OS-laget för damer uttaget

Det är dags för Sverige att kämpa i Schack-OS snart som kommer att gå i Georgien. Mycket spännande och förra året gjorde damlaget ett rekordresultat under ledning av lagkaptenen GM Juan Bellon.
 
Det lag som nu är uttaget förvånade nog många med tanke på att en del spelare inte varit så aktiva på senaste tiden.  Dock vill jag betona att någon skugga inte ska falla på de som har blivit uttagna till OS-laget. Ett stort grattis och ett lycka till. Speciellt roligt med junioren Margo som får denna möjlighet.
 
Personligen skulle jag dock önska att det skapades lite mer dokumenterade regler hur man tar ut ett lag med tanke på att kvinnorna är i minoritet och har andra ratingintervall och bedömningar än när det gäller spelare till öppna klassen i OS. Kanske något att ta upp inför det kommande seminariet under SM hur man ska stötta de kvinnliga spelarna.Landslaget helt klart en viktig fråga och något som många spelare har som mål att komma till.
 
Vårt grannland Danmark är ett stort föredöme när det gäller att satsa på de kvinnliga spelarna. Bifogar en länk och där kan man läsa på vilka grunder laget har tagits ut och de har även en lagkapten och redan haft träning. Den träningen har de för övrigt regelbundet. 
 
Mycket trevligt att läsa en presentation med bilder på spelarna samt beskrivning av spelstilar.  Kan inte Sveriges schackförbund göra något liknande med våra uttagna spelare. Är övertygad om att det skulle uppskattas av många. 
 
http://skak.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=2011:kvindelandsholdet-til-ol-udtaget&catid=10:topnyheder&Itemid=148
0 kommentarer