Glädjande med kvinnliga framgångar

Tillbaka i Stockholm igen efter fyra veckor i Spanien.  Nästan förvirrande att komma hem när man varit borta så länge och vi slogs av att det var så tyst. Nu är man van vid Spaniens pulserande gatuliv och barn som leker utomhus ett på natten..  
 
Synd att jag inte kunde spela en schackturnering i Spanien men det blr fler tillfällen. 
 
Det har varit glädjande att ta del av alla kvinliga framgångar och känns verkligen som det börjar hända saker inom damschacket här i Sverige. 
 
Först och främst Pia Cramlings fina bedrift att vara en viktig del av det spanska laget som tog hem segern i LInares och dessutom tillsammans med en lagkamrat blev bästa poängplockare.  Obesegrad dessutom!  Så imponerande ! 
 
Sedan Anna Cramling som har klättrat på rankinglistan och nu ligger femma i Sverige.  Starkt när man är 17 år och hon utvecklas hela tiden. 
 
Nu i helgen spelades Elopjäsen i Stockholms Schacksalonger.  Det var tänkt att det skulle vara en damturnering men istället blev det kvinnliga spelare i alla de tre grupperna.  I högsta gruppen var det bara en kvinnlig spelare,  nämligen Viktoria Johansson, och hon visade var skåpet skulle stå  och vann hela turneringen.  Stiligt  gjort!  Viktoria är en av deltagarnai vår träningsgrupp i Stockholm och säkert  har dessa träningar inspirerat.   
 
Apropå träningsgruppen... En  annan deltagare i vår träningsgrupp, Cajsa Lindberg, fick spelet att lossna under SM i somras och kom två i sin klass III grupp.  
 
För att återgå till Elopjäsen tog en annan dam en fin placering då Helena Hellmer kom trea i grupp C. 
 
Jag vill verkligen ge en eloge till Stockholms Schackförbund som anordnande Elopjäsen med ett intressant koncept.  Intresse finns helt klart  och hoppas detta kan bli något återkommande i Stockholm! Av olika skäl gick det inte att anordna en damturning detta år men kanske något som kan bli av nästa år istället.   
1 kommentar
Sune

Välkommen hem Susanna!
Logiskt och närliggande att damer är starka i schack ;-)

Svar: Tack Sune och trevlig kommentar! :-)
Susanna Berg Laachiri