Lite matt men har knappast tråkigt

Känner mig fortfarande ganska svag och har problem med hosta så det var verkligen tur att jag inte pressade mig och spelade Rilton.  Känner att jag t.om har svårt att se alla schacksändningar just nu och har mest koncentrerat mig på VM i blixt.  
 
Kommentatorerna där är verkligen fantastiska och jag tror inte vi vanliga spelare inser hur svårt det måste vara att kommentera ett blixtparti. Som någon nämnde på Ches24:s chatt är det faktiskt som att få schacklektioner och det är inget dåligt betyg.  
 
Jag hejade naturligtvis på PIa som fick en bra start igår. Hon gjorde många bra partier idag men kroknade på slutet och det är naturligtvis en tuff turnering.  Hon fick mycket beröm av kommentatorerna både för sin slutspelsteknik  och att även i tidsnöden inte bara göra planlösa drag utan drag med idéer. 
 
En tråkig sak inträffade apropå chatten på Chess24.  Ibland undrar jag verklgien vad folk vill uppnå med att vara där.  Bara provocera och komma med konstiga inlägg.  Klaga på kommentatorerna är ett väldigt populärt ämne.  Speciellt om det är kvinnor men nu var det två män så de var en aning lugnare.  Dock inträffade det en incident i kvinnornas turnering att i ett part  lyckades man  inte matta med springare och löpare.  Det är ju som bekant i så lätt även om man kan säga att det hör till den schackliga allmänbildningen att kunna det. Nu fick domaren gripa in och förkunna remi. Snöpligt men sådant kan hända. 
Genast kom det en kommentar på Ches24 i stil med typical woman chess.  Så otrevligt och nedvärderande!  Sådana kommentarer ska inte få förekomma !  Detta är bara en del av allt och finns så mycket under ytan.  Det kan hända även manliga spelare att de inte klarar att matta med löpare och springare men jag tror knappast man talar om  typical men chess.... 
 
Vi har lång väg att gå till jämställdhet och lika behandling för män och kvinnor inom schack men jag tror och hoppas verkligen att det ska bli bättre.  Som det är nu är det risk att många skräms bort och det är synd.  Precis som Anna Cramling sade i sin otroligt bra intervju - vilken bra ambassadör hon är - så är ju schack så roligt.  
 
Nu blir det fokuserin på Rilton närmsta dagarna och jag hoppas kunna gå och kolla på turneringen och det är ju verkligen fin spellokal.   Jag saknar många av våra svenska spelare när det gäller stormästare och IM och också tunnsått med kvinnliga spelare.  Vad beror det på tro?  Borde ju vara lockande att få spela nio långpartier i fin miljö och starkt motstånd.  
1 kommentar