Farligt offer men lätt att sätta en rova på vägen

I söndags var det tidig rond i Haparanda och vi startade redan 8.30. Mycket passande att vi fick tillbaka en timme när vi gick över till vintertid igen.  Efter en god frukost på stadshotellet väntade en match mot förra årets Norrbottensmästare Per-Olov Rova. 
 
 
 
Jag gjorde faktiskt ett litet misstag tidigt som svart och nedan ställning uppkom. 
 
 
 
Dagen innan hade Per-Olov mött Cristine och gjort ett mycket intressant springaroffer och vunnit partiet. I ställningen ovan ligger även här ett springaroffer i luften.
 
Mycket riktigt och 11. Sxf7 utfördes som ett brev på posten.  Inte roligt! Jag var beredd och fanns inget att tänka på. Jag slog tillbaka direkt med kungen och försökte att inte se alltför skärrad ut.  Om det behövde kämpas var jag beredd att göra det. Det följde 12. Df3 Ke8 13. Lxd5 Dd6 14. Lf4 Df6 15. d4 Sd3 ?
 
Jag tyckte det var ett trixigt drag som skulle rädda mig men faktum är att 15. - Td8 är bättre och ser ut att ge en balanserad ställning trots allt.  Efter partidraget är 16. Dxd3 det bästa. Efter 16.-  Dxf4 17. g3 Dd6 och vit har starka vinstchanser och en ställning som är svårspelad för svart. 
 
Istället följde 16. Te6 ? Kan vara lockande men faktum är att draget inte alls är bra. Det följde 16.-  Dxf4. Det Per-Olov hade missat här tror jag är att varianten 17. Dxf4 Sxf4 inte alls fungerar. Om vit försöker ta tillbaka sin pjäs med 18. Lxc6 Lxc6 18. Txc6 Kd7 har vi det trevliga temat instängt torn då tornet inte kan flytta och går förlorat. 
 
Partiet fortsatte 17 Lxc6 Lxc6 
 
Hastigt och lustigt står svart på vinst och vann några drag senare.   Så visst kan man prata om att snubbla på vägen och och hur mycket schacket kräver. Det är inte lätt men väl så fascinerande!  
3 kommentarer