Förbundskaptenen i blåsväder

Jag tog en titt igår på partierna i mästarklassen och fann några spännande ställningar.
 
Vår förbundskapten Anders Wengholm vässar formen genom att spela i Mästarklassen och var inblandad i två ställningar där poängen kunde ha tagit en helt annan väg.
 
I rond 2 förlorade han som svart mot Baldur Teodor Petersson. En onödig förlust för vad jag kan se är vinsten hur klar som helst. Se nedan ställning.
 
Här har Baldur som vit precis spelat 37. Te2 i förlorad ställning. Anders som svart spelade inte det för mig självklara 37. - Lxg2 38. Txg2 (  Att ta tillbaka med kungen är helt slut under det välkända scenariot naken kung mot tunga pjäser och i det här fallet damen kan inte delta i försvaret. )  38. - e2! ( Ännu mer självklart. Hur stoppar man denna bonde och det är helt slut.)   Istället valde Anders att ta på c4 vilket fortfarande är vinst vilket visar hur bra svart stod.  Dock tog han en kvalité vilket gav Baldur möjlighet att göra matt med dam och löpare.
 
 
Här missade Anders en vinst och i nästa ställning räddar han sig från en förlust.
 
Här har han precis som svart  spelat 47. - Lc5 för att få bort vits starka löpare. Ser naturligt ut men är faktiskt ett dåligt drag. Svart inser inte hur dålig hans kungsställning och var tvungen att spela 47 -Kg8 med balanserad ställning. Axel Tiger- Norqvist som spelade vit  svarade med 48. Dh4 och partiet slutade småningom remi. Dock finns det ett fantastiskt vackert drag i ställningen. Nämligen 48. Lf6!!
 
Tänk att få in ett sådant drag. Vitspelaren hade varit väl värd det efter sitt konsekventa spel på angrepp och kvalitétsoffer.  Tema både avlänkning och bindning och vit hotar att slå på h6. Finns inget försvar !
 
Draget skedde inte i partiet men jag vill visa det då det är så vackert och viktigt att fånga dessa fina taktiska idéer.
 
Också sådant drag som lätt glöms bort när man analyserar partiet efteråt och jag tvivlar på att spelarna såg det efteråt.   Vilken känsla att få in ett sådant drag i ett parti!
 
Tuff miss igår för Erik Blomqvist när han i klar remiställning valde ett drag som gav Hans Tikkanen möjlighet att spela på vinst.  Jag såg i direktsändningen hur han skakade på huvudet. Ställningen var fortfarande remi enligt datorn men otroligt mycket svårare i praktiskt spel och med lite tid tvivlar jag på att det gått att hålla. 
 
Nu väntar en spännande slutrond och SM-titeln är en öppen historia. Två av spelarna av kan avgöra av egen kraft och för Nils Grandelius är han beroende att inte bara vinna själv utan även att Hans Tikkanen förlorar sitt parti.
 
Jag spekulerar inte utan låter partierna tala för sig själv. 
 
 
 
1 kommentar
Sune

Förbundskapten Wengholm missar tydligen både det ena och andra vad gäller schack...

Svar: Tack för kommentaren Sune. Pjäserna verkar - som alltid - tala sitt tydliga språk...
Susanna Berg Laachiri