Spännande i Rilton Cup

Hade ett - lyckligtvis- kort strömavbrott på morgonen igår och hela Jakobsbergs centrum var drabbat.  Härlig känsla när strömmen kom tillbaka efter två timmar.  Var med om ett strömavbrott när jag bodde i Kista för längesedan och det varade i flera dagar. Det var inte roligt och jag ville bara fly hemmet. Kommer aldrig glömma känslan när allt löste sig och jag såg lamporna lysa i fönstret som vanligt.  Det blir så ödslig känsla när det är strömavbrott. 
 
Igår följde jag partierna i livesändingen under Rilton och Tiger spelade ett fint parti där man riktigt kände energin och koncentrationen.   Jag håller helt med kritiken på Schacksnack av Maxime Lagarde att spela med i en blixtturnerning innan ett sådant viktigt parti.  Varför?  Nu kanske han hade förlorat iallafall med tanke på att han inte verkade ha något vettigt vapen mot Tigers uppställning men ändå.. Jag håller också med det som Thomas Engqvist också skrev i sin kritik  när han hänvisar till detta citat av Nimzowitsch. 
"
 A serious approach to the matter is indispensable"
 
Som allt annat när det gäller schack kan det användas i många delar av livet! 
 
Efter Tigers tjusiga uppvisning riktade jag blickarna mot partiet på första bordet och frågan var om ledaren skulle kunna rubbas. Att motståndaren Kobalia skulle kunna vinna var helt otänkbart med tanke på ställningen. Frågan var om det skulle kunna bli remi men det var för svårt för det.  Nabaty som vit fick en otroligt bekväm ställning där han kunde spela på vinst utan att riskera så mycket.  Olikfärgade löpare där hans egen löpare utövade tryck mot f7 och blev en viktig angreppspjäs medan motståndarens löpare enbart fick pendla som en statist längst en diagonal utan någon vettig uppgift.  
 
Någon skrev i chatten på Chess24 att hoppas Kobalia tycker om att lida för det lär han få göra. En profetia som uppfylldes med besked.  Den eviga tidsnöden närmade sig och GM Harry Schussler som gästade studion lite kort var helt säker på att det skulle bli remi.  Märkligt och jag trodde aldrig det.  Ett för viktigt parti och i den eviga tidsnöden är det så mycket lättare för vit att hela tiden förstärka sin ställning. Inte ens spännande för åskadarna för svart hade inte ens några hot och hur skulle vit kunna göra bort sig.. Det enda som skulle kunna hända var remi genom dragupprepning men Nabaty hade inga problem att vinna. Se ställningen nedan. 
 
 
 
Här spelade svart helt desperat 77 - Df4 ?    Dambyte förlorar direkt men vad ska han å andra sidan göra.  Kanske en omedveten lättnad att göra slut på processen i stället för att fortsätta att sakta malas sönder.   Partet fortsatte 78. Dxf4 Txf4 79. Tc5 ! Bonden går inte att stoppa och vit vann.  Nu ser man verkligen skillnad på de båda löparna.  Inte nog med att vits löpare var en angreppspjäs i mittspelet nu i  slutspelet understödjer den bondens förvandlingsruta. En perfekt pjäs med andra ord! Medan svarts löpare fortsätter sin statistliknande tillvaro med att inte ens kunna hindra bonden att gå i dam.   
 
Nu blir det en spännande slutrond som väntar. Nabaty leder ensam. Idag möter han Liang Awonder från USA.  Liang är 15 år gammal, stormästare och med elo på 2589. Fantastiskt! Han har vit idag och det blev ett kort remiparti igår genom dragupprepning.  Kommer han att satsa på vinst ?
 
Svaret kommer senare.. 
0 kommentarer