Hastigt och lustigt fick jag vara med i tv-sändning

Som alltid kan det hända oväntade saker ibland. Jag var på iväg för att åka in till kvällens rond av höstturneringen när telefonen ringde.  Det var från TV 4 som blivit tipsade om att jag skulle kunna ställa upp i en kort intervju i Godmorgonprogrammet och prata om reglerna för särspel i VM-matchen. 
 
Sändningen skulle vara på distans hemifrån med kamera och mikrofon. Min första tanke var bara panik. Hjälp.. Min andra tanke var att det kan vara både spännande och viktigt att vara ambassadör för schacket.  Den  senare tanken fick bestämma men riktigt nervöst var det verkligen.  
 
Kan fortfarande känna känslan när jag väntade på att bli kontaktad på morgonen och jag tänkte på hur många som kollar på programmet. Dock tröstade jag mig med att det var värre för de spelare som skulle spela särspelet och att detta bara skulle vara 2 och en halv minut.  
 
Jag var lite stel i början och lätt nervös men kände att jag tinade upp på slutet. Vem gör inte det när man får berätta varför det är så fantastiskt att spela schack !   Det var rolig erfarenhet och kul  att jag kunde få vara med.  
 
Det är märkiigt hur en VM-match fångar intresse även för dem som inte spelar schack och många har pratat om dessa 12 remier och hur det kan hända.  Det är bra att schacket får synas i media och jag tycker det har varit bra bevakning. 
 
Apropå tv och VM-match går mina tankar långt långt tillbaka i tiden då jag var med i tv i en annan VM-match.  Nämligen den mellan Fischer och Spassky. En mycket dramatisk match och långt ifrån 12 remipartier. Matchen började 11 juli 1971 och slutade 31 augusti.  Då hade jag nått lite framgångar som junior i schack och fick vara med som gästartist i Vi i femman. 
 
Vilken upplevelse och jag minns så väl hur jag åkte iväg till radiohuset och anmälde mig i receptionen. Outfiten var snickarkjol och håret i två tofsar. Jag var ett ganska självständigt barn och jag minns också hur förvånad programledaren såg ut när han såg mig och han utbrast direkt. " Kommer du ensam !"  Jag bara nickade och förstod inte vad det var för konstigt med det. 
 
Jag fick ställa två frågor till barnen som jag fortfarande kommer ihåg. Dels vad utmanaren hette i VM-matchen och dels hur många rutor det finns på ett schackbräde. Både lagen fick alla rätt och beröm av mig.  
 
Roligt minne och jag fick t.om betalt för att vara med. Femtio kronor dök upp på en postanvisning. Jag har kollat med SVT om programmet skulle kunna finnas kvar i deras arkiv men det gör det inte. Synd  men jag har ändå en minnesbild kvar som jag kan se framför mig.  Fint minne som sagt ! 
0 kommentarer

Idag koras en världsmästare

Idag är verkligen en speciell dag och det är inte alla dagar en världsmästare i schack koras!  Mycket spännande ska det bli och personligen tror jag det kommer att bli jämnt i snabbschacket men avgöras i blixten och det kommer att handa mycket om nerver. 
 
Under sista matchpartiet såg jag sändningen från USA för att jag är så otroligt förtjust i det teamet.  LIte intressant att få en annan vinkel eftersom de - naturligvis - är stora anhängare till Fabiano.  De har också gäster och både Kasparov och Krammik gästade studion.  LIte roligt att se Kasparov sitta avspänd i randig tröja framför en mönstrad tapet. Han skrattade mycket och när han sade att han tyckte om bondeställning som Magnus hade fick han frågan om skulle vilja ha den i ett VM-parti. Svaret kom direkt följt av ett stort skratt. " Den bondeställningen vill jag spela med även i blixtparti! "
 
Krammik hade intressant synpunkter när man kom till nervositet och hur man tänker som spelare under en match om VM.  Man ska inte tänka på det alls att det är VM var hans råd som säkert stämmer utan spela så bra som möjligt.  Han hade kloka synpunkter ,som att man också måste se att det trots allt är bara ett parti schack, och att det finns andra värden i livet som kan väga mer.  
 
Det blev många upprörda röster i studion när Magnus bjöd remi och det har cirkulerat många åsikter.  De flesta verkar vara emot hans taktik och vill värna om det klassiska schacket.  Jag blev förvånad när jag såg Daniels Kings ställningstagande i hans klipp om det sista partiet. Jag hade förväntat mig att han skulle vara mer kritisk men han menade på att det är svårt att ställa om sig till vinst när man spelat på remi. 
 
Många röster och åsikter som sagt och en sak är saker att vår nuvarande  världsmästare har sin taktik klar. Han ska slå till i snabbschacket där han är avsevärt högra ratad än sin utmanare.Kommer taktiken att lyckas? 
 
Efter ikväll vet vi svaret! 
0 kommentarer

En lugn och behaglig dag

Det har varit mycket senaste tiden och jag har varit ganska trött. Idag har det varit en fin känsla att inte ha något bestämt och jag har varit inomhus hela dagen och bara tagit det lugnt.  Lyxig känsla.  
 
Löst kombinationer på Chess24 och vad roligt det är.  Man behöver alltid en morot och jag kämpar för att komma upp i rating. Det förargliga är att så fort man inte klarar att lösa ett problem åker man ned så otroligt mycket. Jag får kämpa vidare och vad nyttigt det är att inse att man spelat för snabbt och inte sett alla varianter. 
 
Remi i VM-matchen igen. Vad säger man?  Undrar vad det beror på att det blir så många remier?  Är spelarna så otroligt bra?  Mycket märkligt och även om jag beundrar deras styrka är man naturligtvis som publik ganska besviken. Ser inte fram emot att en världsmästare ska koras genom snabbschackspartier. 
0 kommentarer