Grattis Sverige!

Jag har inte haft så mycket fokus på schack sista tiden pga jobbig tandvärk efter en behandling.  Förstår att man har ont efteråt men lite påfrestande även mentalt då det är lätt att fundera om det är något annat problem som dykt upp. Usch men nu börjar det lägga sig och schackglädjen är tillbaka. 
 
Igår hade jag spännande matcher att kolla på i pågående Lag-VM.  Stort grattis till svenska laget som vann sin match mot Egypten! Vilken bedrift och måste vara extra härlig känsla att vinna två matcher innan fridagen. 
 
Alla är naturligtvis hjältar men jag är speciellt imponerad av Erik Blomgqvist att kämpa så länge för den viktiga remin och vara fokuserad.  
 
Kommentatorerna var imponerade av Sverige och roligt att höra.  GM  Evgeny Miroshnichenko - långt namn och kan verkligen förstå att man många gånger väljer att kalla honom för Miro - samt WGM Anna Burtasova gör ett utmärkt jobb och samspelar bra tillsammans.  Miroshnichenko börjar faktiskt bli en av mina idoler när det gäller att kommentara i sändning. Jag lär mig otroligt mycket av honom.  Han är skarp, pedagogisk och snabb.  Dessutom gör han en sak jag alltid förespråkat. Han undviker långa varianter.  Oftast blir det fel och inte så intressant för åskådarna !   Vi vill ha förklaringar av ställningen istället och en generell översikt. Han är fantastisk på det sättet.  
 
Igår t.ex i Erik Blomqvists parti förklarade han vad viktigt det var att vit inte flyttade g-bonden för att ha den som  skydd så att svart inte kunde tvinga fram dambyte genom schack. Nu fanns den vita kungen i tryggt förvar bakom bonden och underlättade remin. 
 
Idag känner säkert Egypten att de måste ta poäng mot Sverige menade Miroschnichcenko varvid Anna Burtasova snabbt replikerade att  även Sverige säkert känner att de måste ta poäng.  Visst hade hon rätt! Slutresultat blev  21/2 - 11/2 till Sverige.  Stort grattis som sagt! 
 
I damklassen var det en spännande match mellan Kina och Ryssland.  Många trodde säkert att  GM Valentina Gunina skulle vinna sitt parti på tredje bord. Hon är känd som ett taktiskt geni och brukar kunna trolla i de flesta ställningar men här blev det för svårt. 
 
I ställningen nedan har kinesiskan GM  Lei Tingjie precis spelat 28. Lh3 och Valentina svarade med 28. - Tb8? 
 
 
 
Inte lätt att förutse att det är ett dåligt drag utan det gäller att se djupt i ställningen. 
Det följde 29. dxe5 dxe5 
 
Vit drar och vinner. 
 
 
 
Svaret är 30. De3!  Nu förstår man att Ta8 hade varit bättre än Tb8 då det garderar damen men som sagt inte lätt att förutse.  Hela ställningen rasar samman nu för Valentina  och måste ha kommit som en rejäl chock. 
 
Det följde 30. - Da8 31 Sxe5 Sf8  Det otroliga är att det är helt slut i alla varianter och som sagt otroligt att en till synes balanserad ställning kan ödeläggas så snabbt. 
 
32. Dc5 Txd2 33. Txd2 Sf8 34. De7 Tb6 35 Df7 Kh7 
 
Här vinner många drag som det diskuterades i studion. 
 
 
 
 
Det snyggaste är nog det smygande men nog så giftiga torndraget.  36. Th2!  Det följde matt i några drag. 
 
Starkt spelat av Lei  och en snygg taktisk finess med att utnyttja svagheten på sista raden. 
 
Precis som Valentina är hennes landsman GM Sergey Karjakin känd för att trolla vid brädet men inte heller han lyckades. Snarare trollade han bort sin egen löpare. 
 
I ställningen nedan har Sergey svart mot GM Rinat Juabayev. Svart ska  precis ta  en bonde på b4 dvs 61 - Txb4 ?  En girighet som har sitt pris och vit drar och vinner efter det draget. Vad händer efter bonderovet? 
 
62. Ta7!  Plötsligt går det inte att gardera matten lurigt nog.   Det fortsatte.
 
62 - Ld7 63. Txd7 Ke8 64. Te7 Kf8 65. Tf7 Ke8 66. Tf3 Td4 67. Tb3 Kf8
Nu avgör vit. 
 
 
68. Tg3  ! och vit vann. 
Återigen hotar det ogarderbar matt såvida inte tornet offras.  Ett vacker mattnät och ett instruktivt sätt hur man arbetar för att sätta matt med löpare och torn! 
0 kommentarer