Ett mirakulöst tornslutspel!

Mitt sista parti i allsvenskan denna säsong blev ett intressant parit som innehöll mycket.  Jag hade vit mot Jacob Berg från Wasa och partiet var länge väldigt jämnt.  Ända tills jag i de sista dragen före tidskontrollen gjorde en katastrofal felbedömning.  
 
Så när tidskontrollen var avklarad var det dags att börja tänka i en förlorad ställning. Det återstod bara en sak, att kämpa och det gjorde jag med besked. Nu i efterhand när jag kollat på partiet har jag dessutom lärt mig mycket och inser vad intressant det är med tornslutspel. 
 
Många trodde nog att jag skulle förlora partiet och det trodde jag själv i nedan ställning som såg mer än hopplös ut. 
 
 
 
Här har jag jag precis spelat 52. Tg6 och förväntade mig det slutgiltiga 52. - Tg5 som svar.  Går inte att stoppa g-bondens frammarsch.  Svart spelade emellertid 52. - Kd3 för att hota matt och det duger det också.  Det följde 53. Ke1  e3 ( Inte nog med att det är farliga fribönder utan de passar på att hota matt dessutom när de går framåt.. Dock var 53 - Th1 den enklaste och snabbaste vinste. )   54. Td6 ´Kxc4 55. Ke2
 
Hur garderas bonden på bästa sätt ? 
 
 
 
55.- Tg5!  En nyckelruta och återigen går inte g-bonden att stoppa. 
 
Det följde 56. Txh6  Kd4 ?  
 
Helt otroligt är det plötsligt lika spel och  så fort kan det svänga trots att motståndaren har ett överlägset tornslutspel.   Naturligtvis var 56 - g3! det bästa och konsekventa. Fram med bönderna! 
 
57.Td6 Ke5
 
 
 
58. Tb6 ?  Det svänger igen!  Här är det rätta Td3!  Hemligheten är att vits kung ska vara nära g-bonden och som bekant håller även passivt försvar mot en g-bonde och man kan ha både kungen och tornet på sista raden och bara pendla.  
58 -Kf4 59. Tb4  Kg3 60. Kxe3.
 
Se diagram nedan. 
 
 

I denna ställning är det däremot  vinst för svart eftersom vits kung är för lång ifrån bonden.  Dock inte lika lätt att vinna som tidigare i partiet och speciellt inte med lite tid på klockan.  Hemligheten är att pressa och gå ned med bonden i dam i rätt läge dvs att vits kung är i sådant läge att det inte går att understödja bonden.  

I partiet fick jag till det på det sättet att kungen och bonden samarbetade bra på slutet efter att ha offrat tornet när svart tog dam.  Slutställningen förtjänar ett diagram och visst var det en mirakulös remi! 
 
 
 
Vi förlorade vår match och hade fakiskt teoretisk chans att vinna serien om de andra resultaten gått vår väg.  Vackert så och jag tror vi alla i laget är nöjda med säsongen trots allt.  En sådan fantastisk jämn och spännande serie. 
 
 
4 kommentarer