Farligt offer men lätt att sätta en rova på vägen

I söndags var det tidig rond i Haparanda och vi startade redan 8.30. Mycket passande att vi fick tillbaka en timme när vi gick över till vintertid igen.  Efter en god frukost på stadshotellet väntade en match mot förra årets Norrbottensmästare Per-Olov Rova. 
 
 
 
Jag gjorde faktiskt ett litet misstag tidigt som svart och nedan ställning uppkom. 
 
 
 
Dagen innan hade Per-Olov mött Cristine och gjort ett mycket intressant springaroffer och vunnit partiet. I ställningen ovan ligger även här ett springaroffer i luften.
 
Mycket riktigt och 11. Sxf7 utfördes som ett brev på posten.  Inte roligt! Jag var beredd och fanns inget att tänka på. Jag slog tillbaka direkt med kungen och försökte att inte se alltför skärrad ut.  Om det behövde kämpas var jag beredd att göra det. Det följde 12. Df3 Ke8 13. Lxd5 Dd6 14. Lf4 Df6 15. d4 Sd3 ?
 
Jag tyckte det var ett trixigt drag som skulle rädda mig men faktum är att 15. - Td8 är bättre och ser ut att ge en balanserad ställning trots allt.  Efter partidraget är 16. Dxd3 det bästa. Efter 16.-  Dxf4 17. g3 Dd6 och vit har starka vinstchanser och en ställning som är svårspelad för svart. 
 
Istället följde 16. Te6 ? Kan vara lockande men faktum är att draget inte alls är bra. Det följde 16.-  Dxf4. Det Per-Olov hade missat här tror jag är att varianten 17. Dxf4 Sxf4 inte alls fungerar. Om vit försöker ta tillbaka sin pjäs med 18. Lxc6 Lxc6 18. Txc6 Kd7 har vi det trevliga temat instängt torn då tornet inte kan flytta och går förlorat. 
 
Partiet fortsatte 17 Lxc6 Lxc6 
 
Hastigt och lustigt står svart på vinst och vann några drag senare.   Så visst kan man prata om att snubbla på vägen och och hur mycket schacket kräver. Det är inte lätt men väl så fascinerande!  
3 kommentarer

Rapport från Haparanda

Hemma igen efter ett spännande schackäventyr i Haparanda. Jag var förberedd och rustad för snö men döm om min förvåning när jag landade i Luleå och ut i kylan bara för att upptäcka en man klädd i kortbyxor och bara ben. Hur är det möjligt! Jag fryser bara jag tänker på det ..
 
Jag mellanlandade hos min goda vän Erik Näckholm och hans familj och hans son Elias 9 år var också med i schackturneringen.  På lördag morgon startade vi vår resa genom ett vackert vitt norrländskt landskap på väg till Haparanda.  Jag tyckte det var mycket snö men lade märke till att jag fick roade leenden när jag nämnde det.  Vi är ju inte heller vana i Stockholm att första snön stannar så länge och vad vackert det är med det vita som gnistrar i solen och inte bara ha detta blask och tö. 
 
Vi installerade oss på stadshotellet som har anrika minnen av schackturneringar och fina lokaler. Bland annat hade Haparandas schackklubb Schack-64 sin jubileumsturnering där när de firade 50 år för några år sedan. 
 
Det gick väldigt bra för mig i turneringen. Så bra att jag ledde ensam inför sista ronden med en halva till godo. Fantastisk känsla. Jag fick möta en av de oss tre kvinnliga deltagare, Cristine från Umeå som låg en halva efter mig.  Man kan väl tillägga att det måste vara ganska unikt i en turnering att två kvinnor spelar på toppbordet under sista ronden! 
 
Det blev ett väldigt dramatiskt parti! Jag tror jag var väldigt trött efter ett hårt parti ronden innan mot förra Norrbottensmästaren Per-Olov Rova för jag missade många chanser. Jag stod t,om med på förlust under ett kort läge i tidsnöden  men Cristine utnyttjade inte det. Dock var partiet i stort mitt parti som jag förde ! Cristine rockerade lång i en ställning där det är tvivelaktigt och jag fick fart på angreppet medan hennes pjäser var mer orörliga och klumpiga.  Se nedan ställning .
 
För att fly den utsatta damflygeln har Cristine spelat Kd7 och ställningen är förlorad för svart med tema utsatt kung i centrum samt att jag har både löparparet och tunga pjäser som attackerar. Jag hittade inte enklaste vägen att öppna upp men nu står det helt klart. 
 
26. b6 ! Självklart ska man öppna upp och resten är självspelande. Efter 26 - cxb6 blir det ett starkt tryck på b7 med hjälp av Ld5 och Ta7. Det som är intressant med att spela b6 är att om bonden tar försvinner en försvarsruta på b6, tar svart med damen försvinner en viktig bonde på e5 och ställningen öppnas upp ännu mer. 
 
Jag gjorde inte så men hade fortfarande vinstspel och stod så bra så länge att det gör nästan ont inom mig närj ag spelar igenom partiet eftersom det var ett så viktigt parti.  Dock har jag bara mig själv att skylla och får vara tacksam att Cristine inte upptäckte vinsten när jag släppte in henne i partiet under tidsnöden.  Jag försvarade och kämpade väl och i nedan ställning hade jag två minuter kvar och Cristine fem minuter. 
 
Jag har precis spelat 51.Txg4 och Cristine svarade med De5 och bjöd snabbt remi. Jag var helt uttröttad psysiskt och svårt att få överblick över ställningen så jag antog remi. Det är naturligtvis vinst och synd att jag inte hade kraft att spela vidare eller kunde avgjort partiet tidigare !  Hur som helst är jag nöjd ändå och det var en mycket trevlig turnering att spela i. Jag gjorde ett bra result och förutom denna remi tappade jag bara en remi mot Simo Lehtonen som hade samma poäng som jag men utropades som vinnare på grund av särskiljning. 
 
Det var lite oväntat att jag skulle spela med i öppna Norrbottensmästerskapet men mycket roligt och givande! Min goda vän Erik hade som argument när han försökte övertala mig att jag brukar spela bra i Norrland och det stämmer faktiskt.  Nu var ju dessutom svindlande nära att vinna en hel turnering !  Inte varje dag man får uppleva något sådant samt att jag fick en fick ändå en bra placering då jag slutade trea. 
 
 
1 kommentar

Färden går till Haparanda

Ingen rast och ingen ro när man är schackspelare.. Nu packar jag för att åka till Haparanda över helgen och vara med i Norrbottens öppna DM.  LIte oväntat men det är öppen för alla så varför inte.  
 
Jag kommer att bo på stadshotellet med min goda vän Cristine från Umeå och blir roligt att träffas. Vi får  naturligtvis passa på att ta en tur till Finland när vi är i Haparanda. Jag var i Haparanda för längesedan och spelade SM men minns inte så mycket hur det såg ut. Gissar att det har förändrats en hel del på alla dessa år. 
 
Fick också veta att första snön har kommit i Luleå där jag mellanlandar imorgon.  Oj! Vinter med andra ord och det gäller att klä sig ordentligt. 
 
Schackäventyret väntar  ! 
 
 
 
0 kommentarer