Dam-EM i Tiblisi

Kändes roligt idag att kunna koncentrera mig på och följa partierna från sändningen från Dam-EM i snabbschack.  Mycket imponerad av sändningen och kommentatorerna. 
 
Speciellt imponerad är jag av GM Emil Sutovsky. Ett proffs uti fingerspetsarna och en knivskarp blick vad som är viktigt i en ställning.  Inte nog med utan också en sjusärdeles förmåga att hitta det drag som ställningen kräver och taktiska finesser.  Nu kan man säga att det alltid är lättare att spela utanför brädet men en kommentator har ju en viss press på sig med tanke på  publiken  så det är oerhört starkt.
 
Extra roligt att vår svenska stjärna Pia är med och jag följde naturligtvis alla hennes partier som var mycket spännande.  I rond tre blev det möte med legendariska Nona Gaprindashvili som nu är 77 år gammal. Det blev ett parti där Pia förde spelet men mynnade ut i ett remibetonat tornslutspel med ömsesidiga fribönder.  Det skulle bli remi men något hände på vägen och Pia lyckades trixa med sina två bönder mot Nonas torn så det inte gick hindra att en av dem gick till dam.  Vilken mardröm för ryskan att spela på det sättet med enbart inkrement kvar och inte ens få tid att tänka ut försvaret på bästa sätt. Trots allt finns det ju försvarsresurser i slutspelet torn mot dam.  Nu visade dock  Pia prov på obönhörlig teknik och Emil Sutovsky noterade också att hon väl kunde sin sak i det avseendet.  En fin vinst !
 
I rond fyra hade Pia svart mot IM Salome Melia i ett parti som hon också förvaltade väl och förde spelet.  Dock hade det kunnat sluta illa.
 
I ställningen nedan tyckte jag inte om svagheten på sista raden och det är det enda som inte är helt bra i svarts ställning. Ett naturligt säkringsdrag hade varit 29- h6 men istället har Pia precis spelat det  katastrofala 29. - Ld4 ?  
 
Motståndaren med enbart en minut kvar på tiden tänkte några sekunder och svarade med 30. Dc4.  Tack och lov så såg hon inte det starka draget 30. Dxe4 med tema avlänkning från sista raden.  Om svart svarar med h5 för att släppa ut kungen är det bara för vit att byta damer och sedan vinna löparen som blivit ogarderat.  Otroligt vad fort ett parti kan vända !
 
Hur som helst så blev det inte så utan Pia fick återigen visa sin fina teknik i tornslutspel. På slutet hjälpte det inte vits kung var nära bonden eftersom det var en kantbonde.  Kan en kung bli mer hjälplös än nedan..
 
 
Först instängd och här spelade vit  65. Tc3.  Svart kung får äntligen en ledig ruta men friheten är en synvilla då matt väntar.  Svart fick nog och valde att ge upp.
 
Andra halvan av turneringen spelas klart imorgon och blir spännande att följa.
 
En mycket lugn och avkopplande långfredag och avslutade kvällen med att se en rolig film med Robert de Niro nämligen Showtime.  Kan rekommenderas och vilken mångsidig och fantastisk skådespelare han är !
0 kommentarer