Lite matt men har knappast tråkigt

Känner mig fortfarande ganska svag och har problem med hosta så det var verkligen tur att jag inte pressade mig och spelade Rilton.  Känner att jag t.om har svårt att se alla schacksändningar just nu och har mest koncentrerat mig på VM i blixt.  
 
Kommentatorerna där är verkligen fantastiska och jag tror inte vi vanliga spelare inser hur svårt det måste vara att kommentera ett blixtparti. Som någon nämnde på Ches24:s chatt är det faktiskt som att få schacklektioner och det är inget dåligt betyg.  
 
Jag hejade naturligtvis på PIa som fick en bra start igår. Hon gjorde många bra partier idag men kroknade på slutet och det är naturligtvis en tuff turnering.  Hon fick mycket beröm av kommentatorerna både för sin slutspelsteknik  och att även i tidsnöden inte bara göra planlösa drag utan drag med idéer. 
 
En tråkig sak inträffade apropå chatten på Chess24.  Ibland undrar jag verklgien vad folk vill uppnå med att vara där.  Bara provocera och komma med konstiga inlägg.  Klaga på kommentatorerna är ett väldigt populärt ämne.  Speciellt om det är kvinnor men nu var det två män så de var en aning lugnare.  Dock inträffade det en incident i kvinnornas turnering att i ett part  lyckades man  inte matta med springare och löpare.  Det är ju som bekant i så lätt även om man kan säga att det hör till den schackliga allmänbildningen att kunna det. Nu fick domaren gripa in och förkunna remi. Snöpligt men sådant kan hända. 
Genast kom det en kommentar på Ches24 i stil med typical woman chess.  Så otrevligt och nedvärderande!  Sådana kommentarer ska inte få förekomma !  Detta är bara en del av allt och finns så mycket under ytan.  Det kan hända även manliga spelare att de inte klarar att matta med löpare och springare men jag tror knappast man talar om  typical men chess.... 
 
Vi har lång väg att gå till jämställdhet och lika behandling för män och kvinnor inom schack men jag tror och hoppas verkligen att det ska bli bättre.  Som det är nu är det risk att många skräms bort och det är synd.  Precis som Anna Cramling sade i sin otroligt bra intervju - vilken bra ambassadör hon är - så är ju schack så roligt.  
 
Nu blir det fokuserin på Rilton närmsta dagarna och jag hoppas kunna gå och kolla på turneringen och det är ju verkligen fin spellokal.   Jag saknar många av våra svenska spelare när det gäller stormästare och IM och också tunnsått med kvinnliga spelare.  Vad beror det på tro?  Borde ju vara lockande att få spela nio långpartier i fin miljö och starkt motstånd.  
1 kommentar
Erik

Hej Susanna!
Jag brukar inte titta på kommentatorsfälten det få gånger som jag ser livesändningar. Det är så många gånger eller varje gång vid en sändning någon som håller på att störa med kränkande kommentarer och spy galla över andra människor. Det är verkligen så illa att folk gör så men det är många som vill hävda sig och kanske inte mår bra som gör så här?Tänk om de hade kunnat gå till någon psykolog istället för att störa. De hade kunna hjälpa många människor med dessa problem som inte bara finns i schackvärlden.
Sen sitter de med sina superdatorer och ej kan förstå varför spelarna kan spela så fel vid många drag.Skulle de själva spela där så hade de flesta också missat och ingen är som sagt felfri i schack inte självaste otroliga Magnus Carlsen. Tittar man på partier efter man spelat så finns alltid bättre beslut att ta.

Jag var med om att bevittna på plats i Tromsö under schackolympiaden 2014 en hyfsat stark spelare som blev så nervös på slutet i lagmatchen att han släppte ut kungen vid en löpar och springar+kung mot kung. När partiet var klart och de skulle analysera så visade jag han hur han skulle ha spelat i drag 118 med Lf1 och sen ställa den på h3 och manövera om och matta. Svarts pjäser i aktuella läget Le2, Se4,Kg4 och vit Kh2. Observera att svart har fått kung till rätt hörn h1 vitfält att få matta med.
1..Lf1 kg1 2.. lh3 kh1 3.. kg3 kg1 4.. sd2 kh1 5..Lg2+ kg1 6.. Sf3 matt.
http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1771673

Tilläggas att spelaren sa att han brukar kunna den på träning men klarade inte av nerverna av matchläget med ca 5min. Jag tycker inte det som jag hittade 6 drag från slutet var svårt utan det svåra tycker jag vägen dit att man ofta har så lite tid att man inte hinner tänka därför måste ett sådant här slutspel sitta i ryggmärgen. Fast det inträffar så sällan så det krävs att man kört den på träning många gånger för att den ska sitta. Jag har klarat den några gånger i blixt men aldrig fått den i långparti. När jag provat den några gånger på träning hemma för väldigt länge sedan så misslyckas jag ibland och ibland klarar jag den. Så därför ska man nog köra den på tid och hela tiden förbättra den med mindre tid. Jag har sett elitspelare som på gamla goda tiden med tornuret kunde göra matta med 2st streck kvar!
Här finns en bra video som förklarar med GM Akobian:
https://www.youtube.com/watch?v=7OGAiz5p_L4
Mästartränaren Mark Dvoretskij sa att det handlar om ca 40 till 50 st grundställningar i slutspelen som man måste känna till och de flesta finns i bondeslutspel och tornslutspel.

Svar: Hej Erik, bra inlägg och du har rätt att det handlar om nerverna i många fall. Jag blev också upprörd att det var en nedsättande kommentar att detta var typiskt det kvinnliga schacket. Trist och så är det ju inte!
Du har också rätt att det är sällan man får upp sådana ställningar. Jag har aldrig fått det. inte helt säkert att jag skulle klara det med lite tid så bäst att träna. Tack för videon och jag ska se till att jag är säker på detta.
Susanna Berg Laachiri