Schack och moral

Läste ett inlägg idag på Facebook som fick mig att fundera lite. Det handlar om en kvinnlig schackspelare som placerade sin handväska under bordet när hon spelade i den nyss avslutade turneringen i Barcelona.  Hon var inne i schacket - vem är inte det  - och tappade kontrollen över sin väska. Upptäckte under partiet att den var borta och alla värdesaker. Vilken mardröm och hon tog kontakt med domarna men ingen hade sett något. Det sistnämda är mycket märkligt men saker kan hända snabbt.  Som en parantes kan nämnas att när jag spelade i Barcelona 2011 och vi var ett gäng schackspelare som var  ute och åt på kvällen blev en schackspelare bestulen på sin dator.  Vi var nog åtta personer och inget märkte något. Sådant kan hända på tiondels sekunder känns det som.
 
Hur som helst så beskriver denna kvinnliga schackspelare vid namn  Irene Kharisma Sukander hela händelseförloppet. Hon kunde naturligtvis inte fortsätta spela utan fick spärra kort etc. Domaren försökte övertala motspelaren att ta remi men den personen vägrade och fick en etta istället, dvs vinst. Irene klandrar detta och nämner att hon stod en aning bättre samt hade högre rating.
 
Det fick mig som sagt att börja fundera är vad som är rätt och fel i detta sammanhang. Kan man använda begreppet moral i schacksammanhang?  Jag kan säga att jag skulle inte vilja vinna på detta sätt. Jag hade tagit remi. Å andra sidan kanske någon vill satsa på vinst och ska man då få avstå från det för att detta med handväskan händer. Tävling är tävling.
 
Finns inget rätt eller fel.Men ändå..  Någonstans får  tävlingsinstinkten  träda åt sidan.  
0 kommentarer