Ett remiparti det slog gnistor om

Förra helgen tog jag det lite lugnt efter Hasselbackan och det var välbehövligt.  Jag såg ganska mycket på Grand Chess tour och det var otroligt spännande.  Jag hade inget behov att se på Netflix så spännande var det.   Det är visserligen blixt men spelet håller ändå hög nivå och man kan lära sig mycket av de som kommenterar. 
 
Som vanligt var färgstarke Maurice i studion och det är så rolig att se på honom hur engagerad han är. Den här gången hade han ett starkt fokus på Fabiano Caruana som inte alls lyckades i turneringen.  Intressant att se att även dessa spelare i världstoppen kan drabbas av inget fungerar eller som man brukar säga att " det går troll.   
 
Maurice tog fram den ena efter den andra av Fabianos förlustställningar och hoppade ilsket medan han visade missarna.  Han menade ju bara  väl, eftersom han ville så starkt att det skulle gå bra för Fabiano men jag är övertygad om att den sistnämnde ville vila sig från all denna uppmärksamhet. 
 
 Ställningen nedan är ett typexempel på ett av Maurice explosiva framträdanden medan han visade dragen.  Fabiano har svart mot Wesley So.  Svart står en aning bättre här.  Hur är det möjligt menade Maurice att man kan ödelägga denna ställning i endast några drag.  
 
 
 
Här spelade svart 13, - f6?  Efter 13 - Sf6 är de en jämn ställning där det finns mycket att spela om. Istället kom den ödesdigra massakern av svarts ställning.   14. Txg7! Kxg7 15. Dg6 Kh8 16,Dxh6 Kg8 17.Dg6 Kh8 18. Ld3  uppgivet. 
 
Fascinerande och visst kan det vända snabbt i ett schackparti. 
 
Ett spännande  parti var det som spelades i sista ronden mellan Karjakin som vit mot Korobov. Det slutade remi men knappast någon händelselös remiställning utan ett parti det slog gnistor om. Det var också ett vktigt parti för turneringsutgången. 
 
I nedan ställning som är  mycket levande och dynamisk är det vit vid draget.   Man skrek högt i studion. "Nu vinner 36. Sh4 ! " ,  
 
 
 
 
Det spelades också och ser verkigen bra ut.  Inte roligt att få emot sig i tidnöd.  Partiet fortsatte 
36. - Dc6 . Se nedan.
 
 
Här valde Karjakin att spela 37 Dg2.  Här finns det ett förbluffande vinstdrag som Maurice visade i studion efter partiet.  Dock så oväntat att det är inte lätt att se för det mänskliga ögat. Nämligen  37 Sxf5 Kf7 39. Te4!!  Nyckeldraget och ett så vackert försvarsdrag.  Finns det något finare än att kombinera försvar och aktivitet! Om svart tar tornet med springaren slår vit tillbaka med f-bonden och f-linjen öppnas och svarts kung hamnar i ett mattnät. Det ser farligt ut för vit men bonden går fram till d4 vid eventuell  schack på b6 med damen.  Otroligt vackert och snyggt men vem vågar spela sådant som vit... 
 
Istället fortsatte partiet tills nedan ställning dök upp.
 
 
 
Här tog Korobov ut remischackar genom att pendla med tornet h2 och g2.  Man fick se i sändningen att Karjakin direkt när handskakningen var gjord visade matten genom Th1 och hur Korobov bara skakade på huvudet.  Dock kan ju vit fly genom att inte ta tornet och gå till f2 med kungen men det är ändå vinst för svart. 
 
Ett fantastiskt parti !  Igår var vi och firade min mans födelsedag genom att se Joe Labero.  Jag har aldrig sett honom och vilken show och föreställning.  Det sllog gnistor om föreställningen precis på samma sätt som det gjorde i detta parti.  Ett schackparti är ju också ibland en trolleriföreställning. 
 
 
0 kommentarer