Trevlig turnering en solig söndag

Det fina vädret till trots valde jag att vara inomhus och spela med i den nystartade klubben Nacka schack och idrottsklubb öppna KM i blixt.
 
Trots att jag inte tog så många poäng är det inget jag ångrar då det var en mycket välordnad och trevlig turnering. Stort tack till arrangörerna och allt flöt på väldigt bra. Det jag speciellt uppskattade var att man lagt in en 20 minuters paus i mitten på turneringen så att man fick chans till lite återhämtning och äta något.
 
Det var ovanligt fina priser i denna turnering och ett förstapris på 7000 kr lockade tre stormästare. Ett väldigt bra och ovanligt högt förstapris för en turnering på endast en dag och fint ordnat av klubben.
 
Även vi " vanliga " schackspelare hade chansen då det var ratingpriser.
 
Spelmässigt kände jag att blixt går för fort för min del och jag känner också att detta med inkriment inte fungerar så bra för min del. Förr i tiden hade man fem minuter och i värsta fall kunde man tänka två minuter i öppningen och ändå ha tre minuter kvar. Nu är jag beroende att smattra fram dragen i öppningen vilket jag inte alltid klarar. Tar jag mig en lutare tidigt har jag bara en minut kvar och då blir det panik. Det var ändå kul att spela men jag tror nog partier med femton minuter passar mig bättre.
 
Det jag har med mig från turneringen att kolla på är wienerparti som svart. Jag blev utspelad i första ronden i ett glänsande kungsangrepp. Börjar fundera på om jag ska spela wienerparti som vit kanske men troligtvis handlar det om att jag helt enkelt inte kunde teorin men ska bli intressant att kolla på det.
 
Svårt att hinna se på andra partier när det är blixt men en rolig incident fick jag ändå bevittna.  I ett klart vunnet bondeslutspel gick spelaren åt fel håll med kungen och den andra spelaren gick tillbaka för att hota att ta den enda bonden som fanns på brädet. Det gick ett sus genom publiken ungefär som ställningen var remi. Med lite tid på klockan bjöd spelaren direkt remi. Vi blev alla förvånade och det var naturligtvis stenvinst. Bara att gå tillbaka med kungen och gardera bonden. " Susningen " från publiken var mer ett tecken på att det var en liten omväg men lätt att påverkas och också drabbas av synvilla i slutet av en turnering.
 
De tre första priserna togs inte helt oväntat hem av de tre stormästarna. Georg Meier segrade med 12,5 poäng sedan följde Lars Karlsson på 11 följt av Erik Blomqvist på 10,5.
 
Tre damer deltog i turneringen och priset för bästa dam togs hem av Inna Agrest. Trevligt med ett dampris!
 
Deltagarantalet blev 51 st vilket är mycket bra med tanke på det fina vädret. Kristallens vårblixt som gick nyligen en torsdagkväll räknade 61 deltagare och också bra. Jag lägger in en egen fundering varför Stockholmsmästerskapet i blixt enbart fick 28 deltagare.. Det är en gåta för mig med tanke på att det är mästerskap för en huvudstad !
 
Det kommer att bli en repris på denna turnering nästa år. En bra nyhet och det ser vi fram emot!
 
På bilden nedan ser man våra stormästare hämta sina priser.
 
 
 
1 kommentar

Minnesbild från uttagningsturnering till OS 1984

Det har ju - vilket är glädjande och med all rätt -skapats en debatt på Schacksnack om uttagningen av årets damlag för OS.  Där nämndes uttagningsturnering som en lösning och jag tycker det är en utmärkt och rättvis idé.
Då får verkligen dagsformen avgöra och man har chans att själv påverka.
 
Dessutom som en extra bonus blir det ett extra speltillfälle för oss som tycker om att spela i damturneringar.
 
Jag drog mig till minnes när Håkan Åkvist var lagkapten och skriver följande i TFS.
 
" Till schackolympiaden i Saloniki, norra Grekland, nominerade jag redan på försommaren följande lag.
Pia Cramling, Borislava Borisova och Jolanta Dahlin.Samtidigt utlystes en uttagningsturnering om fjärdeplatsen bestående av sex spelare."
 
Jag var en av dessa spelare tillsammans med Eva Johansson, Stina Nyberg, Margareta Aatolainen, Anneli Dalmau och Anna Benér.  En ganska starkt gäng och vi spelade alla aktivt.  Anneli Dalmau blev historisk att som första tjej gå till JuniorSM- final samma år i Linköping. En mycket stark och uppmärksammad bedrift.
 
Margareta Aatolainen fick hållas för favorit  men segern gick lite oväntat till Eva Johansson från Alingsås som fick äran att debutera i OS.
 
Själv misslyckades jag rejält och partierna gick inte min väg alls. Jag var för nervös när jag spelade. Jag kom sist i turneringen med endast en halva och jag var mycket besviken. Minns speciellt när jag stod och sorgset blickade på rondtabellen där alla nollor syntes tydligt. Det var på den tiden man hade stor synlig rondtabell på väggen.
 
En spelare ställde sig bredvid mig och ville säga något tröstande. Han tittade på mig och sade dessa ord." Du tog en halva i alla fall. "  Han menade absolut inget illa men då brast det för mig och jag gick in på toaletten och grät.
 
Inte lätt att vara schackspelare ibland men det är ändå ett fint minne och turneringen var trevligt ordnad i DN-huset.
 
I det här fallet hade man sex spelare som var väl kvalificerade för en OS-plats och jag tycker det var ett mycket bra sätt att lösa det hela genom en uttagningsturnering.
 
0 kommentarer

Riktlinjer saknas verkligen

Veckan rullar på och det fina vädret fortsätter och verkligen härligt.
 
Fortfarande varit lite för trött på kvällarna för min schackträning men idag ska det nog bli bättre. På söndag ska jag spela Nackablixten här i Stockholm. Även om jag inte är någon blixtspelare ska det bli kul.
 
Det har blivit en debatt om laguttagningen till OS och det tycker jag är bra. Riktlinjer saknas för hur man tar ut ett lag och jag tycker de ska införas. För två år sedan kom Evgenij Agrest inte med pga inaktivitet och han skrev ett öppet brev till dåvarande förbundskaptenen Stellan Brynell. Svaret citeras nedan.
 
"Sverige deltar med ett damlag och ett lag i öppna klassen i Schack-OS i Baku senare i höst. Evgenij Agrest ställer sig undrande till att han inte blivit uttagen och att han inte fått någon motivering till det.

Jag har full förståelse för Evgenijs irritation över den dåliga kommunikationen och tar fullt ansvar för det. Felet ligger hos mig och jag ber om ursäkt för mina brister där.

Sveriges Schackförbunds Elitkommitté har i sina diskussioner varit tydliga med att man för att vara aktuell måste vara kontinuerligt aktiv. Att under ett och ett halvt års tid endast ha spelat i Elitserien och en öppen turnering räcker inte för att anses vara aktiv nog för landslagsspel.

Jag hoppas Evgenij får möjlighet att öka sitt turneringsspelande igen. Han skulle då bli en välkommen förstärkning för vårt landslag.

Stellan Brynell Förbundskapten"

Visst kan man ställa sig kritisk till en så stark spelare inte blev uttagen men här har man i alla fall ställt upp och varit tydlig med vissa kriterier som ska vara gällande vid uttagningar av lag. Det borde införas igen. Nu i senaste uttagningen till damlaget har vi motsatt scenario då man inte har tagit någon hänsyn alls till aktivitet.

Ordet godtyckligt räcker helt enkelt inte till här... Jag hoppas som sagt att man ser till att  skapa dokumentation och riktlinjer för hur ett lag tas ut.

 

0 kommentarer