En turnering att se fram emot

Igår fick jag kontakt med turneringsarrangören i Spanien och nu kommer jag att spela med där.Jätteroligt och inspirerande! Jag tycker om de spanska byarna med sina små torg. Jag har bara spelat i Spanien en gång tidigare och då var det inte någon liten by direkt utan Barcelona, men vi httade en fint litet lunchställe på ett litet torg. Där åt vi varje dag jag, Eva Jiretorn, Victoria Johansson samt Sylvia Johnsen. Ibland hade sällskap av den för i år nykorade sverigemästaren Erik Blomqvist. Det var 2011 och en mycket trevlig turnering där vi hade roligt tillsammans. Ingen slump att det gick bra i turneringen för sådana saker är viktigt som jag skrivit förut.
 
Det har varit en intensiv period och skönt med en lite lugnar helg. Igår spelade jag två partier på nätet och vann det ena väldigt snyggt med härlig pjäsaktivitet. Jag blev övermodig och ville spela ett till men då satt jag bort en pjäs. Ska fortsätta att spela på nätet dock och ännu mer strukturerat så jag lär mig mina öppningar.
 
Förutom Spanien ska jag spela i Västerås Open och det ser jag också väldigt mycket fram emot. Man behöver turneringar för att få träningsinspiration.
 
 
2 kommentarer

Schack i Spanien

Efter en ganska intensiv period känns det skönt att hämta andan ett tag med en helg utan något bestämt.
 
Jag hade velat spela med i SM Weekend men blev tyvärr inte möjlighet men nu kanske det kan bli en schackturnering i Spanien. Bara en dag men ändå roligt. Jag har fått tips på en turnering nära där vi ska bo och skrivit efter information men inte fått något svar. Misstänker att han inte kan engelska så jag ska be min sambo hjälpa mig formulera ett mail på spanska ikväll. Jag tränar min spanska men kan inte skriva på egen hand. Ännu :-)
 
Vi får se vad som händer och känns spännande. För två år sedan var det tänkt att jag skulle åka till en schackfestival i Marocko men blev tyvärr sjuk den dagen. Det är också något jag gärna skulle vilja göra och det är mycket schackaktiviteter i Marocko.
0 kommentarer

Lite nostalgi och vart tog alla kvinnliga spelare vägen

Jag är lite inspirerad av artiklarna i Tidskrift för schack vilka jag tycker är väldigt trevliga om vad som hände med vissa spelare. Det har gjort att jag börjat tänka på alla kvinnliga spelare förr i tiden och vad som hände. Vissa har kommit tillbaka andra inte. Så fascinerande hur lång tid som har gått.
 
Nu var jag nyligen i SM i Uppsala för att vara publik och möta en god vän. Han spelade i samma grupp som Leif Lundqvist som är bror till en f d kvinnlig schackspelare, Ing-Marie Lundqvist. Minns så väl när vi möttes i ett finalparti för längesedan och jag var ganska så mycket nybörjare men älskade att offra pjäser Jag offrade helt sonika en springare för att få två bönder i centrum. Såg bra ut ett tag men sedan rasade allt naturligtvis. Hon hade en mamma som också spelade schack. Waldy Lundqvist. Väldigt drivande och aktiv inom damschack på den tiden. Jag minns hur avundsjuk jag var då det var min dröm att ha en schackfamilj och kunde inte tänka mig en roligare tillvaro. Idag vet jag bara att Ing-Marie bor i London och inget schack för hennes del.
 
Minns också Siv Bengtsson och hur vi möttes i FlickSM i Bollnäs. Hon var bara nio år och nådde knappt upp till brädet från stolen. Vi möttes i första ronden och det blev ett tidigt finalparti. Jag förlorade en bonde men fick in en klassisk matt med torn och löpare. Yvonne Wetterling var också med i tävlingen och både hon och Siv har glädjande nog börjat spela igen och extra roligt att Sivs dotter Jessica är med i det kommande OS-laget.
 
Minns också uttagningen till OS-laget 1984 i DN-huset där jag hade en mardrömsturnering och tog endast en halv poäng. Vinnare blev lite oväntat Eva Johansson och där var nog Margareta Aatolainen tippad som segrare. Den sistnämnda en farlig angreppspelare. Jag försökte få med henne till en tävling för några år sedan men utan resultat men verkar som hon spelar då och då. Eva Johansson spelar och senast både i SM och SM i snabbschack för damer.  En som också var med i turneringen var Anneli Dalmau. Mycket lovande spelare men som tyvärr helt har slutat med schack men hennes bror har fortsatt spela. Också en schackfamilj då även pappan spelade schack.
 
En annan deltagare var Anna Benér som hon hette då. En mycket lovande spelare och dessutom full av initiativ och aktivitet inte bara på brädet. När hon inte kom med som svensk representant till OS detta år ordnade hon sonika att hon fick spela för Jungfruöarna. På ett oväntat sätt men till OS tog hon sig..
 
Idag är Anna gift med en läkare och har flera barn och så vitt jag vet inget schackspelande för hennes del.
 
Även Stina Nyberg deltog i turneringen men som många vet gick hon bort sorgligt nog för några år sedan och var en mycket rutinerad spelare samt slutade aldrig med schacket.
 
Det lag som spelade då i OS 1984 var Pia Cramling, Jolanta Dahlin, Borisova Borislava samt Eva Johansson. Jolanta Dahlin var en mycket sympatisk och stark schackspelare som jag hann träffa några gånger men tyvärr gick hon bort tidigt precis som Stina 51 år gammal.
 
Det finns många andra namn som dyker upp när man ser tillbaka i livet och dessutom har varit med ett tag och man inser hur tiden går . ( Eller ställer sig frågan att är jag verkligen så gammal.. )  Vi hade roligt förr i tiden de kvinnliga spelare som fanns. Många damturneringar och något som hette Korpen som spelades i Schackhuset på Hornsgatan på vardagkvällar där vi ställde upp med ett damlag. Jag kan på sätt och vis vilja ha tillbaka lite av det även idag...
 
2 kommentarer