Symboliskt avslut i Cairns Cup

Igår var det ledig söndag och efter lunch ute och shoppingtur kände jag att jag ville se på spännande schack.  Tyärr inte haft den tid jag velat att se på Cairns Cup och fast det gått åtta ronder av tävlingen bestämde jag mig för att se rond åtta i efterhand.  Inget dåligt beslut och sädningarna från Saint Louis Chess Club är av högsta kvalité och underhållning på högsta nivå. 
 
Det är högt tempo cch det händer mycket samt att de har en bra uppdelning.  Yasser Seirawan tillsammans med Jennifer Shahade har mer övergripande analyser samtidigt som de berättar minnesvärda episoder och anekdoter.  För djupare analyser svarar Alejandro Ramirez från en separat studio.  Ett mycket bra upplägg.  Förutom det tillkommer intervjuer med spelarna och inbjudna gäster.  Igår var det icke desto mindre inte någon annan än Judith Polgar som intervjuades via Skype. Mycket intressant att ta del av hennes tankar kring jämställhdet mellan män och kvinnor i schack.  Hon berättade även när hon var 16 år och hur hon umgicks med Bobby Fischer som var en ofta sedd gäst i deras hem i Ungern innan han flyttade till Island. Vilka minnen och allt detta skulle kunna bli ett helt eget program. 
 
Nu fanns det ju inte tid till det utan många spännande partier att  följa.  Jag som många andra imponerades verkligen av 16- åriga Carissa Yip.  Som svart mot regerande världmästarinnan  Wenjun Ju  visade hon prov på stor ställningförståelse och fick till följande stilrena avslut. 
 
 
 
 
 
35 Da7 !  Ett viktigt drag som tvingar vits springare till c4. 36 Sc4 Dd7 !  ( Efter det här draget skrek man högt i studion eftersom man insåg att det var vinstdraget. ) 37. Te3 Lxc4 38. bxc4 Dg4 39. Kh1 Lxf4. 40 gxf4 Dxh4 41. Kg1 Dxf4 
 
Se nedan ställning och finns inget försvar för vit. 
 
 
 
43 Db1 Txb2 44. Dxb2 Dxe3 och med tre bönder över i säker ställning vann Carissa enkelt några drag senare. 
 
Intressant med kroppspråket som alltid när man ser tuneringar i bild.  Världmästarinnans ställning och blick vittnade om att hon insåg hur hopplöst allt var.  Unga Carissa hade sin jacka uppdragen över hakan och såg både nervös och beslutsam ut. Hon tänkte länge och säkert helt bestämd att inte låta något onödigt komma emellan den självklara vinsten.  Så blev också fallet och vi fick se   Wenjun Ju sträcka fram handen och med några snabba rörelser skriva under protokollet och lika snabbt försvinna från brädet. 
 
Kroppsråk fick vi också se i matcen mellan Valentina Gunina och Humpy Koneru. Valentina som vann förra årets tävling hade en minst sagt motig turnering i år.  När hon fick frågan varför kunde hon bara svara att ingenting fungerade.  Ett svar som säkert många av oss schackspelare känner igen.  I partiet mot Humpy valde hon - av någon oförklarig anledning - ett ovanligt drag i en öppningsvariant.  Ett drag som inte var bra och dessutom hade Humpy vunnit mot Karpov när han spelade samma drag.  Det ledde bara till att Valentina fick offra kvalité och bonde och hamnade i samma dåliga ställning som Karpov utan någon som helst kompensation. Varförhon valde den varianten är verkligen en gåta.. 
 
Här fick vi se Valentina sitta med huvudet och ansiktet helt dolt i händerna meden hon tänkte och tänkte.  Man kan ju bara ana vad hon tänkte medan Humpy satt bekvämt tillbakalutad och med ett lite frågande uttryck i ansiktet.  En blick som man kan ha ibland när man kommer bra snabbt i ett parti.  År detta verkligen möjligt att redan stå så bra..   Det var möjligt och Humpy vann enkelt och tog därmed ensam ledningen i turneringen inför nionde och sista ronden. 
 
Idag ville jag se sändningen i efterskott fastän turneringen var över.  Jag undvek alla schacksidor hela dagen och när jag kom hem såg jag på sista ronden.  Den blev inte så spännande som jag hoppades.  Humpy som ledde spelade en solid remi.  Då låg bollen hos Alexandra Kosteniuk som kunde få till ett särspel  om hon vann mot världsmästarinnan.  Det visade sig dock vara en omöjlig uppgift.  Som svart visade Wenjun Ju sin klass och spelade helt ut sin motståndare.  Turneringen fick däremot en ensam segrare, nämligen Humpy Koneru. 
 
Turneringens sista parti var mellan Valentina Gunina och Katarina Lagno. Även här fick Valentina inte det att stämma och spelade bort sin vinst och i ett tornslutspel med bonde över fick hon kämpa för att hålla remi.  Slutfinishen var dramatisk då hon istället för att göra ett givet drag tänkte ned tiden till några sekunder.  Några drag senare var  dock alla pjäserna  bortbytta och bara kungarna kvar på brädet.  Ett symboliskt slut för kampviljan  i alla dessa spännande partier !  
 
 
0 kommentarer