Lite matt men har knappast tråkigt

Känner mig fortfarande ganska svag och har problem med hosta så det var verkligen tur att jag inte pressade mig och spelade Rilton.  Känner att jag t.om har svårt att se alla schacksändningar just nu och har mest koncentrerat mig på VM i blixt.  
 
Kommentatorerna där är verkligen fantastiska och jag tror inte vi vanliga spelare inser hur svårt det måste vara att kommentera ett blixtparti. Som någon nämnde på Ches24:s chatt är det faktiskt som att få schacklektioner och det är inget dåligt betyg.  
 
Jag hejade naturligtvis på PIa som fick en bra start igår. Hon gjorde många bra partier idag men kroknade på slutet och det är naturligtvis en tuff turnering.  Hon fick mycket beröm av kommentatorerna både för sin slutspelsteknik  och att även i tidsnöden inte bara göra planlösa drag utan drag med idéer. 
 
En tråkig sak inträffade apropå chatten på Chess24.  Ibland undrar jag verklgien vad folk vill uppnå med att vara där.  Bara provocera och komma med konstiga inlägg.  Klaga på kommentatorerna är ett väldigt populärt ämne.  Speciellt om det är kvinnor men nu var det två män så de var en aning lugnare.  Dock inträffade det en incident i kvinnornas turnering att i ett part  lyckades man  inte matta med springare och löpare.  Det är ju som bekant i så lätt även om man kan säga att det hör till den schackliga allmänbildningen att kunna det. Nu fick domaren gripa in och förkunna remi. Snöpligt men sådant kan hända. 
Genast kom det en kommentar på Ches24 i stil med typical woman chess.  Så otrevligt och nedvärderande!  Sådana kommentarer ska inte få förekomma !  Detta är bara en del av allt och finns så mycket under ytan.  Det kan hända även manliga spelare att de inte klarar att matta med löpare och springare men jag tror knappast man talar om  typical men chess.... 
 
Vi har lång väg att gå till jämställdhet och lika behandling för män och kvinnor inom schack men jag tror och hoppas verkligen att det ska bli bättre.  Som det är nu är det risk att många skräms bort och det är synd.  Precis som Anna Cramling sade i sin otroligt bra intervju - vilken bra ambassadör hon är - så är ju schack så roligt.  
 
Nu blir det fokuserin på Rilton närmsta dagarna och jag hoppas kunna gå och kolla på turneringen och det är ju verkligen fin spellokal.   Jag saknar många av våra svenska spelare när det gäller stormästare och IM och också tunnsått med kvinnliga spelare.  Vad beror det på tro?  Borde ju vara lockande att få spela nio långpartier i fin miljö och starkt motstånd.  
1 kommentar

Fick avstå från att spela Rilton

Tråkigt nog blev jag inte frisk för att kunna spela Rilton. Så synd när jag verkligen sett fram emot den turneringen men inte mycket att göra. Schack är väldigt påfrestande och tar på krafterna och är man inte bra så måste man vila.  
 
Jag har kollat på VM i snabbschack och spännande att följa sändningarna.  Såg vår världsmästares dåliga start.
 
Först förlorade han på tid i vunnen ställning och efter det verkade han tappa koncepterna när han spelade denna öppning som vit. 1. e4 e5 2. Dh5.  Kommentatorerna verkade förvånade att han kom så bra men man kan ju spela det  mesta som vit och är man dessutom högre ratad har man en stor fördel. 
 
Faktum är att jag minns att Jonathan Westerberg spelade samma öppning mot Emilia Horn för ca fem år sedan. Emilia bytte dam lite onödigt med att manövrera damen till g6 men höll remi.  Han spelade samma öppning mot mig lustig nog samma år i en turnering i Umeå men jag förlorade däremot.  Inte pga öppningen utan för att han var den bättre spelaren men visst finns det bättre vapen att ta till när det gäller öppningar  
 
Magnus Carlsen förlorade sitt parti mot sin betyldigt lägre ratade motståndare IM Vokdhivov 2304.  Deras ansiktsuttryck när de båda insåg vad som skulle hända är värt att gå till historien och visar bara hur talande det kan vara när man spelar schack. Magnus Carlsens uttryck vittnade  om att han undrarde vad han gjorde bakom brädet. Borta var kampen, koncentrationen och ett nästan förläget uttryck i ansiktet , som att står jag verkligen så dåligt. 
 
För Vokhidov var det också ett speciellt ansiktsuttryck.  En snabb och nästan - även där- förlägen blick mot sin motståndare. Han måste verkligen ha funderat om han stod på vinst mot världsmästaren. Det gjorde han! Utan tvekan och han vann partiet. 
0 kommentarer

God Jul önskar Schackelina

Julafton och en väldigt lugn och behaglig dag.  Lite schackproblem har det blivit att lösa men annars mest vila.  Jag känner mig inte helt bra och hoppas förkylningen släpper fram till torsdag då Rilton börjar. 
 
Ser verkligen fram emot att spela turneringen men ska jag vara med måste jag känna mig helt frisk då det är krävande att spela nio ronder.  Vi får se och jag har ju några dagar att kurera mig på. 
 
Fortsätter att lösa problem och är så fascinerad av de som jag inte klarar. Plötsligt känns det som jag ser inte något alls hur mycket jag än försöker. Sedan när jag ser lösningen är det helt glasklart. Vad är det som händer.. Märker också att jag börjar lära mig vissa mönster och idéer och kan applicera dem på olika ställningstyper. Ganska roligt när det blir så. 
 
Jag lägger ut ett problem som jag inte klarade alls. Jag fick ge upp för jag hittade inte lösningen. Märkligt och kanske mina läsare lyckas bättre.. Vit drar och vinner. 
 
 
 
God Jul! 
 
 
 
 
 
 
4 kommentarer