Viktigt att ta lärdom

Det börjar kännas lite bättre för mig nu. Inte bara schackmässigt utan att jag inte är lika trött längre.
 
Inser också att jag ska använda mig av chess24 på ett mer varierat sätt. Jag tror inte på att bli bättre i schack genom att bara spela utan man måste få idéer av andra och lära sig av bra spelare. Speciellt i dagens moderna värld då utbudet är så fantastiskt.
 
Ikväll har jag spelat några kvartspartier på internet och fick möta en ovanlig variant i fyrspringarspel som vit. Jag har faktiskt sett den förut när jag spelade i Spanien i somras och  vann då  utan problem. 
 
Det är  1.e4 e5 2. Sf3 Sc6 3. Sc3 Sf6 4.d4 exd4 5. Sd4 Se4 ! ?
 
Första gången jag såg varianten blev jag minst sagt förvånad och trodde nästan att motståndaren hade offrat pjäs. Dock började jag räkna på det och insåg att det är ett skenoffer. Jag började räkna mer och förvåningen utbyttes till förvirring då jag insåg att svart vinner en bonde. Så enkelt kan det inte vara och det stämmer ju.  Vid närmare inblick så blir det lika material men känns som vit får bekvämare spel.
 
Jag spelade ett väldigt spännande parti ikväll med tidsnödsduell som slutade med remi genom evig schack. Efteråt kollade jag på databasen på Chess24. Faktiskt första gången jag gör det och jag spelade igenom ett intressant parti där Igor Rausis spelade vit och vann. Han fick upp ett fördelaktigt tornslutspel och spelade lärorikt. Ska studera mer liknande partier och tror att blir ett bra sätt att träna upp min förståelse.
 
En kväll går fort när man kollar på schack och nu avslutar jag onsdagkvällen med min serie på Netflix. The Americans säsong 5.En riktigt spännande serie!  Än så länge har jag inte sett något schackinslag i serien men det kommer säkert. 
0 kommentarer

Känner mig rädd för mitt eget schack just nu

Känner mig ovanligt modfälld just ikväll efter en ganska tuff period schackmässigt. Jag får inte till mitt eget spel helt enkelt och det låser sig.  Idag var ett skräckexempel. Jag kom visserligen lite trångt som vit  men hade absolut resurser att försvara mig och stod inte så dåligt som jag trodde. I ställningen nedan har svart precis spelat h4 och med bara några minuter kvar grips jag av panik och gör det desperata draget Sf1 och tillåter svart luckra upp min ställning och vinna med h3.
 
Varför jag inte själv spelar h3 är en gåta för mig. Visst är det obehagligt att stå på matt men springaren kan ohotad försvara på f1. Visst jag står passivt men jag kan kämpa som Ulf Andersson brukar säga..
 
Verkligen tråkigt och jag börjar som sagt känna mig rädd för mitt eget schack. Behöver kanske en kurs i mental träning för att tro mer på mig själv.  Jag vet faktiskt inte och känns lite tungt just nu.
 
En glädjande sak är dock att vi vann matchen stort och därmed är vi klara för serieseger. Härligt! Grattis till hela laget och vi har verkligen kämpat allihopa så det känns roligt. 
 
Vi fick också spela idag hos trevliga klubben Pyramiden i deras trivsamma lokaler på Skånegatan. Bifogar en bild.
 
 
 
2 kommentarer

Kristallen - min första schackklubb

Häromdagen fick jag några bilder från långt tillbaka i tiden av en av mina vänner. Det var när jag spelade schack på Kristallen schackklubb på Borgmästargatan på Södermalm.  Det är verkligen bilder berättar och så många känslor och minnen som  kommer fram.
 
Jag vet hur allt startade och det var när låg några lappar på bänken i klassen på Eriksdalsskolan. Tycker du om att spela schack stod det är och en inbjudan att komma till Kristallens schackklubb. Jag tänkte direkt att jag tycker om att spela schack och bestämde mig för att gå dit.
 
Kom dit och en helt ny värld öppnade sig för en tolvåring.  Jag minns Claes- Göran Westerberg som sedermera blev ordförande för klubben och advokat.  Han var femton år och jag tyckte han var vuxen..
 
En snäll person, några år äldre tog hand om mig, och det blev min idol och jag blev förälskad direkt.
 
Intressant nog tänkte jag aldrig på att jag var enda tjejen. Tyckte bara att det var så roligt att spela. Det var också så fina lokaler och fantastiskt hemtrevlig stämning.  Dråpliga saker kunde också hända och jag minns en gång när låset hakade upp sig på toaletten och jag inte kom ut men jag blev räddad av en händig person med en tårtspade. ( ! )
 
Jag minns också när vi juniorer varje fredag hade undervisning av Robert Danielsson och satt kring det stora demonstrationsbrädet.  Det är märkligt hur man tar med sig vissa ögonblick i livet och detta är ett sådant. Jag önskade att tiden skulle stå stilla så roligt tyckte jag det var och kände mig andlöst lyckligt. Stora frågan var hur jag skulle stå ut tills det blev fredag igen. Fina stunder att ha med sig.
 
Kommer också ihåg när Robert frågade om någon av oss kände till finessen " en passant" och jag ville mycket stolt tala om att jag kunde och gå fram och visa men blev förbigången  av en annan klubbmedlem.  Några år yngre än jag och lustigt nog än idag minns jag att han hade svart skiddräkt på sig när han visade draget på demonstrationsbrädet.
 
Lägger ut den bilden som jag fick skickad till mig och en bild från Borgmästargatan och kvarteret Kristallen som klubben döptes efter. 
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer