Funderingar kring fyrspringarspel

Idag gick jag på nackmassage igen efter jobbet och det var två veckor sedan sist. Gjorde faktiskt en aning mindre ont och jag ska boka tid igen om två veckor för det är viktigt att följa upp.
 
Resten av kvällen har ägnat åt garderobsrensning och känns skönt att få ordning. Inser att jag har för mycket kläder och att det är dags att göra sig med en hel del. Man ska egentligen bara ha saker som man använder och det gäller ju egentligen även schackböcker.
 
Avslutade kvällen att se på ett av Nils Grandelius partier från pågående turneringen i Korsika. Han hade svart mot Gawain Jones och det var intressant för det blev en öppning jag har spelat en del träningspartier på internet mot en god vän.Fyrspringarspel är klart intressant och det var ju inte öppningen som gjorde att vit förlorade. Det är också intressant vad mycket som krävs för att hålla en ställning jämn och här fick Grandelius två oerhört starka fribönder i centrum i ett tornslutspel med för övrigt lika bönder. Skulle vara intressant att veta om man kan hålla remi där.
0 kommentarer

Inte så mycket men trots allt en smula schack

Har haft en väldigt avkopplande midsommarhelg vilket var välbehövligt. Jag börjar äntligen känna mig piggare och idag mediterade jag en stund till en guidad meditation jag hittade på Youtube. Känns faktiskt bra även om jag inte riktigt klarar att låta tankarna stanna helt i nuet och tänka på ingenting men att bli medveten är första steget.
 
Somnade även en stund mitt på dagen men blev kort powernap då jag vaknade av min sambos skrik under fotbollsmatchen. :-) 
 
Idag kollade jag på Schacksnacks inlägg om Ulf Andersson anfaller och kul att se att det var en öppning i franskt som vit jag spelat tidigare men glömt bort efter några förlustpartier. Lätt hänt att göra så att man bara överger en öppning för att man förlorat utan att analysera grundligt varför. Lika dumt om jag nu ska ta en helt vansinnig liknelse det som jag läste i en tidning nyligen. En kvinna skrev och klagade på ett recept då hennes tallrik spruckit.. Hmm, här är nog närmare att tro att mer olämpligt porslin än fel på själva receptet..
 
Det var ett intressant parti att gå igenom och som alltid bra upplägg på Schacksnack att ha olika diagram med frågor om nyckelställningarna. Bara för det  blev jag inspirerad att gå igenom en sådan dvd senare ikväll.
0 kommentarer

Sju olika midsommarafton i mitt liv

Idag när jag satt i den ljumma kvällsolen på en uteservering och väntade på min väninna började mina tankar att flyga iväg. Jag tänkte att istället för att lägga sju olika blommor under huvudkudden kan jag väl samla mina mina tankar och memorera sju olika midsommarafton som gjort intryck på mig. Inte så lätt och vad flyktigt allt kan kännas ibland vad man upplever i sitt liv och svårt att komma ihåg vad man gjorde vissa år.
 
När det gäller midsommarafton har jag aldrig varit någon person som varken anordnat eller gått på stora fester. Till och med varit ensam ibland och inte gjort så stor sak av midsommarafton.
 
Jag lyckades i alla fall minnas sju saker..
 
Ett starkt minne är när jag var 14 år och fick gå på mitt älskade Gröna Lund med mina föräldrar. Det var bara vi tre och jag stod i kö för att åka Svanarna för jag tyckte så mycket om att åka dem. När jag ska sätta mig i vagnen alldeles själv utbrister han som jag köpte biljetten av med hög röst dessa ord. "Är du ensam!
En midsommarafton!"   Jag glömmer det aldrig för han fick mig att känna mig illa till mods och känna skam över något jag aldrig ens reflekterat över och jag började tänka. Aha, man ska alltså inte vara ensam en midsommarafton.
 
Ett annat minne är när jag var 19 år och jag och en väninna improviserade och gav oss ut på Djurgården i fina sommarklänningar och landade på Ulla Winblands värdshus. För dyrt för oss egenligen men det var en upplevelse och en så härlig sommardag att minnas.
 
Tillbaka till ungdomsåren när jag jobbade på ålderdomshem och jag och en annan ung kollega band varsin blomsterkrans som vi tog på oss och gick runt och sjöng Uti vår hage för de som bodde där. Det  gjorde att en äldre man grät samtidigt som han med hög röst skrek åt sig själv  av ilska för att han grät men jag glömmer inte heller när han mellan tårarna yttrade orden. " Ni är ju så söta! "
 
Midsommarfester har funnits i mitt liv men inte så många. Denna fest är en av anledningarna att jag kan tycka det är skönt ibland med lugn och ro på midsommarfton. En av mina vänner ordnade ett knytkalas och det var inte lite att handla att ta med och en lång väg att gå för att till slut helt utmattade komma till en sommarstuga utanför Farsta. Vi kände inte varandra och lite spänd stämning redan då och blev inte bättre. Speciellt inte med tanke på att en kvinna hade " glömt " att ta med sig vin och hade heller inga pengar till taxi hem senare. När vi äntligen fick åka hem kan jag säga, för att först blev vi kommenderade att diska och städa. Ingen fest jag minns med glädje direkt men fördelen är att jag alltid tycker det är skönt med en lugn midsommarafton hemma och får jag någon gång andra tankar så tänker jag alltid tillbaka på den festen..
 
Ett starkt minne är när en man jag hade en relation med för längesedan fick näthinneavlossning i sitt öga just på midsommarafton. En mardröm och det var svårt att hitta en narkosläkare som var i tjänst just en midsommarafton. Hemskt med tanke på att det är oerhört viktigt att opereras snabbt då det handlar om timmar och minuter. Allt slutade dock det bra tack och lov men jag insåg hur bräcklig tillvaron är och man inte vet vad som kommer att hända i nästa ögonblick.
 
En annan gång när jag var väldigt ung, ungefär 17 år, var jag på Skansen och av någon anledning utan att veta varför vet minns jag att jag kände mig fin i mina nya kläder, vita byxor och blus med prickar.
 
Midsommarafton är en laddad dag med många outtalade krav. Så ska det ju egentligen inte behöva vara. Jag har därför ett fint minne av min och min sambos första midsommar tillsammans. En lugn dag och vi var båda lite trötta efter en intensiv tid och tog en siesta mitt på dagen. Så kan det också få vara... !
1 kommentar