Trevliga damträffar i veckan som varit

Det var längesedan vi hade träff med vårt nätverk Damdrag men i måndags blev det av.  Den här gången på en annan restaurang än vi brukar.  Denna ligger också nära Schacksalongerna vid namn Platini. Mycket trevligt och otroligt god mat.  Kan verkligen rekommenderas.  En av deltagarna tyckte dessutom att det var det godaste hon någonsin ätit.  Inget dåligt betyg! 
 
Pia, hemkommen från Fide Grand Prix kvällen innan, var med och visade sina partier.  Så fint och värdefullt att göra en sådan sak för oss fast hon måste varit trött efter tävlingen.  Hon är unik på det sättet.  
 
En riktigt trevlig kväll och vi ska snart se till att vi kan träffas igen.  Det här kvinnliga nätverket betyder så mycket. 
 
På torsdag samma vecka var det dags igen för vår damträning med Juan Bellon.  Eftersom Schacksalongerna var stängda kunde vi få vara hemma hos en av deltagarna istället.  Stockholms Schackförbund var som vanligt hjälpsamma och lånade  ut ett demobräde.  Jag hämtade det en kväll innan.  Som tur var så var det inte så långt att gå för det var rejält tungt att släpa på kan jag säga.  Skam den som ger sig dock och brädet fanns på plats inför vår träning. 
 
Det var extra trevligt att ha träningen i hemmiljö och vi fick tid att umgås dessutom över ett väl tilltaget fikabord och lite försmak av julen.  Lyxigt och uppskattat.  
 
Kvällen flög iväg och Juan hade valt ut mycket bra ställningar till oss att fundera över.  Ett problem var riktigt svårt och vansinningt vackert.  Jag lägger ut det här för den som vill anta utmaningen men jag varnar att det är svårt.  Lösning kommer längst ned i inlägget.  
 
Här  har vit precis spelat 1. De8.  Vad händer?  Är det vinst eller kan svart hålla remi ? 
 
 
 
Här kommer en lite lättare variant med ett trevligt tema.  Inte så lätt att se direkt men bra att ha i åtanke.  
 
Vit drar och vinner. 
 
 
 
 
En mycket givande träningskväll och känns väldigt bra att vi kvinnliga spelare har fått denna möjlighet.  En särskild eloge vill jag ge till Cajsa som inte bor i Stockholm utan får resa långt för att kunna vara med.  Nu senast reste hon enbart för träningens skull och givetvis med en schackbok på tåget.  Härligt och ett bra betyg till Juan.  
 
Det har varit en intensiv vecka med två schackaktiviteter och det tar på krafterna hur roligt det än är då jag kommer hem sent på kvällen.  Nu väntar några lediga dagar och sedan ska jag vara med i Rilton.  Det blir mycket spännande och det är ju en fin turnering att vara med i. 
 
Lösning till första problemet: 
 
Första dragen är givna eftersom vit hotar matt. Svart måste helt enkelt schacka. 
 
1. - Dh1 2, Kg4 Dd1 3.Kf5 Df3 4. Kg6 ( Nyckelställning !  Jag insåg här att om vits kung kommer till f7 så vinner vit lätt.  Finns det något sätt att stoppa kungen att komma dit..  Jag såg det inte men det finns det  och ett väldigt snyggt drag. )  4. - Le7 !!  Vackert och oväntat.  Följer nu 5. Se6 ? så förlorar vit efter 5 - Lf8 6. Dxf8 Dxf8 7. Sxf8 Kg8 !  Och svart vinner på sin starka fribonde. 
Det rätta för vit är 5. Dxe7 Df6 6. Dxf6 gxf6 7. Kf7   Med remischackar. 

Inte helt lätt men väldigt vackert. 
 
Lösning på problem 2. 
 
Som synes vill vit göra c6 men tornet slår i slag och det blir dessutom matt. Hur ska man få till det ?  Karpov som var vit hittade en vacker väg. 
 
1. Lf4!!  Dxf4  (  Det går ju inte att slå tornet för schack på d1. Fyndigt! )  
2. c6 !  ( Nu var det dags.. )  Txc6 3.  Txd8 Tc8 4, Tad1 
0 kommentarer