En levande intervju med Grandelius

Har haft så mycket omkring mig men idag kollade jag första gången på sändningarna från Tata Steel. Seirawan som vanligt helt fantastisk som presentatör. Vilken karisma, naturlig pondus och utstrålning den mannen har och i basen förståelsen och passionen för schacket. Det var intressant när slutet mellan NIls Grandelius och Eric Hansen visades. Såg ut som det skulle bli evig schack och Seirawan menade på att det såg ut helt slut ut för svart om vit hade gjort 28 Td1. Det tyckte jag också men å andra sidan brukar det finnas anledningar när man inte gör ett sådant självklart drag. Det fanns det också visade det sig när båda spelarna besökte studion för att kommentera partiet. En mycket god anledning! Nils berättade hur han räknat på hela varianten men missat det listiga försvarsdraget 28 Lf5! Seirawans korta kommentar får tala för sig själv." Wow! " Det var inget dåligt försvarsdrag. Attack tillbaka som svar och dessutom vinstspel för svart. Alltid lika fascinerad av hur fort schack kan vända. Det var en mycket trevlig intervju med spelarna. Intressant att se Nils Grandelius i en annan roll än när han var kommentator på Rilton. Det var en märkbart tagen person som visade upp sig och inte riktigt kunde dölja sin besvikelse över den missade vinsten idag och även missad vinst igår. Ibland behöver man inte dölja sina känslor och det gjorde bara intervjun extra levande. Hur många schackspelare känner inte igen sig? Jag tycker det är starkt att komma upp och prata direkt efter sina partier för jag kan tänka mig hur trött man är. Jag fick även se en ny spelare för mig. Den indiska spelaren Adhiban Baskaran som vinner rond efter rond. Jag läste att han var publikfavorit och det förstår jag mycket väl. Vilken sympatisk person! Vad händer med de indiska schacket kan man fråga sig efter sett deras framfart i Rilton. Spännande att följa denna spelare i turneringen om han kommer fortsätta att vinna sina partier.
0 kommentarer

Så svårt att hitta en turnering att spela

Pustar ut efter en ovanligt intensiv vecka och känns som livet har varit en karusell på sista tiden. Nu blir det skönt med två lediga dagar utan något bestämt. Igår jobbade jag en riktigt lång dag och ville koppla av med ett parti schack på Chessbase när jag kom hem men vad trött jag var. Insåg verkligen det när jag plötsligt ställde ett torn i slag utan att inse det och närmast förvånad när motståndaren tog mitt torn. Ingen rolig känsla och det kan hända även i närschack. Min klubb har en väldigt stark turnering på tisdagkvällar som kändes lockande att spela men får inse att jag inte orkar helt enkelt efter arbetsdagen. Blir för slitsamt. Jag får hålla mig till helgturneringar men det är otroligt märkligt hur lite sådana turneringar det finns fast jag bor i en stor stad. Stockholm borde ha mer att erbjuda!
0 kommentarer

Mager poängskörd i helgen

Lite tuff helg för oss i klubbens lag i allsvenskan. Mot Burgsvik förlorade vi knappt igår trots många fina ställningar. Det hjälpte inte med Ted Gemzells fina angreppsfyrverkeri som innebar vinst och en tidig ledning för oss. Själv fick jag för andra gången i rad möta kungsgambit som svart och inte helt säker på varianterna där. Stod faktiskt betydligt sämre när han bjöd remi och risk för att hans ställning skulle bli självspelande med en öppen clinje och jag kom inte ut med mina torn. För ovanlighetens skulle hade jag ett ganska kort parti och kul att följa med spänningen och vad som hände på andra brädena. Vi var nära men det räckte inte och det bekant nog är det ju bara poängen på pappret som räknas. Idag mötte vi SS Springare med en GM på 2500 på första bordet vilket är lite ovanligt men kan tänka mig stimulerande för spelarna i det laget. Vi kom aldrig in riktigt matchen och själv blev jag överraskad av ett ovanligt drag i skotskt fyrspringarspel. Jag spelade efter mitt eget huvud, tvingade hans kung till f8 så han fick ge upp rockaden, offrade en bonde för spel med löparparet men jag kom bara sämre och sämre. Har kollat nu i efterhand och det är ingen dålig variant han spelade utan bara ovanligt. Jag kände press på mig att vederlägga vilket inte är bra och det hade blivit intressantare parti om jag spelat lugnare och mer naturligt. Har kollat efteråt vad som skrivs om ställningen och svart har fin struktur och det gör inget att kungen står på f8. Hur ska man veta sådant kan man fråga sig? Känsla och erfarenhet är väl svaret. Inte helt lätt i vilket fall som helst. Det var ett lite moloket och tilltufsat lag idag och det är inte roligt att förlora så stort. 6 1/2 - 1 1/2 blev siffrorna. För övrigt kan jag säga att för mig som inte har spelat allsvenskan på många år är det riktigt roligt. Fina lokaler i Schacksalongerna och ett mycket trevlig lag att spela med i. Idag var vi 126 spelare totalt i lokalen och rätt fascinerande hur bra allt fungerar. Alla tysta och helt koncentrerade och inte ofta man ser sådant men schack är speciellt. Igår hade vi också nöjet att få se Elitserielaget Rockaden spela och en mycket spännande match mot Farsta SK. GM Thomas Ernst imponerade på första bord genom att spela ut GM Socko på första bordet. En knapp seger där IM Thomas Engqvist blev matchhjälte genom att hålla den viktiga remin mot Anders Livner. Ett mycket intressant parti där han var två bönder under men en aktiv kung samt en fribonde höll balansen i ställningen.
0 kommentarer