Fribönderna visar sin styrka i Västerås Open

I år var det första gången på åtta år jag inte var med i helgturneringen Västerås Open. Märklig känsla men jag har haft för mycket omkring på arbetet helt enkelt.Skulle inte klara att sätta mig på tåget direkt efter jobbet och spela fram till elva på kvällen. Då är det bättre om kan ta ledigt hela dagen när man spelar så intensiva turneringar.
 
 Nåväl jag ska inte klaga då jag har haft spännande och intressanta timmar framför datorn. Ulf Andersson är en fantastisk bra kommentator och jag lär mig mycket när han går igenom partierna. Han har verkligen en speciell känsla för hur pjäserna ska fungera och samverka på bästa sätt.

I skrivande stund leder Lars Karlsson ensam på sex poäng efter sex ronder. Idag följde jag hans mycket spännande kampparti mot Normund Miezis. Den senare är en mycket djärv taktiker. I detta parti nog lite för djärv då han gav sig ut på brädet med kungen. Dock inte utan chanser och det var som sagt ett mycket spännande partier.

Här kommer det dramatiska slutet.

 
En mycket speciell ställning eller tokig som Ulf Andersson uttryckte sig och många varianter att hålla reda på när båda spelarna hade ungefär en minut kvar.Dock lite lättare för vit även om svart har fällor.
 
Det som är så intressant med ställningen är att även om svarts bönder kan verka farligare då de är längre fram har den ensamma bonden på c6 en egenartad  "charm". Nämligen att kommer den  til c7 kan inte löparen stoppa den den förvandlar sig på ett vitt fält. Inte nog med det så fungerar svarts egna bonde på e5 som en stoppkloss för löparen.

I tidsnöden drabbades troligtvis Miezis av en synvilla och trodde han skulle hinna först med sina bönder. Istället för 59- Kg4 som ställer mer krav vit i tidsnöden slog han damen på d2. " Nu är det vinst " Utbrast Ulf i kommentarsrummet och visst är det så.  Det följde: 60 Td2 Kg4 61. c6! Fribonden visar sin styrka då den inte går att stoppa. 61- h3 61.Kh1 Kf3 62. Td3 Kf2 63 Tg3 Allt motspel är definitivt borta  Kg3 64 c7!  Går inte att stoppa att vit får en dam och svart gav upp efter några drag.

Ett intressant och spännande publikparti!

I ronden innan fick Lars Karlsson även där manövrera fram en bonde till vinst som lustigt nog också överlistade en löpare.

 
 

 I ställningen ovan har  vit precis tagit på g6. Det följde 57 - Ke3! Naturligtvis inte  57 -a2 då vit kan spela Le4 och stoppa bonden. Nu är vit maktlös och precis som i förra ställningen fungerar den egna bonden som en bromskloss och vit får inte kontroll på den ack just nu så viktiga diagonalen. 

 

Ett trevligt slutspelstema som inte är alltför vanligt .

0 kommentarer