Västerås Open

Precis hemkommen efter en intensiv helgturnering med schackpjäser dansade i huvudet.  Ägnade hela tågresan att analysera blint vad som gick fel i mitt sista parti som jag förlorade.  Precis som jag trodde var ett ogenomtänkt dambyte i tidsnöden det som gjorde att motståndarens ställning blev ett slutspel som blev självspelande för honom.  
 
Så kan det gå och min poängskörd i turneringen blev katastrofalt dålig med enbart 2 1/2 poäng. Jag har aldrig någonsin tagit så lite poäng i Västerås och lite tråkigt att jag skulle göra det men jag fick en väldigt dålig start. Såg ut att bli en bra början med remi mot en stark spelare i första ronden, Anders Livner, men sedan blev det tre nollor på raken inför lördagens och söndagens långpartier. 
 
I morgonronden på lördagen kom dock ljuset igen i form av en vinst i enbart 14 drag och ett trevligt bondeoffer.  En trevlig motståndare också, Leif Engholm, som trots att han förlorade berömde mitt spel efter partiet. Sådant värmer!
 
Här är ställningen där jag offrar en bonde med 10. Se4 och jag räknade ut att bonden inte gick att ta men motståndaren tog den. Det följde 10 - Lxe5 11. dxe5 Dxe5
 
 
 
 
Nästa ställning efter draget jag räknade på. 12. Td1!
 
 
 
 Svart har plötsligt stora problem och närmast hotar avdragsschack och damvinst.  Det följde 12-.Ke7.
 
 
 
 
Här hittade jag en enkel vinst med   13. Le3 ! Går inte att slå springaren på e4 pga avdragsschack på c5.  Svart spelade b6 men gav upp efter 14. Ld4 och hela ställningen rasar ihop.
 
 
 
Drömscenario att få vinna så snabbt och sedan i lugn och ro gå och kolla på spännande partier. Blev bara ett poäng till för mig i turneringen men det har ändå varit en spännande och givande helg.  Schackglädjen och inspirationen finns kvar! 
 
Det var 10-års jubileum för Västerås Open och visst är det en fantastisk turnering.  Eldsjälen bakom allt André Nilsson drar sig nu tillbaka och det är bara att tacka för allt som han har gjort tillsammans med de andra. Svårt att förstå hur mycket arbete som ligger bakom att arrangera en turnering och jag vill verkligen ge en eloge och visa min uppskattning! 
 
En annan eloge vill jag ge till mitt resesällskap och  rumskompis Eva Jiretorn. Hon blev obesegrad i turneringen med 5 poäng av 8 och tvåa i sin ratinggrupp och trea bland damerna.  Väldigt bra gjort då hon mötte starkt motstånd!  För att återgå till debatten om damlaget i OS - vilket ska göras då den inte är över - är det en gåta för mig att hon inte blev tillfrågad att vara med i OS-laget. Varför tar man bort en sådan spelare? 
 
Det var sju kvinnliga spelare med i turneringen. Jag hoppas det kan bli mer i kommande turneringar
0 kommentarer

Damdrag och apfelstrudel

I fredags förra veckan var det dags för en träff igen för vårt kvinnliga nätverk. Känns verkligen roligt att vi börjar få lite stabilitet och regelbundna träffar.  Vi var lite tveksamma till att ses på restaurangen en fredagkväll då det kunde vara mycket folk. Glädjande nog blev det en bra lösning när vi fick vara på fina Schacksalongerna. Stort tack för detta! 
 
Blev lite extra festligt denna gång då Lucia fyllde 75 år och hade bakat både apfelstrudel och ostkaka.  Vilka mästerverk och otroligt gott! Blev så mycket över att vi fick ta med oss hem och överraska  många familjemedlemmar med apfelstrudel till frukost. 
 
 
 
Vi hade en mycket intressant kväll. Pia gick igenom några av sina partier från tävlingen på Lidingö och vad givande det är att få höra kommentarer och hur hon tänkte i vissa ställningar.  Sedan visade Helena sitt parti när hon vann mot Dana i första ronden. Ett mycket bra parti från Helenas sida och bra gjort att slå en så pass högre rankad spelare.  Den sistnämnda fick ju verkligen luft under vingarna och släppte bara en remi efter den förlusten. 
 
Ett problem ska alltid vara med och jag bidrog med en rolig ställning jag hittade på Chess 24. Pia löste den snabbt och hennes man Juan ville inte vara sämre utan löste den på 5 sekunder enligt egen utsago på Facebook.  För oss andra tog det lite längre tid och jag missade själv ett viktigt nyckeldrag när jag löste den. Lärorikt och bra att träna på sådant och jag ställningen finns här nedan.  Vit drar och vinner. 
 
 
 
En intensiv fredagkväll och klockan blev närmare halv elva innan vi började bryta upp. Jag och Eva hade tänkt ut och äta en bit mat efteråt men det fick bli schack för hela slanten denna kväll.  Eva tittade frågande på mig när vi skulle gå hem och frågade om jag pallade. Svaret kom utan tvekan att jag pallade helt enkelt inte.  Det fick bli raka vägen hem. 
 
En mycket lyckad träff som vanligt! 
 
 
 
0 kommentarer

Höstturneringen rond 2 - Spöken som luras

När jag satt på tunnelbanan på väg till spellokalen i tisdags slog det mig hur lite man vet hur ett schackparti ska sluta.  En fascinerande känsla detta oskrivna blad, i det här fallet protokoll.  Föga visste jag då vilken smärtsam förlust som väntade mig.

 Jag hade svart mot Mikael Helin som spelade kungsgambit. Man brukar skriva ibland att partiet blev en rivig kungsgambit men det var inte fallet här.   Efter elva drag hade nedan ställning kommit upp. 

 

 

 

Datorn säger fördel för svart och vad har vit fått ut av sin öppning. Ingenting helt enkelt ! Jag var mycket nöjd med min ställning här. 

 Hur det än är så är det inte lätt att vinna i schack och kräver koncentration och fokus.  Av någon anledning kände jag mig rädd för att bli utsatt för mattangrepp i en ställning jag inte alls hade någon anledning till det. Jag såg spöken som inte fanns istället för  att koncentrera mig på vad ställningen krävde.  Nästa  ställning är exempel på det.

 

 

Här spelade jag 21 - Kh8 vilket är onödigt och dåligt drag. Finns ingen anledning att säkra kungsställningen och Lh6 som jag var  lite rädd för är bara fåfängt sprattel från vits sida och gör att svart vinner. Här såg jag verkligen spöken som inte fanns!  21. - Tad8 hade varit en mycket övertygande vinstväg med  tanke på att få med alla pjäser i spelet.

 Spelet fortsatte och jag står fortfarande bra då jag gör ett onödigt misstag.  Se nästa nyckelställning.

 

 

Jag har precis spelat  26 - Tc2 vilket tillåter 27. Txf7 för vit. Här ser man vådan av mitt onödiga Kh8.  Här  kom också ett spöke in i bilden då jag kände att jag  gjort bort mig och stod på förlust.  Som att det jag var rädd för med att spela Kh8  plötsligt hade blivit verklighet. !!  Så var det i själva verket inte alls utan det är lika spel i ställningen men dessa spöken och samtidigt som tiden tickade iväg ställde till det rejält för mig. 

Jag tappade koncepterna helt och med bara fem minuter kvar på klockan  spelade jag 27 - Te8??  Förlorar direkt efter det snygga 28. Lg5 !

 Hade jag  istället spelat  27 -Tg8  har min fördel försvunnit men det är en jämn ställning och mycket kvar att spela om. 

En viktig regel är att lära sig är att man ska inte tro att man är förlorad när ett oväntat drag kommer. Istället ska man tänka positivt och kämpa!  En ställning rymmer så mycket och oftast finns det resurser. Som vanligt när det gäller schack  kan man använda det i även andra delar av livet. 

 En ganska tung förlust men jag har bara mig själv att skylla och trots allt var det roligt att få komma så bra i kungsgambit som svart i så tidigt skede. . Det gäller dock att spela bra hela vägen. 

Det här bevisar bara vad sanna mina ord är  som jag har i min profil på Chess 24. Jag har skrivit det förut och de tål att upprepas.  " Good positions don´t win games. Good moves do! "

 

1 kommentar