
Nu har jag börjat se en video på Chessbase som heter Critical moments och mycket bra. Såg ett intressant parti mellan Spassky och Portisch. Fina spelare med djup förståelse.
 
Tycker om tanken med kritiska ögonblick under ett schackparti och jag tror många gånger man har tagit stora och svåra beslut när man spelar utan att ta den tid det behövs  för att tänka igenom det. Jag som tycker om dra paralleller mellan schack och livet i övrigt tänker också att många gånger är det samma sak i det liv vi lever och runt omkring oss. Livet består av viktiga val och ibland inser vi det bara inte.
 
Blir en lugn lördagkväll och ingen film troligtvis ikväll då teven är bokad av min sambo för fotbollsmatchen. Jag får klara mig ändå och det gör jag utan problem..:-)
0 kommentarer