Hårt i toppen i Dam-EM

Idag blev en dag då jag inte stack näsan utanför dörren utan dagen ägnades åt att kolla på andra dagen av Dam-EM.  Hann dock både laga och äta en trevlig påskmiddag med de andra familjemedlemmarna så jag var inte helt frånkopplad det " vanliga" livet.
 
Många spännande partier och väldigt underhållande att se på 15-minuters partier. Föredrar faktiskt det framför blixten och då kan man lära sig lite av kommentarerna. 
 
Tyvärr tappade Pia fart men hon förlorade bara ett parti och slutade på 6,5 poäng.
 
Det visade sig att inför sista ronden hade fyra spelare chans att vinna turneringen. Av dem ingick Alexandra Kosteniuk  och Anna Ushenia, båda exvärlsmästarinnor.
 
Emil Sutensky var ganska kritisk mot detta då han tyckte att de börjat så tamt och kom nedifrån. Visst är det så men kan man någonsin undvika sådant ?  Det kan tyckas orättvist mot de som har kämpat i toppen hela turneringen men samtidigt är det tufft att få en dålig start och starkt att komma tillbaka. 
 
Emil Sutensky var också kritisk mot att det var många bortsättningar men det är ju också något som hör till snabbschack när nerver och trötthet kommer till.  Det är ju likadant i översta världseliten och jag vet hur många gånger jag har sett sändningar och jag hör inget annat ibland än kommentatorns röst som höjer sig och uttalar orden där man ibland  kan ana skräckblandad förtjusning." He blunders,he blunders! "
 
Snabbschack är snabbschack och det är inte alltid lätt att ta snabba beslut vid brädet.  Anna Ushenia hade chans att vinna titeln om hon vunnit sitt parti i sista ronden men det var en helt utvattnad ställning och spelarna jagade av tiden drog á tempo.
 
Inte roligt att kolla på och det är inte schack för mig och jag tycker inte man ska vinna en titel på sådant sätt.  Inse att det är remi och avsluta partiet är min åsikt.  Det gjorde Anna  och slutresultatet blev hon tillsammans med fyra andra spelare hamnade på samma poäng. Visar hur hård och jämn turneringen var. 
 
Den som utropades till segrare var Elisabeth Paethz från Tyskland. En stark spelare som imponerade på mig och spelade på toppborden i hela turneringen. 
 
Hon gjorde det som är viktigt i snabbschackspartier att hon tog vara på sin tid och tog sig en ordentligt stund att tänka igenom viktiga beslut i kritiska lägen. Helt rätt taktik.
 
Ett smakprov från en av hennes vinster nedan när hon har vit mot  Karina Ambartsumova.
 
 
 
Vit får avsluta det med det trevliga draget 39. Le6! och ridå för svartspelaren.  Ställningen är verkligen orginell med så många pjäser som är instängda och samtidigt trampar på varandra. Endast den svarta springaren kan röra sig fritt men till vilken nytta..  Kungen är hjälplös och svart gav upp.
 
0 kommentarer