Paris Grand Chess Tour dag 4

Ännu en dag framför datorn och jag har känt mig helt fördjupad i schackets underbara värld. Idag såg jag första dagen av blixten från Paris och vilken underhållning. Jag är djupt imponerad av spelarna hur bra de spelar med så lite tid även om det av naturliga skäl blir bortsättningar.
 
En sak som är svår när det är blixt och som mycket riktigt påpekades av kommentatorerna är att hålla reda på springaren och alla möjliga gafflar. En bra pjäs att ha när det är tidsnöd och finns ju vissa spelare som försökar undvika att byta bort sina springare.
 
Finns säkert mer man jag har hittat tre exempel på springarens framfart.
 
Mellan Shakhriyar Mamedjarov  vit och Vladimir Kramnik svart uppkom nedan ställning.
 
Vit står sämre men efter 41 h4 kan han fortfarande kämpa och speciellt i ömsesidig tidsnöd. Istället följde 41. Kh4 ? Krammik svarade med 41 - Sf5! och ett obehagligt faktum uppenbarade sig plötsligt. Kungen har bara en ruta att gå till, nämligen Kg4.. Hoppsan för då kom Se3 och svart gafflade till sig löparen och vann partiet.
 
Wesley So fick som väntat träda tillbaka i sin ledning och efter att ha förlorat mot Sergej Karjakin. Efter den förlusten var det som han tappade stinget lite. Sergej Karjakin är en spelare som imponerade stort under blixten.  Ingen slump att han kallas för försvarets mästare och lägg där till nerver av stål. I partiet mot Krammik fick han in  en vacker springarmanöver.
 
I denna ställning har Krammik som vit precis spelat 46 g4 varvid Karjakin svarar med det starka 46- Sf4!  Det följde 47 gxh5 g5! 48. Tg4 Lc8 ! Nu står allt klart och Krammik insåg att om han flyttar tornet till g3 kommer en schack i form av springargaffel på e2. Han valde att slå på f4 men förlorade snabbt och enkelt. Mycket snygg manöver av Karjakin och här har vi inte bara springargaffel som tema utan även instängt torn.
 
I ronden efter var det Karjakin som fick känna på springarens kraft i mötet med Maxime Vachier-Lagrave . Fransmannen genomförde ett mycket snyggt positionellt parti med bonde över i tornslutspel och som svart tvingades Karjakin offra pjäs. Ställningen nedan är naturligtvis förlorad för honom och det var bara tiden att hoppas på att inte MVL skulle kunna hinna fullfölja vinsten men vid draget fick han fick till en snygg slutforcering.
 
82. Th8!  uppgivet  På Kg7 kommer Se8 och vit får in en - efter välbekant tema - en springargaffel och schackar till sig tornet och vinner lätt trots tidsnöden.
 
Imorgon kommer jag att se dag 2 av blixten. Nu vet jag vem som har vunnit för det går inte undvika se på alla schacksiter men det gör inget då sändningen är så bra och partierna verkligen spännande och intressanta.
 
0 kommentarer