Västerås Open

Precis hemkommen efter en intensiv helgturnering med schackpjäser dansade i huvudet.  Ägnade hela tågresan att analysera blint vad som gick fel i mitt sista parti som jag förlorade.  Precis som jag trodde var ett ogenomtänkt dambyte i tidsnöden det som gjorde att motståndarens ställning blev ett slutspel som blev självspelande för honom.  
 
Så kan det gå och min poängskörd i turneringen blev katastrofalt dålig med enbart 2 1/2 poäng. Jag har aldrig någonsin tagit så lite poäng i Västerås och lite tråkigt att jag skulle göra det men jag fick en väldigt dålig start. Såg ut att bli en bra början med remi mot en stark spelare i första ronden, Anders Livner, men sedan blev det tre nollor på raken inför lördagens och söndagens långpartier. 
 
I morgonronden på lördagen kom dock ljuset igen i form av en vinst i enbart 14 drag och ett trevligt bondeoffer.  En trevlig motståndare också, Leif Engholm, som trots att han förlorade berömde mitt spel efter partiet. Sådant värmer!
 
Här är ställningen där jag offrar en bonde med 10. Se4 och jag räknade ut att bonden inte gick att ta men motståndaren tog den. Det följde 10 - Lxe5 11. dxe5 Dxe5
 
 
 
 
Nästa ställning efter draget jag räknade på. 12. Td1!
 
 
 
 Svart har plötsligt stora problem och närmast hotar avdragsschack och damvinst.  Det följde 12-.Ke7.
 
 
 
 
Här hittade jag en enkel vinst med   13. Le3 ! Går inte att slå springaren på e4 pga avdragsschack på c5.  Svart spelade b6 men gav upp efter 14. Ld4 och hela ställningen rasar ihop.
 
 
 
Drömscenario att få vinna så snabbt och sedan i lugn och ro gå och kolla på spännande partier. Blev bara ett poäng till för mig i turneringen men det har ändå varit en spännande och givande helg.  Schackglädjen och inspirationen finns kvar! 
 
Det var 10-års jubileum för Västerås Open och visst är det en fantastisk turnering.  Eldsjälen bakom allt André Nilsson drar sig nu tillbaka och det är bara att tacka för allt som han har gjort tillsammans med de andra. Svårt att förstå hur mycket arbete som ligger bakom att arrangera en turnering och jag vill verkligen ge en eloge och visa min uppskattning! 
 
En annan eloge vill jag ge till mitt resesällskap och  rumskompis Eva Jiretorn. Hon blev obesegrad i turneringen med 5 poäng av 8 och tvåa i sin ratinggrupp och trea bland damerna.  Väldigt bra gjort då hon mötte starkt motstånd!  För att återgå till debatten om damlaget i OS - vilket ska göras då den inte är över - är det en gåta för mig att hon inte blev tillfrågad att vara med i OS-laget. Varför tar man bort en sådan spelare? 
 
Det var sju kvinnliga spelare med i turneringen. Jag hoppas det kan bli mer i kommande turneringar
0 kommentarer