Härligt Vida!

Läser på Schackförbundets hemsida att det var ett reportage om Vida Radon i programmet Godkväll. Blev lite nyfiken och vilket trevligt porträtt och reportage! Kärleken till schacket kan skildras på många sätt och här ett av dem. Pensionerade Vida som varje dag sätter sig på pendeltåget från Gnesta för att göra det roligast hon vet nämligen spela schack. Spelplatsen är Kulturhuset i centrala Stockholm och som vi kan se i filmen är det mest män som spelar. En man som kallade sig mästare ville ha bort Vida därifrån eftersom hon var kvinna ( vilken tölp ) men Vida stod på sig och hotade att kalla på vakten. Mästare eller inte men så behandlar man inte andra människor. Mötesplatsen hette delen av programmet och visst stämmer det. Gemensamt språk behövs inte utan pjäsernas rörelse säger allt och kan ge upphov till både huvudskakningar och spänd förväntan. Så är det överallt när man spelar schack. Spelar ingen roll om det är i New York där yppersta världseliten gör upp, eller några partier över ett enkelt bord i Kulturhuset i Stockholm. Schack är fascinerande! Tack Vida för att du delade med dig. http://www.svtplay.se/video/12457618/gokvall/go-kvall-22-feb-18-45?start=auto
0 kommentarer

The Queen of Katwe - En fantastisk film!

Fick en fin överraskning av min man när han bjöd mig till ovanstående film. Jag var väldigt nyfiken på filmen. Dels att den var hämtad från verkliga livet och dels att det är inte ofta man ser filmer som har schack som huvudtema. Kan man dramatisera schack? Efter att ha sett den här filmen är svaret utan tvekan ja. Schack är bara en del av livet olika innehåll. Här handlar det om att hitta sin roll, att bli sedd och förmågan att kunna resa sig efter ett underläge. Filmen är fängslande från första stund. Inte bara att det är en bra och känd regissör, Mira Nairr, utan skådespelarna gör fängslande porträtt. Det är starka scener som berör. Det är inte ofta man ser riktiga ställningar i filmer där schack är med utan oftast står pjäserna huller om buller. Här har man gjort en imponerande research. Man får t.ex se i en tävling den berömda kvävmatten med springare. Lite roligt skildrat då huvudpersonen offrar sin dam och den mer rutinerade motspelaren skakar på huvudet och säger nedlåtande att du kan inte värst mycket du.. Ansiktsutrycket ändras snabbt när springaren förd av en triumferande hand får göra schack och matt. Det är mycket psykologi i filmen och starkt att följa Fionas och hennes lillebror Brians väg till att lära sig schack. Gripande när hon inte kan läsa en schackbok på kvällen för fotogenet räcker inte men brodern tänder lampan kvällen efter med fotogen som han har lyckats köpa. Hjärtskärande när hon åker iväg till sin första Olympiad i Ryssland och förlorar ett viktigt parti och gråter besinningslöst. En annan scen som etsat sig fast i mitt minne är hon frågar schackläraren som försöker lära barnen att det alltid finns lösningar på problem, såväl som schack och övriga livet. " När det regnar och vi inte har något tak där vi bor. Hur ska vi komma undan allt vatten. Hur spelar man då ? " Fiona överger inte schacket trots en del motgångar och ställer upp i en stor och betydelsefull turnering i Uganda. Finalpartiet är fantastiskt skildrat. Vilken spänning och vilket kroppspråk.. Partiet tar en mycket spännande riktning och schackläraren kan inte avhålla sig från att skrika högt i lokalen. "Du hör hemma här ! " Genast träder en domare fram och utbrister barskt om tystnad. Också ett exempel på den utmärkta research som har gjort för filmen. Ve den som pratar under pågående spel i en schacklokal. Det kan varje schackspelare som läser detta intyga är jag helt övertygad om. Det är mycket symbolik i filmen vilket utmärker en bra regissör. En intressant symbolik är när Fiona kommer hem till sin mamma och syskon med en stor pokal hon vunnit. . Hon bär den inte under armen utan stolt på huvudet! En stark, vacker och gripande film som jag verkligen vill rekommendera.
0 kommentarer

Helg och bio väntar

Mycket intensiv vecka och sena kvällar jobbmässigt. Har velat följa Pia i Iran lite mer men inte haft möjlighet. Idag såg det inte som Pia hade några som helst problem med svart mot Alexandra Kosteniuk och partiet slutade remi. Blir mycket spännande att följa nästa parti där hon har vit. Jag är oftast hemma på helgerna men imorgon blir det biokväll lite oväntat. Vi ska gå och se nya filmen som handlar om schack, nämligen Queen of Katwe. Den fick bra recension såg jag i tidningen i morse. Ska bli roligt och inte ofta man ser en film med schack som huvudtema!
0 kommentarer