Höstturneringen rond 2 - Spöken som luras

När jag satt på tunnelbanan på väg till spellokalen i tisdags slog det mig hur lite man vet hur ett schackparti ska sluta.  En fascinerande känsla detta oskrivna blad, i det här fallet protokoll.  Föga visste jag då vilken smärtsam förlust som väntade mig.

 Jag hade svart mot Mikael Helin som spelade kungsgambit. Man brukar skriva ibland att partiet blev en rivig kungsgambit men det var inte fallet här.   Efter elva drag hade nedan ställning kommit upp. 

 

 

 

Datorn säger fördel för svart och vad har vit fått ut av sin öppning. Ingenting helt enkelt ! Jag var mycket nöjd med min ställning här. 

 Hur det än är så är det inte lätt att vinna i schack och kräver koncentration och fokus.  Av någon anledning kände jag mig rädd för att bli utsatt för mattangrepp i en ställning jag inte alls hade någon anledning till det. Jag såg spöken som inte fanns istället för  att koncentrera mig på vad ställningen krävde.  Nästa  ställning är exempel på det.

 

 

Här spelade jag 21 - Kh8 vilket är onödigt och dåligt drag. Finns ingen anledning att säkra kungsställningen och Lh6 som jag var  lite rädd för är bara fåfängt sprattel från vits sida och gör att svart vinner. Här såg jag verkligen spöken som inte fanns!  21. - Tad8 hade varit en mycket övertygande vinstväg med  tanke på att få med alla pjäser i spelet.

 Spelet fortsatte och jag står fortfarande bra då jag gör ett onödigt misstag.  Se nästa nyckelställning.

 

 

Jag har precis spelat  26 - Tc2 vilket tillåter 27. Txf7 för vit. Här ser man vådan av mitt onödiga Kh8.  Här  kom också ett spöke in i bilden då jag kände att jag  gjort bort mig och stod på förlust.  Som att det jag var rädd för med att spela Kh8  plötsligt hade blivit verklighet. !!  Så var det i själva verket inte alls utan det är lika spel i ställningen men dessa spöken och samtidigt som tiden tickade iväg ställde till det rejält för mig. 

Jag tappade koncepterna helt och med bara fem minuter kvar på klockan  spelade jag 27 - Te8??  Förlorar direkt efter det snygga 28. Lg5 !

 Hade jag  istället spelat  27 -Tg8  har min fördel försvunnit men det är en jämn ställning och mycket kvar att spela om. 

En viktig regel är att lära sig är att man ska inte tro att man är förlorad när ett oväntat drag kommer. Istället ska man tänka positivt och kämpa!  En ställning rymmer så mycket och oftast finns det resurser. Som vanligt när det gäller schack  kan man använda det i även andra delar av livet. 

 En ganska tung förlust men jag har bara mig själv att skylla och trots allt var det roligt att få komma så bra i kungsgambit som svart i så tidigt skede. . Det gäller dock att spela bra hela vägen. 

Det här bevisar bara vad sanna mina ord är  som jag har i min profil på Chess 24. Jag har skrivit det förut och de tål att upprepas.  " Good positions don´t win games. Good moves do! "

 

1 kommentar
Sune

Man kan tänka 'Nu skall jag landa mjukt' - både när det gäller jobbigheter i livet eller i ett schackparti! ;-)

Svar: Stämmer bra Sune och viktigt att inte alltid tro det värsta. Jag landade med en alltför rejäl duns och hade kunnat landat betydligt mjukare..
Susanna Berg Laachiri