Återblick på Elitserien och oväntat pattmotiv

För ett tag sedan,närmare bestämt 10 mars, tog jag en tur till Schacksalongerna för att se min klubb Stockholms SS möta Wasa.  Ett spännande möte som det visade sig att min klubb vann.  Jag fastnade för och följde två partier extra noga. Ett av dem var partiet på bort åtta mellan Carl Cederstam  Barsk som vit mot Teodor Moreau. 
 
Ett mycket dynamiskt slutspel uppstod där det kom att handla om kapplöpning. I ställningen nedan är det lika spel enligt datorn.
 
 
Dock valde viti  att fortsätta med  43 Kxh5 vilket är tvivelaktigt.  Det rätta är att erkänna att ställningen är balanserad och gå tilbaka med kungen i försvarssyfte.  Kanske var vit rädd för fortsättningen enligt detta. 43.  Kg3  e3. 44 Sc2  e2. 45. Kf2 h4 45. Sxd4 e1D 46. Kxe1 h3 47. Se2 h2 48. Sg3 h1D 49. Sxh1 Lxh1 
 
Se nedan analysställning 
 
 
Det intressanta med denna ställning att även om vits kung är så passiv är det remi då bönderna på b6 och d6 kommer att falla.En annan intressant sak ätt inte nog med att vit har passiv kung, då dessutom  alla bönder dessutom står på samma färg som löparen.   Vits bondeformation är en maktfaktor och medans svart eliminerar den hinner kungen ta sig fram.  Fascinerande och jag hade aldrig sett detta på egen hand utan hjälp av datoranalysen.  
 
Istället fortsatte partiet ganska forcerat med vinstspel för svart efterom e-bonden blev för stark när inte kungen fanns i närheten.  Vit tvingades ge en pjäs och i ställningen som uppkom nedan står svart på vinst.  
 
 
 
Vit har precis schackat på d2 med damen.  Istället för 56. - Ld3 spelade svart istället 56. Kxc4 ?  Vilket ledde till 57. Dc4 !  Hoppsan och temat känns plötsligt igen.  Det är patt om man slår damen och lätt att glömma.  Det brukar oftast vara ett torn som " jagar" kungen på detta sätt  men naturlitigvis är damen ännu starkare.  Kungen kommer helt enkelt inte undan.  
 
Det är alltid speciellt att se partier i verkligheten och att känna spänningen och dynamiken i en spellokal.  Jag såg Teodor sitta djupt försjunken och tänka och tänka.  Jag- som säkert resten av publiken - gjorde reflektionen att vad tänker han på.  Det är bara att acceptera och ta remi.  
 
Jag tog en sväng till  de andra partierna och döm om min förvåning när jag hörde att istället för att acceptera att det var patt så tänkte Teodor ut sin tid och förlorade.  Det är naturligvis konstigt för oss som är publik men inte för den som spelar.  Schack innehåller så mycket kamp och på samma sätt som det är svårt att ge upp kan det vara svårt att acceptera remi i en tidigare vunnen ställning. Speciellt när en patt dyker upp från ingenstans och lätt att fortfarande var i förnekelsestadiet och leta efter en mirakulös räddning. 
 
Jag tycker båda spelarna kämpade bra i ett mycket intressant och svårspelat slutspel.  Det är inte lätt med den tidskontroll som är i Elitserien att få tiden att räcka till för djupa analyser som detta slutspel krävde.  Personligen tycker jag att det  är synd att man har så lite betänketid när ett parti ska avgöras. 
 
Jag berättade för min man när jag skrev detta att jag skulle ta upp temat patt och han frågade vad ordet kom ifrån.  Jag kom plötsligt på att jag inte visste det och det är lustigt med ett ord man hört från barndomen.  Jag kollade och det visade sig att det kommer från italienska uttrycket  " far patta" vilket betyder ungefär vara kvitt.   
 
Som förklaring står det också nedan om ordet patt. "Patt blir därmed ibland en räddning för en spelare som håller på att förlora ett parti " Kan inte sägas bättre och i detta fall blev det inte bara en räddning utan en oväntad vinst.  
 
 
0 kommentarer