Snyggt spelat Axel Smith!

Dags för tredje ronden i SM-gruppen och två partier stack ut ordentligt. Tiger Hillarps vackra angreppsparti och Axel Smiths resoluta spel mot Jonny Hectors Kungsgambit.
 
Extra intressant var det faktum att Axel spelade det drag som Lokander anser vara det bästa  i sin bok The open games with black. Nämligen 3 - Sf6. Det mest kritiska svarsdraget  anses vara 4. e5 men Jonny valde en variant som Lokander menar inte ger svart så mycket problem, 4 Sc3.  Det mest spektakulära draget var nog b4- som också Stellan Brynell påpekade - och vit förstörde sin egen ställning rejält. . Bättre är att svara med d5. Den intressanta frågan i sammanhanget är om c5 är vassare än det rekommenderade g5 efter vits val av Dd2 ... 
 
Som partiet blev fick Johny finna sig att både vara två bönder under och överkörd i rykande angrepp från svart. Spela gärna igenom detta fint genomförda parti av Axel och speciellt tyckte jag om det snygga draget 19-f3!
 
Sändningen har blivit så mycket bättre och det gör mycket att få in en vy av spelarna samt att de kommer efteråt och berättar om sina partier. Tack!
 
Det jag fortfarande personligen har lite invändningar emot är att analyserna är för långa och det är inte alltid de är rätt. Det gör också att pjäserna på  brädet flyttas på hela tiden när man istället vill kunna fokusera på ställningen. Ett skräckexempel var tidsnöden i det långa partiet mellan Hans Tikkanen och Martin Jogstad. Där flyttades pjäserna hela tiden istället för att vänta på dragen och berätta om ställningen. Onödigt när det är så lite tid. En heroisk kämpainsats av Martin Jogstad och jag undrar om det fanns någon remi i sikte på slutet men jag tror nog att 76 - Sg6 följt av Sf8 hade varit ett bättre alternativ. Dessutom ställt högre i tidsnöden som uppkom på att spela rätt.
 
För övrigt blev jag förvånad över att Emanuel Bergs mattangrepp på h7 inte fick mer uppmärksamhet av Raun Sagit men det var en mycket svårspelad ställning för svart. Även detta ett mycket fint genomfört parti av Emanuel.
 
En veckan nu sedan jag kom hem från Växjö och igår blev det en avkopplande kryssning till Åland. Det är verkligen något speciellt att sitta och se ut över vattnet och det vackra landskapet. Harmoni och lugna tankar.
 
 
0 kommentarer