Jag fick vara gäst i Studio ett

Häromdagen när jag kom hem låg det ett meddelande från Sveriges Radio och väntade på mig i min inbox.  Det var ställt till Sveriges Schackförbund och man skrev att man ville ha kontakt med kvinnan bakom bloggen Schackelina.  Lite roligt och annorlunda samt att jag naturligtvis blev otroligt nyfiken. 
 
Det visade sig att man ville ha med mig som gäst för att diskutera händelsen där GM  Igor Rausis blev upptäckt när han fuskade och erkände efter att de hittat hans mobil på en toalett.   
 
Precis dagen innan hade jag också sett att kvällspressen tagit upp det och publicerat bilden av en schackspelare som kollar i sin mobil på en toalett. Vad jag förstår har ännu ingen kunnat fastställa var bilden kommer ifrån. Helt klart är att det inte är franska polisen som tagit den och inte heller har man kameror på toaletter.  Det sistnämnda bara att vara tacksam för och man måste besegra fusket på annat sätt. Jag tror att det är en bild som man tyckt passar bra i sammanhanget och därför publicerat den. 
 
Jag blev  väldigt glad att Studio Ett ville ta upp och belysa denna händelse.  För oss schackspelare är det självklart hur man kan använda sin mobil för att vinna i schack,.  För de som inte spelar schack är det inte så och jag märker att många av mina vänner som inte spelar schack har tyckt det varit konstigt. Man ser inte sammanhanget med en gömd mobil på en toalett och att bli anklagad för fusk.  Lätt också att tro att schackvärlden är full av spelare som inte drar sig för att fuska för att vinna. 
 
Jag tror personligen att de flesta schackspelare vill vinna av egen kraft och jag ville vara med för att lyfta fram schacket och inte låta det komma i dålig dager.  
 
Måste erkänna att jag var otroligt nervös när jag åkte till Radiohuset igår.  Jag skojade på arbetet och sade jag kommer att komma fram medvetslös i taxin men så illa var det inte. 
 
Det var tänkt först att jag bara skulle vara med via telefon men nu ville de ha med mig i studion istället.  Jag tyckte ju också att det skulle bli kul att se en sändning i verkligheten och det var det verkligen.  Imponerad av hur proffsiga och pålästa reportrarna var.  Jag var rädd att jag skulle ha glömt någon faktadetalj om Rausis ,som vilket land han spelar för ,men de hade koll på allt sådant. 
 
Efter attt ha varvat ned en stund i rummet innanför studion lotsades jag in och instruerades var jag skulle sitta och vilken mikrofon jag skulle använda. Då var jag riktigt nervös men sedan kändes det bättre när intervjun var igång och ungefär som ett riktigt samtal.  Jag är inte helt nöjd men å andra sidan är detta inte direkt vardagsmat för mig. Jag tycker jag fick fram det jag ville säga samt lite roligt att intervjun fick avslutas med skratt. 
 
Jag var helt slut när jag kom hem går kväll efter all spänning men samtidigt väldigt glad att jag fick vara med.  
 
De här dagarna har jag tänkt en del på hur det känns att vinna genom fusk.  Det är ju så rolig känsla att vinna i schack och känna sig stolt över sina drag och idéer.  Hur känns det då om man har tagit hjälp av en dator och vunnit på det sättet ?  Hur känns det när motståndaren sträcker fram handen ger upp och kanske säger några postiva ord om spelet.
 
För mig är det obegripligt men jag gissar att man som i så många andra sammanhang hittar vägar att rättfördiga det man gör.  Ungefär som någon som förskringar pengar, och tänker att bara en gång till och sedan ska jag sluta. 
 
Rausis har fått stå sitt kast och vad jag har läst kommer han aldrig mer att spela ett schackparti samt att han kommer få  tre  års avstängning.  Det är priset  för att nå en framgång som bara finns på ett papper. 
 
0 kommentarer