Grått väder men vilsam helg

Igår blev jag sjuk och kunte inte hålla på med schack så mycket som jag ville.  Idag mår jag bra igen och började dagen med tvättstugan kl sju.  Medan maskinerna rullade så löste jag schackproblem.  Naturligtvis.. Det är ju verkligen att förena nytta med nöje. 
 
Fick ett problem skickat till mig igår av en god vän och jag lägger upp det här nedan.  Ett fint problem och roligt nog löste jag det ganska snabbt.  Jag har ett annat fokus nu när jag ser på ställningar att jag försöker se en bild framför mig och jobba efter den.  Jag såg denna bild ganska direkt.  Det är naturligtvis mycket lättare när man vet att det finns något än i ett parti som man spelar.  Konsten är vara fokuserad och alltid tro på sin ställning. Så lätt att tro man är förlorad och glömma att det  faktiskt finns möjligheter. 
 
Jag lägger ut det vackra problemet här nedan. Vit drar och gör remi. 
 
 
Lösningen är ju naturligtvis att det ska uppkomma en patt. På skoj - för att se hur lång tid det tog -  lät jag  datorn lösa problemet.Det tog  faktiskt några sekunder innan rätta lösningen kom fram.  
 
1. Ta4 Ke7 2. Ta7 Kd6 3. Ta8 ! Dxa8 med patt.  Vackert och det är från 1911 skapat av Leonid Kubbel. 
 
Jag skrev förut  om Max Wahlunds parti mot Erik Malmstig i Kvibergsspelen. Nu har det blivit lite debatt kring hans deltagande då Max valde att inte spela sista ronden.  Han anmälde sig själv för utredning och det tycker jag var starkt och modigt.  Det visade sig att han blev frikänd eftersom han meddelat  innan ronden.  Det tycker jag var helt rätt beslut.  Hur det än är så ska man själv få avgöra om man vill spela eller inte med tanke på hur krävande schack är.  
 
Däremot viktigt naturligtvis att meddela.  Det är inte roligt att sitta och vänta på en motståndare som inte kommer.  För längesedan var jag med om att en spelare i SM valde att försova sig så att hans motståndare skulle hålla sig kvar i klass 1. Efteråt var han väldigt upprörd att inte få ett tack.   Jag tyckte då att han var snäll men självklart ska det inte vara så. Motståndaren ville kanske spela sista partiet och hålla sig kvar av egen kraft.  
 
Idag söndag och det blir schackträning men först mitt vanliga pass på Friskis som jag alltid kör kl. 11.00.  En perfekt start på dagen som sagt. 
0 kommentarer