Vackra Hasselbacken rond 1

 
Idag var det dags för första ronden av den magnifika turneringen på Hasselbacken. Vilket arrangemang och det är förlåtet att rondstarten drog ut på tiden. Det är inte direkt vardagsmat vare sig med så många spelare eller en så vacker och stämningsfull lokal som Hasselbacken.
 
Jag hade lite problem med trafiken i morse och eftersom jag inte ville komma försent till första ronden tog jag en taxi från Centralen. Ett grovt feldrag kan man säga då rondstarten blev ordentligt uppskjuten som sagt men å andra sidan kunde jag inte veta detta.. Tyvärr fortsatte feldragen ganska tidigt i mitt parti. En tidig och onödig bondeförlust gjorde att jag aldrig hade något att säga till om i partiet.
 
Se ovan diagram efter en av huvudvarianterna i Tarrasch. Vit har precis spelat 10. Tc1 och jag tänkte reflexmässigt dra 10 - Db6 då jag började fundera om inte Dd6 var bättre för att kunna byta och få dambyte när vit spelar e3 och göra spelat lite förflackat.  (  Ja, jag erkänner att jag var nöjd med remi mot en högre rankad spelare och sådana tankebanor är inte alltid bra.)  Jag förivrade mig därför och gjorde 10 - Dd6 ?  Ett drag med frågetecken och hade helt missat det starka Lc3 som vinner bonde. En viktig bonde och vit fick en sund merbonde och hade inga problem att vinna partiet. Det intressant är att på fyra partier på Chessbase där Dd6 har bara en svarat med Lc3 och vunnit. Jan Timman spelade 11.e3 i Politiken Cup 2012 och partiet slutade remi.Man blir lite nyfiken på varför han inte gjorde Lc3.
 
För övrigt var inte första ronden så spännande. För stor nivåskillnad när stormästare får möta 1900-spelare. Kommer bli mer spännande i kommande ronderna och vilka starka spelare det är med och många nya ansikten.
Jag stod och kollade på en liten kille som spelade med självsäker frenesi. Ett tag trodde jag han hade missat att han förlorade pjäs men inte alls, det blev ett dödande kungsangrepp med matt på h-linjen. Jag var imponerad av hans starka drag och blev nyfiken på vem det var. Det var FM Nihal Sarin från Indien. Ranking 2351. Endast tolv år gamma och blir intressant att följa hur det går för honom i turneringen.
 
 
 
 
1 kommentar