Efterlyser mer empati

Det är mycket regler när man spelar schack och inför helgens turnering var det en lång utläggning av domarna vad man får göra och inte göra. Man måste t.ex använda samma hand när man promoterar en bonde och ryktet säger att man hade kunnat se en liten junior komma storgråtande efter att ha förlorat när han gjort detta fel. Hårt men regler är regler även om det känns att det är lite väl onödigt ibland.
 
Jag tycker det är synd att man inte kan ha regler i empati och uppförande. Hur många gånger är man t.ex inte med om detta att man själv sitter i ett pressat parti med tidsnöd och bordsgrannarna har precis avslutat sitt parti. Vad händer.. Ger de sig iväg till det analysrum som i regel alltid finns på turneringar för att diskutera ? Nej, då börjar man direkt att prata för att ens eget parti är slut och tänker inte på att man stör motståndarna.
 
Tycker också att på samma sätt man ska vara en god förlorare ska man vara en god vinnare och kanske lämpligt att hålla tillbaka sin omedelbara glädje direkt efter partiet. Jag med om det i när jag spelade dag två i Hasselbackens turnering. Gjorde en pjäsbortsättning och t.om när han offrade tillbaka pjäsen för att enbart leda med bonde ville jag inte ta offret. Helt förvirrad men tappade koncepterna och fick ge upp efter ett långt parti.
 
Direkt utbrister motståndaren helt glädjestrålande att detta var hans bästa parti i hela turneringen. Suck, jag var inte på humör att berömma där och speciellt med tanke på att jag satt bort mig och det inte direkt var så att han kombinerat till sig segern.
 
Nu kan jag se på det på ett annat sätt och det är också något att tänka på, att man måste smälta en förlust ibland och få landa efter ett parti.
1 kommentar

Intensiv schackhelg

Precis hemkommen efter en mycket trevlig turnering på Hasselbacken. Även om inte resultatet gick den väg jag önskade är det alltid inspirerande att spela i så fina lokaler. Lite för många bortsättningar från min sida och jag tror jag att jag kände mig pressad att jag har en sak inom jobbet jag måste bli klar med under helgen. Sådant påverkar och jag ska fixa detta lite senare ikväll. Nu har jag haft fullt upp med att gå igenom mina partier och vad roligt det är att analysera och få tid att förstå vad som hände.
 
Jag har lärt mig väldigt mycket när jag går igenom med datorn. Intressant verkligen! Bland annat ett tornslutspel som jag inser att jag tänkte helt fel i. Ska återkomma till detta.
 
Min motståndare i sista ronden frågade mig innan partiet om jag ångrade att jag spelat i 50+ och inte i Öppna gruppen. Det gör jag inte men det finns både nackdelar och fördelar. En klar nackdel är att jag blev lite utestängd vad som hände i öppna gruppen. Vi hade en liten egen värld för oss själva i rummet vi spelade i och det var en trevlig känsla som skapade lite mer samvaro. Mötte också mer jämna spelare än vad man kan göra i den öppna gruppen vilket jag tycker om. Jag ångrar inget förutom att jag önskat mer fokus och sluppit bortsättningar. Ingen rolig känsla som i ett av partierna där jag haft fint tryckspel i hela partiet och avslutar med att ställa tornet i slag på h1 när det står en löpare på g2. Min tanke var naturligtvis att göra Tg1. Ridå och nog ett trötthetstecken för så lite tid hade jag inte men jag är inte ensam.
 
Jag vill ge stort beröm till alla som arrangerat turneringen och en extra eloge till vår "egen" domare Jonas Sandbom som tog hand om oss alla med på lika kompetent och bra sätt som vanligt och såg till att allt flöt på bra. Noterar att alla grupper utom Juniorerna vanns av stormästare. Lars Karlsson vann säkert i min grupp och Juan Bellon firade sin plats på svenska listan med att ta hem titeln Svensk mästare för 65+.
 
16 damer slogs om titeln att bli svensk mästare för damer. Ganska många även om det kunde vara mer. Pia var helt överlägsen och vann inte bara titeln utan även en femteplacering i hela turneringen ! Jag har inte hunnit se så mycket på partierna men starkt imponerad av hennes försvarspel mot Nils Grandelius.
 
Extra roligt att vi fick några juniorer från Wasa SK och Anastasia Tolstoy gjorde bra ifrån sig med 4,5 poäng i detta starka sammanhang. Kul och säkert ett namn att lägga på minnet för framtiden. Lägger ut en bild på några av oss kvinnliga spelare precis efter den fina och pampiga invigningen.
 
0 kommentarer

Trevlig intervju om veteranschack

I morse lyssnade jag på en mycket trevlig intervju med Sven-Olof Andersson om Veteranschack.
 
Ska jag vara helt ärlig har jag aldrig känt mig lockad att spela bland veteranerna även om jag haft åldern inne sedan länge. Kändes också lite konstigt när det var 50 år för kvinnor men inte för män. Varför det kan man fråga sig.. Blir vi äldre tidigare.. ? Nu är det ändrat så det är 50 år även för män.
 
När jag hörde intervjun och hur veteranerna kämpat för att få spela i egna grupper kände jag att jag ville vara med. Det är faktiskt roligt att spela i en mindre grupp när det gäller schack. Det kan vara något så enkelt som en weekendgrupp i SM och det skapar samhörighet och man får känslan av att lära känna varandra. Det behövs i schackets värld.
 
Jag hade hoppats att det skulle bli en egen grupp om SM-titeln för damer men nu blev det inte så av olika skäl. Jag spelar gärna i damturneringar men jag vet at många kvinnliga spelare föredrar att spela öppna turneringar. För min egen del hoppas jag på en egen grupp för SM i snabbschack för damer nästa år. Har varit väldigt trevliga och uppskattade turneringar de som varit tidigare.
 
Nu är jag anmäld till gruppen 50+ och blir spännande. Ser fram emot att spela denna helg på vackra Hasselbacken. En sådan inspirerande miljö är inte vardagsmat och förgyller schacket.
1 kommentar