Ödesdigert kungsdrag

Det blev ett mycket spännande parti igår mellan Tiger Hillarp som vit och Hans Tikkanen.  Ett jämnt och balanserat parti men klockan tickade på för båda spelarna.  Runt drag 20 var det dags för tidsnödsduell med inte många minuter kvar på klockan.
 
En sak som kan vara svår för min del  när jag spelar schack det är ställningen byter karaktär. Som att ställa om sig när man har stått på vinst att kämpa för remi. Eller från ett kungsangrepp hamnar ställningen i ett slutspel. Likaså om materialfördelningen ändras.  Då kan det gälla att kasta tidigare tankesätt åt sidan och inte så lätt att hinna med det när tiden tickar iväg.  Så hände i partiet igår och Tiger var smart att först offra bonde och sedan kvalité.  Allt med kompensation och såg ut som lika ställning men det ställer höga krav att bemöta detta med bara en minut kvar på klockan.   Det sista man vill, utan man vill helst bara överleva fram till tidskontrollen är kvar och sedan ta sig en ordentlig djupdykare i ställningen.
 
Så blev det inte i partiet igår utan mycket hände. 
 
 
I ställningen ovan har Tiger precis schackat på d5. Hans drog direkt kungen till g7 och jag hajade till för det kändes onaturligt.  Sanningen att säga är det  inte dåligt men ett väldigt opraktiskt drag i tidsnöden och faktiskt en del av det att han förlorade partiet. Kungen står säkrare på h8. Hade han bara haft några minuter mer hade han sett att vit kommer att spela Dc6 och då finns Dc7 vilket är ett bra drag för svart. Som det blev i partiet fanns inte det draget pga  springarschacken på e8.
 
I partiet följde 28 -Kg7 29. Dc6 Tb8 30. Sc8 ! Ett härligt drag att få in i tidsnöden. Jag sätter uppropstecken och inte för att draget är svårt att se utan att det sätter krav på motståndaren.  Det bästa här hade varit att offra tillbaka kvalitén med Txc8 och följt av Dd7 vilket man också nämnde i kommentatorsstudion.  Återigen denna tidsnöd! Hur har man tid att överblicka situationen?  Att hinna se om man står på vinst eller om det är kompensation för motståndaren..  Samt att ta dessa viktiga beslut man måste göra i schack!
 
Hans föll för frestelsen att behålla kvalitén och gjorde en grov miss. I ställningen nedan har han precis spelat det katastrofala  30. - Dh4 ?
 
 
Vilken miss och jag kan tänka mig att han såg svarsdraget direkt när han gjort sitt misstag. Tiger slog också till direkt. 31. Df6 !  Scenförändring!  Dxf6 32. exf6  ( Vilken skillnad om kungen nu varit på h8. Nu måste kungen slå tillbaka och vit kunde ta tornet med springaren och vann partiet.
 
Så fort kan det gå och nu har ställningen förändrats i toppen.  Istället för att leda ensam med en poängs försprång delar Hans ledningen med Tiger skuggad av Nils en halv poäng efter.
 
Det är bäddat för dramatik.. På söndag har vi svaret!
0 kommentarer