En vacker nyckelställning och vikten av välja rätt kungsdrag

Det var spännande partier igår att kola på från Kvibergsspelen. Max Wahlund skriver -som säkert många känner till- uppskattade referat från sina tävlingar.  Jag kollade nu på hans parti där han hade vit mot Erik Malmstig.  Det fanns många vinstmöjligheter för Maxs del innan drag fyrtio men ställningen var extremt svårspelad med många pjäser i slag.  Spänannde som åskådare! 
 
En mycket intressant ställning uppkom när det var dags för vit att göra drag 41 och en ställning som kräver att man fördjupar sig för att förstå alla viktiga komponenter.  Vit står fortfarande på vinst här men det gäller att flytta kungen till rätt ruta. Se ställningen nedan och vit vid draget. 
 
 
Här spelade Max 41. Kxe6. Ett naturligt drag som ser bra ut men det leder till remi.  Istället fanns 41. Kf6 !   Ett djupt drag som handlar om ställningens olika komponenter.  Man vill nämligen hindra svart att slå på d6.  I partiet följde 41 - Lxd6  och då kan man inte spela svaret Td8 schack eftersom svart schackar tillbaka när löparen går emellan på f8 och hinner ta sedan bonden på a7.  
 
Efter Kf6 finns det ingen schack i denna variant och det är det som gör draget så snyggt.  Svart hamnar i något märkligt dragtvång. Det behövs inga långa varianter då vits plan är så enkel. Flytta tornet för att gå ned med  sin d-bonde och svart tvingas ta på d6 och ge tornet på a-bonden efter schack på sista raden.  Mycket instruktivt och visar som vanligt vad fascinerande schack är! 
 
I partiet valde Max som sagt att spela 41. Kxe6 och det fortsatte 41- Lxd6 42. Kf5.  Vit pressade efter det men det var remi hela tiden fram till drag 80 då bara kungarna blev kvar på brädet.  Med facit i hand hade det nog varit bättre för vit att slå på d6 och testa motståndarens kunskaper i tornslutspel.  Ett mycket intressant parti att följa och mycket lärorikt med denna nyckelställning! 
 
Igår spelades också Frukt på Jobbet i Örnsköldsvik.  En turnering som verkar vara väldigt trevlig och som jag hade tänkt vara med i . Nu hade jag emellertid konferens och jag hade fått sätta mig på natttåget från Stockholm på fredag kväll.  Resultat hade blivit att komma dit som en urvriden trasa och inte så lockande.  Synd för min goda vän Cristine hade erbjudit mig bostad där vänligt nog  och det hade varita roligt att spela tillsammans.  Cristine inledde starkt i början med fyra raka vinster men tappade på slutet och hamnade fyra till sist och fick även dampris.  Vill passa på att ge en eloge till denna turnering som har dampris. Det är så trevligt! 
 
Det blir att kolla på schack idag också och se upplösningen av Kvibergsspelen och vem som vinner.  Innan dess passar jag på att ta en tur till Friskis för lite motion.  En trevlig dag väntar med andra ord. 
0 kommentarer