Hårt i toppen i Dam-EM

Idag blev en dag då jag inte stack näsan utanför dörren utan dagen ägnades åt att kolla på andra dagen av Dam-EM.  Hann dock både laga och äta en trevlig påskmiddag med de andra familjemedlemmarna så jag var inte helt frånkopplad det " vanliga" livet.
 
Många spännande partier och väldigt underhållande att se på 15-minuters partier. Föredrar faktiskt det framför blixten och då kan man lära sig lite av kommentarerna. 
 
Tyvärr tappade Pia fart men hon förlorade bara ett parti och slutade på 6,5 poäng.
 
Det visade sig att inför sista ronden hade fyra spelare chans att vinna turneringen. Av dem ingick Alexandra Kosteniuk  och Anna Ushenia, båda exvärlsmästarinnor.
 
Emil Sutensky var ganska kritisk mot detta då han tyckte att de börjat så tamt och kom nedifrån. Visst är det så men kan man någonsin undvika sådant ?  Det kan tyckas orättvist mot de som har kämpat i toppen hela turneringen men samtidigt är det tufft att få en dålig start och starkt att komma tillbaka. 
 
Emil Sutensky var också kritisk mot att det var många bortsättningar men det är ju också något som hör till snabbschack när nerver och trötthet kommer till.  Det är ju likadant i översta världseliten och jag vet hur många gånger jag har sett sändningar och jag hör inget annat ibland än kommentatorns röst som höjer sig och uttalar orden där man ibland  kan ana skräckblandad förtjusning." He blunders,he blunders! "
 
Snabbschack är snabbschack och det är inte alltid lätt att ta snabba beslut vid brädet.  Anna Ushenia hade chans att vinna titeln om hon vunnit sitt parti i sista ronden men det var en helt utvattnad ställning och spelarna jagade av tiden drog á tempo.
 
Inte roligt att kolla på och det är inte schack för mig och jag tycker inte man ska vinna en titel på sådant sätt.  Inse att det är remi och avsluta partiet är min åsikt.  Det gjorde Anna  och slutresultatet blev hon tillsammans med fyra andra spelare hamnade på samma poäng. Visar hur hård och jämn turneringen var. 
 
Den som utropades till segrare var Elisabeth Paethz från Tyskland. En stark spelare som imponerade på mig och spelade på toppborden i hela turneringen. 
 
Hon gjorde det som är viktigt i snabbschackspartier att hon tog vara på sin tid och tog sig en ordentligt stund att tänka igenom viktiga beslut i kritiska lägen. Helt rätt taktik.
 
Ett smakprov från en av hennes vinster nedan när hon har vit mot  Karina Ambartsumova.
 
 
 
Vit får avsluta det med det trevliga draget 39. Le6! och ridå för svartspelaren.  Ställningen är verkligen orginell med så många pjäser som är instängda och samtidigt trampar på varandra. Endast den svarta springaren kan röra sig fritt men till vilken nytta..  Kungen är hjälplös och svart gav upp.
 
0 kommentarer

Dam-EM i Tiblisi

Kändes roligt idag att kunna koncentrera mig på och följa partierna från sändningen från Dam-EM i snabbschack.  Mycket imponerad av sändningen och kommentatorerna. 
 
Speciellt imponerad är jag av GM Emil Sutovsky. Ett proffs uti fingerspetsarna och en knivskarp blick vad som är viktigt i en ställning.  Inte nog med utan också en sjusärdeles förmåga att hitta det drag som ställningen kräver och taktiska finesser.  Nu kan man säga att det alltid är lättare att spela utanför brädet men en kommentator har ju en viss press på sig med tanke på  publiken  så det är oerhört starkt.
 
Extra roligt att vår svenska stjärna Pia är med och jag följde naturligtvis alla hennes partier som var mycket spännande.  I rond tre blev det möte med legendariska Nona Gaprindashvili som nu är 77 år gammal. Det blev ett parti där Pia förde spelet men mynnade ut i ett remibetonat tornslutspel med ömsesidiga fribönder.  Det skulle bli remi men något hände på vägen och Pia lyckades trixa med sina två bönder mot Nonas torn så det inte gick hindra att en av dem gick till dam.  Vilken mardröm för ryskan att spela på det sättet med enbart inkrement kvar och inte ens få tid att tänka ut försvaret på bästa sätt. Trots allt finns det ju försvarsresurser i slutspelet torn mot dam.  Nu visade dock  Pia prov på obönhörlig teknik och Emil Sutovsky noterade också att hon väl kunde sin sak i det avseendet.  En fin vinst !
 
I rond fyra hade Pia svart mot IM Salome Melia i ett parti som hon också förvaltade väl och förde spelet.  Dock hade det kunnat sluta illa.
 
I ställningen nedan tyckte jag inte om svagheten på sista raden och det är det enda som inte är helt bra i svarts ställning. Ett naturligt säkringsdrag hade varit 29- h6 men istället har Pia precis spelat det  katastrofala 29. - Ld4 ?  
 
Motståndaren med enbart en minut kvar på tiden tänkte några sekunder och svarade med 30. Dc4.  Tack och lov så såg hon inte det starka draget 30. Dxe4 med tema avlänkning från sista raden.  Om svart svarar med h5 för att släppa ut kungen är det bara för vit att byta damer och sedan vinna löparen som blivit ogarderat.  Otroligt vad fort ett parti kan vända !
 
Hur som helst så blev det inte så utan Pia fick återigen visa sin fina teknik i tornslutspel. På slutet hjälpte det inte vits kung var nära bonden eftersom det var en kantbonde.  Kan en kung bli mer hjälplös än nedan..
 
 
Först instängd och här spelade vit  65. Tc3.  Svart kung får äntligen en ledig ruta men friheten är en synvilla då matt väntar.  Svart fick nog och valde att ge upp.
 
Andra halvan av turneringen spelas klart imorgon och blir spännande att följa.
 
En mycket lugn och avkopplande långfredag och avslutade kvällen med att se en rolig film med Robert de Niro nämligen Showtime.  Kan rekommenderas och vilken mångsidig och fantastisk skådespelare han är !
0 kommentarer

Förvirrande enkät i TFS

Som alla vet så deltog inte Sverige i Lag-EM tråkigt och nog. Det verkar som  enkät om landslagets betydelse har gått ut till vissa spelare när jag läser senaste TFS. Minst sagt förvirrande både redovisning och upplägg. 
 
Slutsatsen verkar dock vara att landslaget har störst betydelse bland "GM som ungdom" och " Damelit som ung."
 
Konstig benämning med GM som ung för man är väl alltid GM.. ?  Hur som helst är det ett ganska logiskt resultat eftersom självklart betyder landslaget mycket för unga spelare.  Kanske mer än det gör när man har blivit lite äldre och mer rutinerad.  Vidare talades det också i inlägget i TFS att det enda som talade emot ett deltagande i Lag-EM var kostnaden.. Ja tur är väl det och vad skulle det annars finnas för skäl att inte skicka ett lag?  Låt oss aldrig underskatta betydelsen av landslag! 
 
Minns själv min första landskamp när jag fick spela på ett dambord och vad stolt jag var att få bli uttagen och spela.  Visst är det motiverande.
 
En annan konstig sak är att jag skrev en fråga till Sveriges Schackförbund men har fortfarande inte fått varken svar eller livstecken.  Total tystnad och lite konstigt. Känns inte direkt inspirerande för att engagera sig i schackvärlden eller borde det vara tvärtom.  Det är då man ska engagera sig för att förändra..
 
För mig är det viktigt med svar och kommunikation och borde vara en självklarhet att skicka ett svar till sina medlemmar när man är ordförande i en kommitté !
1 kommentar