Full fart i Flick-SM

I helgen var det Flick-SM i Helsingborg.  Jag såg bilder och referat från Schackförbundets hemsida schack.se och det såg ut att vara en fin spellokal. Över hundra spelare deltog och imponerade.  Också imponerande att partierna livesändes och sändningarna väckte stor uppmärksamhet. 
 
Riktigt roligt och speciellt för mig som kämpar för att få mer kvinnliga schackspelare.  Nu känns det som vi är på väg!  Extra kul att se så många namn på spelare som var med i Pias Ladies Open som anordnades nylilgen.  Intressant ur många aspekter.  Jag är övertygad om att vi kommer att få följa dessa unga spelare framöver. 
 
Jag följde klass B 14- 16 år. Där vann Margo Zaritovskaja på imponerande 7 poäng av 7. Starkt gjort!  En spelare som jag mötte i Pias turnering var Julia Östensson från Uppsala. Hon imponerade på mig med sitt spel. Här fick hon en fin fjärdeplacering men det kunde ha blivit fler poäng. I ställningen nedan har Julia  svart mot Soloma Truskavetska som också fanns i toppstriden. 
 
 
Svart har  precis  spelat 8 - Dg5 med dubbelhot. Vit spelade dock bara det kyliga 9 0-0 och står bättre.   Det går inte att slå löparen pga det hänger på g7 och tornet går förlorat.  Svart svarade med 9 - a6 vilket är ett naturligt drag.  Istället för att flytta löparen spelade vit 10. f4  ?  Det följde 10  -Dxb5 !  Nu går det att slå löparen eftersom svart hinner med en viktig mellanschack och  damen hinner komma till undsättning. 11. Dxg7 Db6 !12 Kh1 Df6  Svart är pjäs över och står på vinst men släppte till för mycket och förlorade senare.  
 
Bra prestationer och kul att kunna följa.  Så glad att Flick-SM väcker sådant intresse och vem vet. Vi kanske har ett Dam-SM så småningom.....
1 kommentar
Anders Lind

Kan bekräfta att vi kommer att ha ett speciellt dampris till bästa dam på Frukt På Jobbet Open i Övik, datum är spikat till 11/5. Mer information och inbjudan kommer!

Svar: Vad roligt att höra och tack för informationen! Ska bli roligt att återvända till Övik och hinna se lite mer än förra gången. :-)
Susanna Berg Laachiri