Säsongspremiär för Allsvenskan och min nya klubb

Längesedan jag spelade Allsvenskan då jag kan känna att helgen blir för splittrad. Nu har jag bytt klubb och man satsar på samma lag varje match och kändes som en liten nystart. Trivs väldigt bra med att spela i Schacksalongerna och med 96 spelare blev det faktiskt som en liten schackfest. Min motståndare,Peter Ekelund, från Passanten, kom ca 20 minuter försenad. Jag satte igång klockan och alltid lika svårt att veta vad som ska hända. Såg framför mig hur jag vann på W.O och kunde ta en kopp kaffe och se på massa spännande tidsnödsdueller men så blev det inte. Istället blev det fem timmars stenhård kamp där det enda jag hann få mig under dessa timmar var en kopp kaffe och en mazarin. ( Finns det verkligen ingen mer än jag som vill ha paus för kafferast.. )
 
Det var ett väldigt spännande parti där jag kom bättre i öppningen men han slingrade sig ur greppet. Som så ofta kan hända i sådan situationer fick jag en känsla att jag stod dåligt vilket jag inte gjorde. Mycket psykologi när sådant händer och man tror man har förlorat sin fördel istället för att ta nya tag och jobba aktivt med ställningen.
 
Det fanns en person i spellokalen bland publiken som hela tiden flyttade på min penna för att se vilket drag jag gjort.Visst är det roligt med sådan uppmärksamhet men inte helt i sin ordning. Jag lät det dock vara då det inte var alltför många gånger det hände. Dock ska det ju inte hända alls.  Efter partiet sade han en kombination jag kunde göra i drag 25. Där trodde jag att jag spelat bort min fördel och måste erkänna att jag trodde han var helt ute och cyklade. Så var det inte upptäckte jag  när  jag kom hem. Han hade faktiskt rätt! Det fanns en kombination och ser ut som det är vinstspel för mig. Bifogar diagrammet och vad jag kan se ser 25.  Dxg7 väldigt bra ut. Helt sonika släppa springaren och man vinner tilbaka pjäsen med tryckspel. Trixigt! Istället spelade jag det klumpiga Tb3. Usch, jag tycket inte om draget och var inte heller bra.
 
Ett intressant parti som jag ska analysera vidare och efter 65 drag blev det remi.Jag kämpade bra och hade två bönder mer i slutspelet men olikfärgade löpare gjorde det till stenremi.
 
Passanten hade ett väldigt starkt lag och vi förlorade tyvärr stort i matchen men vi kommer igen. Ser verkligen fram emot att spela Allsvenskan och kommer att bli en givande och rolig säsong.
 
 
0 kommentarer

Ett kvällsparti

Ikväll spelade jag ett parti på Chessbase och inte lika planlöst som jag brukar utan lite mer seriöst om man får använda det ordet. Jag gick i alla fall igenom mitt parti efteråt och kollade på den öppning som blev.Jag hade  svart och dragföljden 1.e4 e5 2. Sf3 Sc6 3 Lc4 Sf6 4. Sg5
 
Ett intressant drag och varje gång jag råkar ut för det tänker jag att jag måste undersöka det.I partiet ikväll backade jag med en pjäs och det går helt enkelt inte. Varianten är sådan att det är aktivitet  till varje pris och det är därför den som är intressant för båda parter. Mycket märkligt att den inte spelas mer än vad den gör.
 
Vi klubbspelare har en tendens att kopiera för mycket av stormästarnas partier istället för dyka ned lite mer i spelöppningspåsen. Finns mycket att fiska upp..
 
Såg att min klubb Stocholms SS har KM i blixt imorgon trevligt nog men känner inte att jag orkar spela en hel kväll efter jobbet tyvärr.  Imorgon blir det rolig motion i form av Zumba efter jobbet istället.
0 kommentarer

Spännande sammandrag i Elitserien

Alltid lika roligt att följa schack live även om det är utan kommentar som man är bortskämd att få ta del av nuförtiden.  I helgen har jag följt slutspelet i Elitserien Live och det har varit intressant. Som jag förstått det har det spelats i väldigt fin miljö och vad roligt att det satsas på det sättet inom schacket. I Kosta får det kosta som Michael Wiander fyndigt skrev på Facebook och berättade också att en glasskulptur var till salu för priset 2 500 000 kr..(!)
 
En del intressanta möten idag och bland annat Ulf Andersson som mötte Jonathan Westerberg och partiet slutade remi. Vidare fick Evgenij Agrest möta sin dotters pojkvän Georg Meier.Säkert en del psykologi i det mötet som slutade vad som såg ut som fredlig remi.
 
Malmö AS har ett intressant lag och kul att se att Inna Agrest fortsätter att spela bra efter OS. Hon spelar aktivt men idag gick det lite för vilt till i mitt tycke att direkt offra två bönder i öppningen och jag kunde inte se någon riktig kompensation men bra kämpat och partiet slutade remi.
 
Lade märke till att det har varit väldigt långa partier vilket är typiskt för lagspel. Ska bli spännande att se vilket lag som står som slutsegrare och min favorit är förra årets vinnare Rockaden.
 
Hann med en liten utflykt idag till fina Sigtuna. Lite kylig höstluft men skönt att komma ut ett tag och det är så idylliskt i denna lilla stad.
 
 
0 kommentarer